Hlavní obsah

5 ranních chyb, které vám zkazí celý den!

Foto: Thinkstock

Víme, proč jste bez energie a nevýkonní. Možná ráno děláte některé z těchto pěti chyb!Foto: Thinkstock

Reklama

Jste celé dopoledne zalezlí jako krtci, pracujete nalačno a ráno nevypijete ani kapku vody? Pak věřte, že máte zaděláno na den bez energie, bez nálady i hubnoucích efektů. Poradíme vám, jak to změnit.

Článek

To, jaký budete mít celý den, záleží na tom, jak ho ráno odstartujete. Soustřeďte svou pozornost na pár následujících ranních rituálů, které z vašeho dne udělají úspěšnou a radostnou jízdu.

1. Trávíte dopoledne v jeskyni

Jste celé dopoledne zavření doma nebo v kanceláři? Nedostatek světla negativně působí na lidské zdraví – zhoršené vidění, agresivita, nebo naopak únava, zvýšená hladina cholesterolu, snížená imunita. Světlo působí na vaše biologické hodiny, tudíž i na nervovou a hormonální soustavu.

„Vliv denního světla souvisí i s indexem tělesné hmotnosti BMI," uvádí nutriční poradce Milan Košvanec a dodává, že „lidé, kteří se až do oběda vyhýbají dennímu světlu, mívají vyšší hodnoty BMI než ti, kteří si světlo užívají od rána.“

Změňte to: Dopolední dvacetiminutová expozice denního světla pomáhá nastavit vnitřní hodiny a regulovat hladinu energie, chuť k jídlu a látkovou výměnu. Otevřete žaluzie, roztáhněte závěsy, a když to jen trochu půjde, dejte si svou ranní kávu u okna.

2. Nevypijete žádnou vodu

Tělo je z 60 procent složeno z vody, kterou potřebuje k pročištění organismu, udržení celkové rovnováhy a k získání energie. Pokud za celé dopoledne nevypijete ani kapku vody, tak to už v průběhu dne nedoženete. A jestliže pitný režim vůbec nedodržujete, je u vás větší pravděpodobnost, že budete mít často špatnou náladu, budete zmatení nebo se cítit věčně unavení.

Foto: Thinkstock

Hlídat si pitný režim zejména hned po ránu je velmi důležité!Foto: Thinkstock

Změňte to:Během první hodiny, od chvíle, co se probudíte, vypijte 2–3 sklenice vody, nejlépe teplé. Budete mít více síly a vytrvalosti na práci i zábavu po celý den.

3. Pracujete na lačno

Snídani neodbývejte. Aby tělo mohlo být po celý den aktivní, potřebuje hodně energie. V případě, že se mu jí nedostává, čerpá z rezerv, a na vás se to projeví únavou. Vynechávání snídaní má i negativní vliv na hladinu krevního cukru a výsledkem je to, že vás obvykle večer začne honit mlsná, které se těžko odolává.

Změňte to:„Začněte den velkou, zdravou, ale lehkou snídaní, ta by měla být, kromě dalších živin, kombinací bílkovin a sacharidů," říká Milan Košvanec. Příkladem může být jogurt a k tomu čerstvé ovoce, ovesná kaše s oříšky a ovocem, vařená vajíčka. Inspirovat se můžete také z článku Jak má vypadat snídaně, když hubnete nebo v práci jen sedíte?.

4. Šetříte bílkovinami

Míváte problémy s metabolismem, hojením ran nebo s ochabováním svalů? Dostatečným přísunem bílkovin to můžete napravit. Ale pozor, pokud si myslíte, že stačí pořádná proteinová snídaně a máte vyhráno, mýlíte se.

Změňte to:Bílkoviny je třeba dodávat tělu od rána do večera v potřebných dávkách. „Rozložte si 30gramové dávky do všech tří jídel – snídaně, oběda, večeře. Denně byste tak měli spořádat 90 gramů bílkovin," říká fyzioterapeutka Barbora Šťástková. Co tedy jíst? Mléčné výrobky, libové maso, vejce, ryby a mořské plody a luštěniny.

Foto: Thinkstock

I na podzim a v zimě je přínosné se ráno či dopoledne trochu hýbat. Jde o pohyb jako takový, ne o sportovní rekordy. Tedy i pěší cesta do práce se počítá!Foto: Thinkstock

5. Podceňujete fyzičku

Patříte k těm, co si rádi přispí, a o nějaké fyzické aktivitě po ránu nechcete ani slyšet? Chyba, stačí změnit rituál.

Změňte to:Trocha ranního pohybu zvýší tělesnou teplotu a okysličí mozek. Zkuste začít den lehkou rozcvičkou, procházkou se psem, krátkým joggingem. Pokud to nemáte do práce příliš daleko, zkuste místo jízdy autem jít alespoň občas pěšky. Při lehké ranní aktivitě se do těla vyplavují endorfiny, pocit štěstí vám vydrží až 8 hodin, a to za to stojí.

Napište nám, jak probíhají vaše rána?

Reklama

Načítám