Hlavní obsah

Večeře, které vás navnadí na jaro? Řízky se salátem, polévka i těstoviny

Foto: Greta Blumajerová

Řízky, nebo polévka? Která z dobrot u vás doma vyhraje?Foto: Greta Blumajerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle předpovědí se mrazů zřejmě už příliš nedočkáte. Ale do jara je daleko! Jak ho přivolat už teď? Třeba pomocí chutných večeří, ze kterých dobrá nálada a svěžest přímo pučí. A rodina? Bude nadšená!

Článek

Probuďte se ze zimního spánku! A když ne přes den v práci, tak alespoň večer v kuchyni. Připravili jsme pro vás hned tři večeře, ve kterých využijete čerstvou zeleninu a bylinky. Přivolejte jimi jaro už teď!

Těstoviny s lilkovým mixem a pažitkou

Na 4 porce potřebujete:400 g těstovin (fusilli), lilek, 2 lžičky sezamové pasty (tahini), 1 citron, svazek pažitky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, mletou sladkou papriku

Foto: Greta Blumajerová

Pokud by byl na vás lilek málo výrazný a barevně nudný, přidejte do směsi několik plátků sušených rajčat nakládaných v olejiFoto: Greta Blumajerová

Postup:Lilek nakrájejte na plátky, posolte a nechte na sítku či utěrce asi 20 minut vypotit. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Pak lilek rozložte po pekáčku, pokapejte lžící oleje a nechte 20 minut péct. Česnek oloupejte a prolisujte. Do mixéru dejte ještě horký pečený lilek, přidejte česnek, sezamovou pastu, šťávu z citronu, pažitku, zbytek oleje, sůl, pepř i mletou papriku. Vše rozmixujte dohladka na jemnou pastu. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, přeceďte, smíchejte s pastou a podávejte.

Květáková polévka s čedarem

Na 4 porce potřebujete: 2 lžíce olivového oleje, ½ květáku, 4 stonky jarní cibulky, stroužek česneku, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, 50 g čedaru, sůl, pepř, pečivo jako přílohu

Foto: Greta Blumajerová

Doplňte svůj arzenál polévek o krémovou květákovouFoto: Greta Blumajerová

Postup:Cibulku nasekejte najemno, květák omyjte a rozdělte na růžičky. V hrnci zahřejte olej a opečte na něm zlehka cibulku i květák. Základ zalejte vývarem, přidejte česnek a vše vařte asi 15 minut. Když je květák měkký, přilejte do hrnce smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Pak už zbývá jen polévku krátce prohřát, dochutit solí, pepřem a strouhaným čedarem a podávat. S oblíbeným pečivem!

Řízky v nivovém těstíčku s jarním salátem

Na 4 porce potřebujete:300 g kuřecích prsou, 50 g nivy, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, rostlinný olej na smažení. Na salát:300 g brambor typu A, 50 g polníčku, 1 červenou cibuli, 100 g majonézy, 1 lžičku plnotučné hořčice, 1 lžíci olivového oleje, svazek ředkviček, sůl a pepř

Foto: Greta Blumajerová

Řízky nepohrdne snad žádný ČechFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nivu nastrouhejte nahrubo, kuřecí řízky omyjte a podélně rozkrojte napůl tak, aby byly tenčí. Vejce vyšlehejte vidličkou, rozmíchejte v nich mouku, přidejte nivu, kuřecí prsa a takto naložené maso nechte přes noc v lednici odpočinout. Druhý den jen řízky dosolte, opepřete a osmažte na oleji. Podávejte je s jarním salátkem. Jak na něj?

Brambory omyjte, nakrájejte na čtvrtky a i se slupkou dejte vařit na 15 minut do osolené vody. Zceďte je, nechte zchladnout. Cibuli nakrájejte najemno. Brambory smíchejte s cibulí, přidejte omytý polníček, pokrájené ředkvičky, majonézu, hořčici, olej, sůl i pepř. Promíchejte a podávejte s řízky.

Foto: Archiv firem

Hledáte pomocníky na vaření? Schovejte majonézu do hravé nádoby, vepřové či hovězí maso neklepejte, ale upravte pomocí masošťouchu nebo nabídněte hostům trochu pepře v krásném strojku!Foto: Archiv firem

A jaké večeře mají u vás doma největší úspěch teď? Přidávejte recepty do diskuse nebo do rubriky Vaše recepty!

Načítám