Hlavní obsah

Adéla Chauville Středová: Péče o pleť po francouzsku

Foto: Archiv La Pharmacie Française

Foto: Archiv La Pharmacie Française

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se o pleť starají Francouzky? Tohle tajemství nám prozradila Adéla Chauville Středová, která žije ve Francii, ale díky svému obchůdku, který založila s maminkou, jsme ji zastihli v Česku. Víte, co to je paralékárna a co všechno tam najdete?

Článek

Láska k francouzské kosmetice a zkušenosti z oboru dermatologie... Matka a dcera daly hlavy dohromady a rozhodly se vytvořit něco, co podle nich na českém trhu chybí: založily francouzskou paralékárnu. Co tento koncept znamená?

V současné době u nás funguje výběr kosmetiky hojně přes sociální sítě a influencery, ale ve Francii jsou ženy odjakživa zvyklé vybírat a nakupovat produkty tohoto typu u svého známého lékárníka v „la pharmacii“. A od loňského listopadu je taková La Pharmacie Française i v Praze. Je to něco mezi lékárnou a drogerií. Zaměřuje se na dermokosmetiku (což je péče vyvíjená dermatology pro specifické potřeby pokožky) a třeba také na parfémy. Nabízejí tu jak věhlasné a léty prověřené francouzské značky, tak i výrobky zajímavých menších firem, které u nás doteď nebyly jen tak ke koupi. Jednoduše: do paralékárny po francouzsku si nejdete pro sirup na kašel, ale pro pečující kosmetiku a pro radu odbornice na pleť.

Setkali jsme se s jednou ze spoluzakladatelek – s Adélou Chauville Středovou. Jak se ona sama stará o pleť a co považují s maminkou lékařkou za nejhorší prohřešek v péči o pokožku?

Chce to notnou dávku odvahy, otevřít nový podnik v době pandemie.

Ještě s k tomu všemu jsme otevřeli přesně v den, kdy začala v říjnu celostátní karanténa. Přes léto jsme to tu připravovali a vyšlo to přesně na okamžik, kdy všechno ostatní zavřelo. Takže ano, chce to odvahu, ale my jsme se do toho s mamkou vrhly a nemohly jsme se z toho jen tak vyvlíknout.

Jak vznikl nápad založit obchůdek s kosmetikou a s francouzským šarmem?

Jedná se o rodinnou parafarmacii a dermocentrum. Mamka má velké zkušenosti v oboru a dermokosmetice se věnuje téměř 30 let. Já zase žiju ve Francii a francouzské lékárny zbožňuju. A tak nás napadlo, že bychom mohly něco podobného založit tady, protože francouzská dermokosmetika je považována za nejlepší na světě.

Foto: Archiv La Pharmacie Française

Adéla Chauville Středová žije ve Francii a rozhodla se její kousek přenést i do ČeskaFoto: Archiv La Pharmacie Française

Jak probíhá nákup ve vaší paralékárně?

V prodejně je několik dam, které se vás ujmou. Máme tu lékárnice a je tu i kosmetička, tedy kdo potřebuje poradit, jak se starat o zdraví a kůži, může si k nám přijít pro doporučení. Někdo se chodí jen podívat, někdo jde pro něco konkrétního nebo řeší nějaký problém, takže s tím mu samozřejmě poradíme. Pokud je to něco vážnějšího, měl by to vidět lékař. Toho tu máme každý čtvrtek odpoledne.

Protože nejsme lékárna, ale parafarmacie, najdete u nás přípravky, které byly vyvinuty pro lékárníky a jejich pacienty, ale nejedná se o léčiva. Jde tedy například o krémy, mycí přípravky, šampony, tělesnou hygienu a třeba parfémy nebo přírodní barvy na vlasy.

Od klasické lékárny se tedy parafarmacie liší v tom, že tady dostanu i diagnostiku pleti.

