Hlavní obsah

5 mýtů o akné: Způsobuje ho čokoláda a trápí jen mladé?

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Reklama

Akné patří k nejčastějším kožním problémům. Máte pocit, že se týká jen teenagerů? Pak jste na omylu. Zde jsou nejčastější mýty, kterémezi lidmi kolují o problematické pleti.

Článek

Akné se typicky projevuje formou zánětlivých pupínků, uzlin nebo puchýřků, které jsou způsobeny ucpáním vývodu mazových žláz a jejich následným zánětem. Může mít lehčí a těžší formu, se kterou už pomohou spíše odborníci z dermatologie. O akné se také mnozí mylně domnívají, že je jen záležitostí puberty. To je však pouhý mýtus. Jaké další nepravdy o akné kolují?

1. Mýtus: Trápí pouze puberťáky

Patříte k těm, kteří se domnívají, že se jich akné už týkat nemůže, neboť jste překonali pubertu? Bohužel se s problematickou pletí můžete setkat i v dospělosti. Vzniká především z důvodů nerovnosti mužských a ženských hormonů. „Příčinou či spouštěčem také mohu být genetické dispozice, zde se může jednat až o 50 % všech případů. Dále je to kouření, stres, špatné stravovací návyky nebo například špatná kosmetika,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic a dodává, že občasným akné v dospělosti trpí především ženy, například během menstruace či v těhotenství, kdy dochází k velkým hormonálním výkyvům.

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Pupínky je lepší nemačkat, mohou se zanítitFoto: Estrada Anton, Shutterstock.com

2. Mýtus: Za akné stojí špatná hygiena

K častým mýtům patří také domněnka, že za špatnou pletí stojí špatná hygiena. Přitom přímý vliv na vznik akné má jen hormonální činnost, genetika a typ kůže. Zanedbaná hygiena včetně nesprávného odličování však může projevy zhoršit. Proto je opravdu důležité pleť pravidelně čistit, a to ideálně kosmetikou bez alkoholu. Nic se ovšem nemá přehánět. „Rozhodně není dobré mýt pokožku několikrát denně, byla by zbytečně podrážděná a vysušená. Nebo byste mohli naopak zapříčinit větší produkci kožního mazu,“ dodává Lucia Mansfeldová.

Ke zvýšenému výskytu akné v současné době bohužel přispívá i nošení roušek a respirátorů. Tomuto kožnímu problému se začalo proto říkat maskné. „Pleť dlouhodobě překrytá rouškou a vystavená působení zplodin, které vydechujeme z plic, je mnohem citlivější a zranitelnější a je také mnohem náročnější udržet ji po celý den v dokonalé čistotě. Proto doporučuji v této době dodržovat co nejpřísnější hygienu,“ radí Nikol Bárová, zkušená kosmetička z české kosmetické společnosti Essenté. To znamená častá výměna roušek či respirátorů a ideálně se pod ně nelíčit.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pleť večer důkladně odličujte. Pod roušky se teď raději vůbec neličteFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Mýtus: Vymačkání pupínků urychlí hojení

Spousta lidí si myslí, že když budou pupínky vymačkávat, urychlí tím hojení. Naopak nejlepší, co můžete udělat, je pokušení zasahovat do pupínků odolat. Jejich neodborné vymačkávání totiž může vést ke vzniku infekce. To znamená, že pupínky se pak déle hojí a následně mohou v místě vzniknout malé jizvičky i pigmentové skvrnky. „Na narušenou pleť můžete jako rychlou péči použít prostředky s obsahem kyseliny salicylové nebo čajovníku, což jsou látky, které vysušují a urychlují hojení,“ radí Lucia Mansfeldová.

4. Mýtus: Za akné může čokoláda

K nejrozšířenějším mýtům také patří to, že akné vzniká po čokoládě. Žádné průzkumy ale zatím tento fakt neprokázaly. Více než kakao obsažené v čokoládě může za zhoršení pleti rafinovaný cukr. Proto raději vybírejte čokolády s vysokým obsahem kakaa. Také ženy při menstruaci i v těhotenství více konzumují čokoládu, ale to je právě období, kdy za akné mohou spíše hormony.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Samotná čokoláda za vznik akné nemůže, na vině jsou cukryFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

5. Mýtus: Jizviček po akné se nedá zbavit

Jizvy a pigmentové skvrnky, které po akné vznikají, se odstranit určitě dají. Ovšem nečekejte zázraky ze dne na den. Může to být proces na delší trať, který bude vyžadovat vaši trpělivost i disciplínu. „Pokud je akné již velmi viditelné, je pro úspěšné vyhojení důležité zvolit kombinaci celkové i místní léčby. V rámci přímé léčby postižených míst se uplatňují přípravky s dezinfekčním a hojivým účinkem, v případě těžkých případů bývá léčba doplněna i o užívání speciálních léků,“ uvádí Lucia Mansfeldová s tím, že je možné pro zjemnění postižených ploch využít také laser. V současné době je nejlepší volbou CO2 laser.

Pomůže kosmetika proti akné 

Foto: Archiv firem

Zleva: Essenté, Beauty Box, obsahuje mycí emulzi s AHA kyselinami, zklidňující krém, tónovací denní krém, 1490 Kč. Saffee Acne Skin, kosmetická sada, noční maska + hydratační pleťový gel, 389 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Havlíkova Apoteka, Krásná slečna, čisticí minutový elixír pro pórovitou pleť, zmatňuje pokožku a zmírňuje akné, 356 Kč. Astrid, micelární čisticí gel s aktivním uhlím a prebiotiky, 89 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vichy, Normaderm S.O.S. lokální péče proti pupínkům se sírou, vysušuje pupínky, 399 Kč. Weleda, lokální S.O.S. péče na akné Naturally Clear, 319 Kč; archiv firemFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám