Hlavní obsah

5 překážek, které vám brání cvičit. Víme, jak je překonat!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále nosíte v hlavě, že byste chtěli začít cvičit. Občas o tom také mluvíte, ale nikam dál jste se nedostali. Brání vám čas, peníze, špatná kondice nebo třeba strach, že se ztrapníte? Většina bariér, které stojí mezi vámi a pravidelným sportem, se dá prolomit.

Článek

Možná i vy patříte do skupiny lidí, kteří se permanentně chystají začít sportovat. Chcete to udělat už dlouho, ale něco vám v tom brání, že? S osobním fitness trenérem Pavlem Dvořáčkem jsme sestavili hitparádu nejčastějších bariér, kvůli nimž se lidé zdráhají byť jen vkročit do tělocvičny.

Najděte si tu svoji a přečtěte si, jak ji prolomit!

1. Mám málo času

Nedostatek času je zřejmě nejčastější bariéra/výmluva vůbec. S tím souhlasí i trenér Pavel Dvořáček: „Běžný trénink člověku zabere 60 minut. Myslím, že každý dokáže svůj časový harmonogram rozložit tak, aby si našel jednou za dva až tři dny jednu hodinu na cvičení. Tedy dvě – když počítáme i dojezd do fitka.“

Asi ze všeho nejtěžší je si přiznat, že tento čas máte – jen v sobě musíte najít ochotu ho obětovat. „Pokud patříte mezi ty, kteří nesportují z časových důvodů, bude nejlepší tréninky naplánovat dva týdny dopředu a vyčlenit si přesný termín, který zajistí pravidelnost cvičení,“ radí trenér.

2. Mezi svalovci budu vypadat hloupě

Začátečníci mívají nezřídka velké obavy do tělocvičny vůbec vkročit. Mají pocit, že mezi ostřílenými sportovci budou vypadat nepatřičně a neohrabaně. „Často slýchám na úvodní konzultaci, že se klient bojí vůbec vstoupit do fitka ze strachu, jak bude reagovat okolí,“ potvrzuje Pavel Dvořáček a pokračuje: „Realita je však taková, že v posilovnách si každý hledí svého a je mu úplně jedno, co dělají ostatní.“ A navíc zdaleka ne všichni jsou svalovci ve skvělé formě, to nám věřte!

Foto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

Bojíte se, že budete v tělocvičně působit divně? Jde jen o váš pocit, ostatní návštěvníci si hledí svéhoFoto: Khakimullin Aleksandr, Shutterstock.com

3. Nevím, co tam budu dělat

„Máte obavy, jak v posilovně cvičit? Když si nejste jistí, sedněte na kolo nebo se proběhněte na páse a porozhlédněte se po okolí. Posilovací stroje jsou dělané tak, aby je lidé pochopili, a vězte, že i vy brzy budete vědět, co s nimi,“ uvádí trenér. Jestli si ani tak nevíte rady, oslovte odborníka. Osobní trenér vám v začátcích může velice pomoci a po pár týdnech už to dokážete sami.

4. Tréninky nemám šanci zvládnout

Velice oblíbenou variantou, jak cvičit a nemuset moc přemýšlet, co dělat, jsou skupinové lekce. Řada lidí má ale obavy, že se svou kondicí na bodě mrazu nebude ostatním stačit. „Ostatních si nevšímejte a provádějte všechny cviky ve vlastním tempu. Pokud je trenér skupinové lekce člověk na správném místě, jistě vás nebude hnát dopředu v rychlosti cvičení, ale nechá vás cvičit v takové intenzitě, aby to pro vaše tělo bylo nejlepší,“ říká Pavel Dvořáček.

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Skupinové lekce vás zbaví starostí, co a jak cvičit. Vyberte si program pro začátečníky, trenér je připraven vám pomociFoto: Flamingo Images, Shutterstock.com

5. Nemám na to peníze

Vstupy na sportoviště samozřejmě nejsou zadarmo a někteří si je doopravdy nemohou dovolit. Co ale nic nestojí, je cvičení doma – vstup je bezplatný a nepotřebujete ani žádné speciální vybavení. Zkuste například účinné cviky pro pevná stehna a hýždě  a pravidelně také provádějte starý dobrý nejlepší cvik pro tělo.

Jak často chodíte cvičit? Máte nějaké cíle?

Reklama

Načítám