Ano, když k nám přijdete, můžete očekávat pomoc a radu s výběrem přípravků a celkové péče. Samotná dermokosmetika začínala tak, že lékárníci prodávali přípravky namíchané přímo v lékárnách, které působily třeba na atopický ekzém, popáleniny nebo seboreu. Tak začínaly tenkrát v 50. a 60. letech nejznámější značky, některé jsou dokonce i starší. A dnes dokážou nabídnout komplexní péči i někomu, kdo žádný závažný problém neřeší, ale chce se o sebe starat co nejšetrněji.

Jakou kosmetiku používáte a nedáte na ni dopustit?

Mám ráda ode všeho něco a vyzkoušela jsem toho hodně. Mám docela citlivou pleť, takže používám jemnější textury a neagresivní účinné látky. Třeba od značky Gamarde stoprocentně přírodní přípravky, které v dermokosmetice jen tak nenajdete... Nebo bretaňská firma Algologie, od nich miluju noční olej. Poslední dobou mě také velmi zaujala zklidňující řada od značky Esthederm. Mám svoje stálice, jako je balzám na rty od Nuxe, tělovou hygienu od La Roche-Posay, oční krémy od Avène a na vlasy mám oblíbený Klorane. Kombinuju prostě víc značek. Používám toho poměrně hodně, ale ne najednou, snažím se to kombinovat citlivě.

Foto: Archiv La Pharmacie Française

Beauty rituály by podle Adély Chauville Středové měly být jednoduché a účinné a různé přípravky by se měly kombinovat citlivěFoto: Archiv La Pharmacie Française

Takže podle vás není chyba, když se mixují přípravky od různých značek a nepoužívá se jen jedna ucelená řada?

Domnívám se, že kombinace značek většinou není problematická. Ale je dobré toho nepoužívat příliš. S různými kosmetickými trendy se stává, že někdo používá třeba i deset přípravků za sebou. My si myslíme, že je to hodně. Péče má být co nejjednodušší, ale zároveň co nejefektivnější.

Kolik kroků má vaše osobní péče?

Pět: čištění, tonizace, sérum, krém a oční krém. Ať je to jednoduché, ať si ji člověk užije a ne počítat dvacet kroků.

Je tedy lepší být v péči o pleť minimalistka?

My si s mamkou myslíme, že ano. Je lékařka a v oboru dermokosmetiky pracuje dlouho, takže ví, jaké negativní dopady může mít, když člověk kosmetiku nadužívá. Třeba když má kosmetika příliš parfemace nebo celkově agresivnější ingredience, můžete si na ně vypěstovat intoleranci. Z normální pleti se může stát citlivá až přecitlivělá a pak vám zbude už jen pár přípravků, které vám nebudou na pleti dělat zle. I ty ale existují a obsahují třeba jen šest nebo sedm ingrediencí. Myslíme si, že jsou dvě zásadní fáze v péči o kůži: citlivé čištění a zajištění hydratace.

Máte už vypozorované, co dělají ženy obecně v péči o pleť špatně?

Většina lidí se snaží o pleť pečovat, což je dobře. Ale někdy jsou přitom buď příliš agresivní, používají mechanické peelingy, málo hydratují, neodličují se a málo používají tonikum. Nebo si třeba někdo myje obličej obyčejným mýdlem a pak se diví, že mu krém za dva tisíce nepomůže. Přešlap pro mě je, když člověk ztratí svou přirozenost a má nánosy make-upu. To je v kráse všeobecně to nejhorší. Důležitější je péče o pleť než to pak zapudrovávat a maskovat líčením.

Foto: Archiv La Pharmacie Française

Adéla Chauville Středová se s maminkou Radkou Středovou pustily do nového projektu i přes nejistou pandemickou situaciFoto: Archiv La Pharmacie Française

Žijete ve Francii. V Česku jste kvůli vašemu projektu?

Pendluju mezi oběma zeměmi, ale v současnosti jsem díky Pharmacii v Praze častěji. Z Česka jsem pryč tři roky a ráda se sem vracím... Teď je to o dost komplikovanější, ale uvidíme. Pokud zrovna nejsem v Praze, tak pro naši paralékárnu pracuju z domova ve Francii.

