Hlavní obsah

Salátová revoluce! Neznámé druhy, které si určitě zamilujete

Foto: takoburito, Shutterstock.com

Foto: takoburito, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlávkový salát nebo třeba dubáček zná dnes asi každý. Co takhle ale naservírovat si lichořeřišnici nebo šruchu? A o potočnici už jste slyšeli? Jestli ne, tak pro vás máme malou ochutnávku.

Článek

Nabídka zelených salátů je dnes v každém supermarketu obrovská. Nikoho už nepřekvapí rukola, pak choi (neboli brukev čínská) či pekingské zelí. Objevte s námi zelené poklady, které v naší kuchyni mnohdy mají letitou tradici, a přesto je většina Čechů nezná nebo neví, že jsou skvělé i na talíři!

Lichořeřišnice větší

Dost možná vám roste za oknem, a jestli jste ji ještě nepustili i do talíře, je na čase. Lichořeřišnice má krásné žluté a oranžové květy, které talíř salátu navíc zkrášlí. Chutí je podobná řeřiše, jen o něco výraznější. Ke konzumaci jsou nejlepší mladé listy a květy, které jsou mírně nasládlé. Lichořeřišnice patří k přírodním antibiotikům, používá se při zánětech močových cest a horních cest dýchacích. Pomůže vám i výrazně posílit imunitu nebo s různými kožními problémy včetně akné či oparů. A když si ty velké odrostlé listy svaříte a čaj budete nejen pít, ale i jím oplachovat vlasy, zaručíte skvělou péči i těm.

Zahrádkáři ocení, že je to nezmar, který nepotřebuje moc péče a který okolní rostliny pomáhá chránit před mravenci.

Foto: Profimedia.cz

Květy i listy lichořeřišnice vám udělají parádu za oknem i na talířiFoto: Profimedia.cz

Šrucha zelná

Stejně jako lichořeřišnici ji ve spoustě zahradnictví najdete u kvetoucích rostlin, jen málokde ji ale budou mít u salátů. Roste v keřících s plazivými stonky a její listy jsou hodně silné – podobají se až sukulentům. Hodí se pro tepelnou úpravu i do studené kuchyně.

Kromě salátu vám ochutí polévku nebo dušená masa. Připravit ji můžete i na způsob špenátu. Má nakyslou a hodně výraznou chuť, kyselosti a svíravosti se ale zbavíte tak, že ji budete trhat nejdříve v poledne, po ránu je totiž nejkyselejší. Je to skvělý antioxidant a je bohatá na nespočet vitaminů a minerálů. Pozor ale, rády si na ní smlsnou mšice.

Foto: Shutterstock.com

Šťavnaté listy šruchy osvěží i váš salátFoto: Shutterstock.com

Mangold

Kdysi pro svou nenáročnost velmi oblíbená listová zelenina, která se po letech začíná vracet i na naše záhonky – to je mangold. V jeho kultivarech (ty se dělí hlavně na řapíkaté a listové) si užijete i pestrobarevné řapíky, které prozáří váš salát i další jídla.

Řapíky samotné je lepší používat stejně jako řapíkatý celer nebo třeba chřest, listy, a to i ty starší a už tužší, snadno připravíte na způsob špenátu. Prostě je stačí spařit v horké vodě nebo na oleji s trochou česneku. Třeba k jehněčímu nebo králíku je mangold ještě lepší než špenát (tři recepty plné špenátu najdete třeba tady, tak je jen vyzkoušejte s mangoldem!). Oproti tomu má i jiné výhody, při pěstování má větší výnosy a neobsahuje tolik kyseliny šťavelové, takže nikdy není natrpklý a nebrání tak vstřebávání vápníku. Jeho chuť je naopak lehce oříšková, stejně jako mladé listy řepy.

Foto: Profimedia.cz

Mangold ve své listové variantě je výborná obdoba špenátuFoto: Profimedia.cz

Potočnice lékařská

Ačkoli název prozrazuje oblíbené stanoviště u vody, vypěstujete si ji stejně snadno i v truhlíku za oknem. A stojí to za to, ani na trzích totiž často k vidění není. Pokud na ni natrefíte ve volné přírodě, tak pozor, její trhání je přísně zakázáno. Ač je poměrně nenáročná a roste po celé planetě, u nás patří k ohroženým druhům.

Potočnici lékařskou i drobnolistou si vychutnáte v podobě drobných lístků i velmi chutných kvítků. Listy mají lehce nahořklou a pikantní chuť podobnou řeřiše. Ne nadarmo to byla jedna z neoblíbenějších krmí císaře Napoleona. A je i zdraví prospěšná, posiluje imunitu, pomáhá snižovat horečky, působí protizánětlivě a je vhodná i při chudokrevnosti, únavě, padání vlasů, pomůže vám pročistit játra, uleví při zahlenění. Prostě hotová domácí lékárna!

Foto: Profimedia.cz

Potočnice je nenáročná na pěstování za oknem, ocení severní stranu a hodně vodyFoto: Profimedia.cz

Slibujeme, že ani s jednou salátovou hvězdou z našeho výběru nebudete litovat!

Reklama

Načítám