Hlavní obsah

Schází vám zahrádka? Vypěstujte si vlastní vitaminy na parapetu okna

Foto: ktkusmtku, Shutterstock.com

Foto: ktkusmtku, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dává vám zima zabrat? Málo světla, mráz, střídání teplot – to vše je únavné. Jak se tomu postavit zdravě a prakticky? Vypěstujte si vlastní vitaminy na parapetu. Ukážeme vám, jak si připravit domácí klíčky a jaké bylinky zasít.

Článek

Až z okenních parapetů sklidíte vánoční výzdobu a budou se vám zdát příliš prázdné, sáhněte po mističkách a květináčích. Leden je jako stvořený pro pěstování vlastních bylinek a klíčků. Za okny bude sníh a mráz a u vás doma to bude pučet a bobtnat. Možná si budete připadat jako Maruška v pohádce O dvanácti měsíčkách – až na to, že se obejdete bez kouzelné pomoci jarních a letních měsíců.

Řeřicha: vitaminy za 7 dní

Nemáte moc času a chcete si vitaminy vypěstovat rychle? Sáhněte po řeřiše. Tahle nenápadná bylinka vám v teple vyroste během několika dnů. Její droboučké lístky obsahují hodně céčka, které je důležité pro posílení imunity, dále skrývají vitaminy A či E (s omlazujícími účinky) i vitaminy skupiny B.

Do Evropy se řeřicha dostala z Orientu, jejím původním domovem je dnešní Irák. V lidovém léčitelství je dobře známá pro své blahodárné účinky – používala se při léčení močového ústrojí a krvetvorby.

Řeřicha zcela určitě vyroste i začátečníkům a do pěstování můžete klidně zapojit také děti. Semínka pořídíte v zahradnictví za pár korun (v průměru kolem 10 Kč za sáček). Vezměte si jich hned víc najednou, rostlinu je třeba vysévat hustě, protože je drobná a lístky se sklízejí střiháním. Řeřichu můžete vysít v rozestupu několika dnů a sklízet pak postupně.

Velkou výhodou je, že nepotřebujete zeminu ani substrát: misku vystelte obyčejnou vatou, namokřete ji a poté hustě posypte řeřichovými semínky. Postavte ji pak na parapet, kde je hodně světla i teplo. Řeřichu pravidelně zalévejte nebo stříkejte vodou pomocí rozprašovače.

Sklízet budete už za týden. Lístky můžete sypat na těstoviny, rizota, slané koláče, do salátů nebo jenom na chléb s máslem.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

V zimě se sklízejí drobné lístečky, z větších řeřichových listů lze vyrobit pikantní a mimořádně zdravý salátFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Klíčky z parapetu

Nemusíte ani čekat, až řeřicha povyroste. „Sklízet“ můžete už samotné klíčky. Jsou vydatným zdrojem vitaminů, minerálů a proteinů a snadno je „vyrobíte“ i z vojtěšky, čočky, fenyklových semínek, cizrny, fazolí mungo nebo hrachu. Například naklíčená vojtěška obsahuje hodně „slunečního“ vitaminu D, kterého je v zimě obecně nedostatek.

Na výrobu domácích klíčků se prodávají speciální zařízení, ale stačit vám bude i obyčejná miska. Když už jsme zmínili vojtěšku – její semínka namočte asi na osm hodin do vody, potom je slijte a rozprostřete na dno misky. Postavte na parapet nebo na jiné teplé místo a jednou dvakrát denně semínka postříkejte vodou. Sklizeň vás čeká asi za tři dny.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Na parapetu si můžete vytvořit malou bylinnou zahrádkuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Čerstvé bylinky i v zimě

Pokud jste si středomořské bylinky přenesli z balkonu nebo ze záhonu domů, vytvořte jim správné prostředí a budete mít čerstvé snítky stále po ruce. Většině bylinek vyhovuje pro přezimování teplota kolem 10 až 15 °C. Ani vyšší teploty nejsou na škodu – umožňují rychlení, tedy i větší sklizeň.

Během zimy si můžete bylinky vypěstovat i na okenním parapetu. Potřebují jen teplo, světlo a vodu. Vhodná je například pažitka – lze ji množit a rychlit tak, že ze záhonu odkopnete trs, přesadíte do květináče a postavíte na parapet. Na to je dobré myslet už na podzim. Protože teď jsou záhony zazimované a k pažitce se nedostanete, můžete ji pěstovat přímo ze semínek nebo si ji koupit rychlenou v zahradnictví. Ze semínek lze pažitku pěstovat celý rok – semínka se vysévají do jamek, tzv. hnízd. Po výsevu stačí jen zalít a postavit truhlík na světlé stanoviště. Semínka klíčí už po několika dnech. Pažitka je zdrojem vitaminů C a A.

V zimě se bude hodit také petrželka. Možná máte kadeřavou petržel na záhonech, a tak jste si ji včas odkopli do květníku. Snadno ji ale vypěstujete i ze semínek – stačit vám bude jen květník a kvalitní substrát. Přirychlenou nať lze v průběhu zimy seřezávat třikrát až čtyřikrát.

Nať si snadno vypěstujete i z kořenové petržele či celeru – odřezek z horního konce kořene vložte do mělké misky s vodou, vodu doplňujte podle potřeby. Za několik dnů vyraší zelené listy.

Jaké bylinky pěstujete v zimě vy? 

Reklama

Načítám