Hlavní obsah

Černé tečky na nose: Proč se vám tvoří a jak se jich zbavíte

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Černé tečky v okolí nosu, čela a brady trápí spoustu z vás. Co na ně zabírá a můžete se jich vůbec zbavit? Na to, jaké jsou nejčastější příčiny jejich vzniku a po jaké kosmetice sáhnout, jsme se zeptali dvou odbornic na pleť.

Článek

Jak černé tečky vznikají? Kdybyste se na póry podívali hodně zblízka, uviděli byste, že jde o malé trubičky. V nich může z nejrůznějších příčin ulpívat maz, odumřelé kožní buňky a nečistoty. Vrství se na sebe, a když tato směs dosáhne povrchu kůže, maz zoxiduje a vytvoří se ta nepěkná „černá zátka“. Ahoj, černá tečko!

A protože nikdo nechce mít nos posetý černými tečkami, zeptali jsme se dvou odbornic na pleť, co s tím můžete dělat.

Proč černé tečky vznikají

Póry se můžou začít ucpávat z několika důvodů. Nejčastějším je nadprodukce mazu vlivem hormonů. Pleť se vám může také víc mastit, když používáte kosmetiku pro nesprávný typ pleti. Pokožka je pak přesušená a produkuje více mazu. K ucpávání pórů mohou přispívat i některé složky v kosmetických přípravcích, ty jsou pak takzvaně komedogenní. Tuto vlastnost způsobují především silikony, minerální oleje nebo třeba olej kokosový. Černou tečku mívá na svědomí nejčastěji kombinace těchto faktorů.

Některé typy pletí jsou na tvorbu pórů náchylnější, je to hlavně mastná se sklonem k akné nebo zralá. „Velikost pórů určují geny, ale také věk i váš životní styl. Přirozeným stárnutím ztrácí pokožka svou původní pružnost a tento proces ještě například urychluje nadměrné opalování s nedostatečnou ochranou před slunečním zářením,“ říká Marcela Baldas z kosmetického institutu značky Natinuel. Proto mohou být póry viditelné i na sušší, stárnoucí pleti.

Foto: Motortion Films, Shutterstock.com

Často za vznik černých teček může špatné odličování, ke kterému používáte nesprávnou kosmetiku pro váš typ pletiFoto: Motortion Films, Shutterstock.com

Jak na ucpané póry?

Jak se černé tečky zbavit? Na počkání to jde nešetrným vymáčknutím. Můžete se o to pokoušet doma, ale pravděpodobně naděláte víc škody než užitku. Většinou je totiž nevymáčknete celé a do rána se vám zanítí do bílého pupínku. Vyvarujte se také přehnaného čištění pleti nešetrnými přípravky s alkoholem, které pleť spíše vysušují. Také pozor na agresivní peelingy a různé masky.

Určitě jste narazily na lákavé černé pleťové masky, které  vám na pleti ztvrdnou a pak s nimi odloupnete i špínu z pórů. Obě odbornice, které jsme vyzpovídali, se ale shodují, že takovéto experimenty nefungují (většinou si totiž vytáhnete jen malé chloupky, ale špínu žádnou) a jen si koledujete o podráždění pokožky.

Jak nejspíš očekáváte, nejúčinnější zbraní je správná péče o pleť. Funguje jako prevence tím, že udržuje póry čisté. „Klíčovou roli v boji s rozšířenými póry hraje správná péče, která má plnit dva hlavní úkoly. Jednak zásobovat pleť dostatečnou hydratací, aby zabránila nadměrné produkci kožního mazu, a zároveň by měla obsahovat účinné látky, které cíleně působí proti rozšířeným pórům,“ vysvětluje Marcela Baldas.

Co v kosmetických regálech hledat? „Kromě dnes již běžně používaných aktivních látek, jako jsou vitaminy, extrakty, oleje, hydratační složky a podobně, se dnes využívá zejména účinků AHA kyselin (tzv. ovocné kyseliny),“ radí Lucie Karlíková, kosmetička značky Essenté.