Je to klišé, ale stejně mě to zajímá. Jak Francouzky pečují o pleť?

Myslím si, že je to tak plus minus podobné, jen ony jsou zvyklé pro pečující přípravky chodit do lékárny. Starají se o pleť, ale jednoduchým, jemným způsobem. Špatně je tam vnímáno, když je někdo moc namalovaný nebo se moc snaží. Stejné je to se sportováním. Když za normálních okolností chodím na jógu, je tam se mnou několik desítek lidí, ale nikdo z nich nepřizná, že cvičí. Je to veřejné tajemství. Snaží se vypadat tak, že jim na tom jakoby nezáleží. Jejich pleti taky podle mě pomáhá strava, která je hodně vyvážená. Naopak určitě nepomáhá to, že plno Francouzek kouří. To je pro zdraví jedna z nejhorších věcí.

Jak pečovat o pleť pod rouškou?

Hlavně jemně a šetrně čistit, kůže se pod ní zapaří, je tam kontakt s látkou, takže odličování a hydratace jsou nejdůležitější. Nejvíce pomáhá být na čerstvém vzduchu. Také je důležité roušku měnit, mít jednorázové nebo je alespoň vyvářet nebo prát na 60 stupňů a pak přežehlit, aby se zničily bakterie. Naše kosmetička doporučuje během dne roušku venku sundat a přestříkat pleť termální vodou, aby se osvěžila. A hlavně si nesahat špinavýma rukama na obličej.

Při návštěvě paralékárny jsem využila příležitost a rychle jsem vyzpovídala i kosmetičku Terezu Hoškovou, která zde působí jako konzultantka pro zákazníky.

Jaké jsou podle vás největší chyby v péči o pleť?

Lidé často nevědí, jaký typ pleti mají a jaké produkty si vybrat. Dost často investují do přípravků, které pro ně nejsou vhodné, a zapomínají na klíčové kroky, což je odlíčení a tonizace. Problémem je také četnost. Třeba že se namažou krémem jednou dvakrát do týdne, jen když mají pocit, že to potřebují. Aby byla pleť v dobré kondici, musí se o ni pečovat každý den, ráno i večer.

Hodně lidí hledá odpověď v tom, že si koupí dekorativní kosmetiku, kterou chtějí zamaskovat nějaký problém na pleti. Ať už je to akné, dermatitida... Dost často ale zapomínají na to, že pro zlepšení kondice pleti je potřeba o ni začít pečovat zevnitř. Když je péče vybraná na míru, dokáže pokožku velmi dobře dostat do rovnováhy.

Jak postupovat například při ranním čištění?

Záleží na pleti, každá potřebuje něco jiného. Každopádně i ráno ji chce očistit. Není třeba ale nic drastického. Běžné normální pleti může vyhovovat čisticí mléko nebo micelární voda, pak dočistit tonikem a pokračovat sérem a krémem. Mým tipem je zkusit nahradit tonikum termální vodou, která vyrovnává pH pokožky. Díky tomu se následná péče lépe vstřebá.

Jaký je váš názor na micelární vody, které jsou často pod palbou kritiky?

Existují klienti, kteří potenciál micelárních vod využít mohou. Záleží na tom, z čeho jsou vody složené, ale i tak pořád obsahují micely, které v principu rozpouštějí tuky. Naše rada zní: micelární vodu omývat vlažnou vodou a po osušení použít tonikum nebo termální vodu. Micela totiž funguje jako mýdlo, spojuje vodu s tukem. Kůže si ale vytváří svůj maz a tím, že tam micely zůstávají, ho rozpouštějí a ona přestává být chráněná. Když ji ale omyjete, micely na kůži nezůstávají, a nemohou tak narušovat kožní bariéru.

Nejdůležitější je hydratace a ochrana pleti: Které krémy ochrání pokožku proti mrazu?

Reklama

Související témata:

Načítám