Hlavní obsah

5 pravidel proti prasečí chřipce!

Foto: shutterstock.com

Je lepší vsadit na prevenci, než onemocnětFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prasečí chřipka – strašák, který znepokojuje celý svět! I když setkáním se s ní, jak potvrzují lékaři, pravděpodobně nevyhneme, existuje způsob, jak se chránit. Stačí, když budete dodržovat pět základních pravidel!

Článek

Chřipka, včetně té prasečí, se do těla dostává skrz nosní dírky nebo ústy. A to je důvod, proč nelze střetu s jakoukokoli chřipkou zabránit, jedině pomocí speciálních roušek, které se ovšem u nás zatím neprodávají. Ale i tak můžete pro sebe něco udělat!

Ještě než se na vás pokusí virus zaútočit a cítíte se bez obtíží, vsaďte na preventivní kúru, která vaše tělo připraví na případné setkání se s onemocněním.

Základní body obrany

Myslete na důkladnou hygienu

Teď víc než kdy jindy je třeba dbát na hygienu, zejména na důsledné a časté mytí rukou. Lakaři také doporučují vůbec se nedotýkat obličejových partií. To se samozřejmě netýká situací, kdy zrovna jíte, nebo se myjete.

Pravidelné kloktání

Dále radí kloktání teplou slanou vodou, a to ideálně dvakrát denně. Místo soli se dá použít i ústní voda např. Listerin. I když by se stalo, že už infekci máte v sobě, kloktáním zabráníte jejímu množení. Dva až tři dny totiž trvá, než se infekce rozmnoží v dutinách (krčních, nosních). Po této době se také projeví navenek první symptomy.

Foto: shutterstock.com

Vsaďte na osvědčený vitamin CFoto: shutterstock.com

Hygiena nosu

Sůl je důležitá i při omývání nosu a nosní dutiny. Pokuste se alespoň jednou denně omýt a pročistit si nosní dutiny teplou slanou vodou. Můžete k tomu použít starou lahvičku od běžných nosních aplikátorů. Následně si vytřete nosní dírky pomocí vatových tyčinek. Přítomnost soli ve vodě je v tomto případě opět nezbytná.

Dodejte tělu vitaminy

Prevencí veškerých nemocí jsou vitaminy. Pokuste se dodat tělu potřebné množství vitaminu C, a to nejen pomocí tablet, nýbrž hlavně přírodní cestou. Nachází se v citrusech, šípku, kiwi apod. K tomu byste neměly zapomenout ani na další vitaminy a minerály, např. zinek. Pokud se nedostanete k přírodním zdrojům, vsaďte na umělé preparáty. Vždy je lepší sáhnout po čistých jednosložkových než po směsi. Takže každý vitamin a minerál zvlášť.

Pít, pít, pít

Ale co? Recept je jednoduchý. Co nejvíce teplých tekutin, ideálně čaje. Vysoká teplota nápoje má podobné účinky jako zmíněné kloktání. Uvádí se, že virová nákaza je doslova smívána horkou tekutinou přímo do žaludku, kde nemá šanci se rozvíjet a následně i přežít.

A hlavně - nezapomínejte na duševní pohodu! Nepřipouštějte si, že byste mohly onemocnět a vyhýbejte se stresovým situacím, jelikož nejen stres, ale i strach oslabují organismus!

Reklama

Načítám