„Kyseliny zvyšují schopnost pleti vázat vodu, takže mají výrazný hydratační efekt. Na začátku ošetření odstraňují zrohovatělé kožní buňky a narušují mezibuněčné prostory, což je důležité především pro zvýšení účinků následné péče, která díky AHA kyselinám může působit do větší hloubky.” V produktech na domácí použití jsou obsaženy jen v malém množství tak, aby vám pleť nepodráždily (například 3 %, 5 % nebo 10 %). Kosmetika s obsahem ovocných kyselin více než 12 % patří jen do odborných rukou kosmetiček.

Na pleť nesahat!

Jak přesně doma postupovat? Podle Lucie Karlíkové by mělo mít správné čištění pleti tři kroky: 1. použít mycí emulzi, 2. pleť dočistit pleťovou nebo micelární vodou a 3. použít vhodný krém na typ vaší pleti. A nezapomínat ani na ochranu před sluníčkem.

„Pro domácí péči ještě doporučuji si jednou měsíčně dopřát jemný mechanický peeling na zmenšení pórů, masku na akné na T-zónu, na zbytek obličeje nanést hydratační masku a na celou pleť pak na závěr nanést zklidňující krém,“ říká Lucie Karlíková.

Během dne si nesahejte na obličej špinavýma rukama, nepřepudrovávejte se milionkrát denně, použijte raději savé papírky. Make-up si na konci dne vždycky vyčistěte, a když si zacvičíte, odličte se co nejdřív po aktivitě.

Pokud si nevíte se svým typem pleti rady, nejlépe vám vždy poradí odborník. Doporučí vám produkty na míru, a můžete se věnovat pleti v domácí péči s vědomím, že si dáváte na obličej to, co opravdu potřebuje. A těšit se z perfektní pokožky bez černých teček!

Bojovníci proti černým tečkám

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Hloubkově čisticí gel Eucerin, Dermopure, 465 Kč, určený pro problematickou pleť, reguluje tvorbu mazu; AHA-fluid 10 % Alcina, 490 Kč, pro mastnou a smíšenou pleť, hojí akné a zjemňuje póryFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Peelingový gel Bioderma, Sébium, 289 Kč, vyhlazuje pleť, čistí a stahuje póry; hloubkově čisticí gel Nivea, Clean Deeper, 140 Kč, čistí póry do hloubky a předchází vzniku černých teček díky kyselině mléčnéFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čisticí maska s aktivním uhlím Mary Kay, Clear Proof, 650 Kč, uhlí dokáže vytáhnout z póru nečistoty a korigovat mastnotu; detoxikační jílový čisticí krém Nivea, Urban Skin 3 v 1, 140 Kč, zmatňuje pleť a účinkuje na ucpané póryFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Jílová čisticí maska L’Oréal Paris, Pure Clay, 299 Kč, zelený jíl v kombinaci s výtažkem s mátou pleť čistí do hloubky a pleť zmatňuje; čisticí mléko Natinuel, Cleanser 9 s 9% AHA kyselinami, 630 Kč, odstraňuje nečistoty z pórů, hodí se na mastnou, smíšenou a aknózní pleťFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Mycí emulze s AHA kyselinami Essenté, 440 Kč, uvolňuje ucpané póry, pleť zjemňuje a podporuje obranné mechanismy kůže před dehydratací; čisticí tužebníková maska Nobilis Tilia, 309 Kč, hodí se pro mastnou a aknózní pleť, zbavuje ji mazu a předchází vzniku černých tečekFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čisticí 1minutový elixír Krásná slečna, Havlíkova apotéka, 329 Kč, hodí se pro problematickou pleť, díky aktivnímu uhlí ji vyčistí, stahuje rozšířené póry a poradí si s nadbytkem mazu; póry zjemňující hydratační fluid Lavera, 268 Kč, pro mastnou a problematickou pleť, používá se místo denního krému, hydratuje, zjemňuje a stahuje póryFoto: Archiv firem

To, co potřebujete vědět pro perfektní pleť, už znáte. Teď dolaďte do dokonalosti i make-up: Vizážistka radí, jak ho nanášet správně.

Reklama

Načítám