Hlavní obsah

Večeře, které vás navnadí na jaro? Řízky se salátem, polévka i těstoviny

Foto: Greta Blumajerová

Řízky, nebo polévka? Která z dobrot u vás doma vyhraje?

Podle předpovědí se mrazů zřejmě už příliš nedočkáte. Ale do jara je daleko! Jak ho přivolat už teď? Třeba pomocí chutných večeří, ze kterých dobrá nálada a svěžest přímo pučí. A rodina? Bude nadšená!

Článek

Probuďte se ze zimního spánku! A když ne přes den v práci, tak alespoň večer v kuchyni. Připravili jsme pro vás hned tři večeře, ve kterých využijete čerstvou zeleninu a bylinky. Přivolejte jimi jaro už teď!

Těstoviny s lilkovým mixem a pažitkou

Na 4 porce potřebujete:400 g těstovin (fusilli), lilek, 2 lžičky sezamové pasty (tahini), 1 citron, svazek pažitky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, mletou sladkou papriku

Foto: Greta Blumajerová

Pokud by byl na vás lilek málo výrazný a barevně nudný, přidejte do směsi několik plátků sušených rajčat nakládaných v oleji

Postup:Lilek nakrájejte na plátky, posolte a nechte na sítku či utěrce asi 20 minut vypotit. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Pak lilek rozložte po pekáčku, pokapejte lžící oleje a nechte 20 minut péct. Česnek oloupejte a prolisujte. Do mixéru dejte ještě horký pečený lilek, přidejte česnek, sezamovou pastu, šťávu z citronu, pažitku, zbytek oleje, sůl, pepř i mletou papriku. Vše rozmixujte dohladka na jemnou pastu. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, přeceďte, smíchejte s pastou a podávejte.

Květáková polévka s čedarem

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, ½ květáku, 4 stonky jarní cibulky, stroužek česneku, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g čedaru, sůl, pepř, pečivo jako přílohu

Foto: Greta Blumajerová

Doplňte svůj arzenál polévek o krémovou květákovou

Postup:Cibulku nasekejte najemno, květák omyjte a rozdělte na růžičky. V hrnci zahřejte olej a opečte na něm zlehka cibulku i květák. Základ zalejte vývarem, přidejte česnek a vše vařte asi 15 minut. Když je květák měkký, přilejte do hrnce smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Pak už zbývá jen polévku krátce prohřát, dochutit solí, pepřem a strouhaným čedarem a podávat. S oblíbeným pečivem!

Řízky v nivovém těstíčku s jarním salátem

Na 4 porce potřebujete:300 g kuřecích prsou, 50 g nivy, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, rostlinný olej na smažení. Na salát:300 g brambor typu A, 50 g polníčku, 1 červenou cibuli, 100 g majonézy, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci olivového oleje, svazek ředkviček, sůl a pepř

Foto: Greta Blumajerová

Řízky nepohrdne snad žádný Čech

Postup: Nivu nastrouhejte nahrubo, kuřecí řízky omyjte a podélně rozkrojte napůl tak, aby byly tenčí. Vejce vyšlehejte vidličkou, rozmíchejte v nich mouku, přidejte nivu, kuřecí prsa a takto naložené maso nechte přes noc v lednici odpočinout. Druhý den jen řízky dosolte, opepřete a osmažte na oleji. Podávejte je s jarním salátkem. Jak na něj?

Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtky a i se slupkou dejte vařit na 15 minut do osolené vody. Zceďte je, nechte zchladnout. Cibuli nakrájejte najemno. Brambory smíchejte s cibulí, přidejte omytý polníček, pokrájené ředkvičky, majonézu, hořčici, olej, sůl i pepř. Promíchejte a podávejte s řízky.

Foto: Archiv firem

Hledáte pomocníky na vaření? Schovejte majonézu do hravé nádoby, vepřové či hovězí maso neklepejte, ale upravte pomocí masošťouchu nebo nabídněte hostům trochu pepře v krásném strojku!

A jaké večeře mají u vás doma největší úspěch teď? Přidávejte recepty do diskuse nebo do rubriky Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC