Hlavní obsah

Bydlení: 5 věcí, kterými si ničíte zdraví!

Foto: thinkstock

Pravidelně větrat musíte i v létě, jinak škodíte svému zdravíFoto: thinkstock

Reklama

Unavují vás už letošní horka, a tak necháváte celý den zavřená okna a zatažené žaluzie, aby se vám do bytu nedostal ani jeden sluneční paprsek a neměli jste zde vzduch jako v sauně? Pak se sice chráníte před přehřátím, ale svému tělu škodíte jinak. Zde je pět největších nebezpečí, která v létě hrozí.

Článek

Pracujete občas doma, grilujete, důkladně uklízíte či si jen večer zapálíte svíčku? Ano, jde o běžné věci, ale víte, co při nich děláte špatně?

1. Oxid uhličitý vás unavuje

Zavřená okna brání výměně vzduchu, což je špatně. Víte, že vám každý den projde plícemi neuvěřitelných dvanáct tisíc litrůvzduchu? A jen málokdo se stará, jaké je jeho složení. Přitom v uzavřených místnostech je brzy vzduch „vydýchaný“, což neznamená nic jiného, než že v něm přibývá oxidu uhličitého. „Jakmile se jeho množství přiblíží jednomu procentu, na člověka padá únava, přicházejí bolesti hlavy, pálení očí a zhoršuje se schopnost soustředit se,“ říká MUDr. Ivana Holcátová z 1. Lékařské fakulty UK. Množství oxidu uhličitého by v nejlepším případě nemělo přesáhnout 0,2 procenta. Pokud byste chtěli znát přesnou hodnotu, lze ji změřit přístroji, které stojí od pěti tisíc korun výše.

Foto: isifa

Vydýchaný vzduch, kde je velké množství oxidu uhličitého, vám přivodí třeba bolesti hlavyFoto: isifa

2. Ani klimatizace za vás nevyvětrá

Ještě hůř na tom mohou být ti, kdo se rozhodli s horkem bojovat pomocí klimatizace. A nejde jen o správné nastavení teplot. Především je třeba si uvědomit, že klimatizace vzduch pouze ochlazuje, ale nevyměňuje, proto se vám právě oxid uhličitý může doma hromadit i tak.

Nepodceňujte ani pravidelnou údržbu. Uvnitř najdete několik filtrů, které zachytávají prach, pyly a další látky. Když je filtr ucpaný a přeplněný, přestane fungovat. Proto je třeba je přibližně jednou za dva měsíce vyndat, vyčistit či vyprat a opět vrátit na své místo.

Foto: daikin

Pozor na klimatizaci, pouze chladí, ale kyslík nedodáváFoto: daikin

3. Plynový gril a svíčka jako zabiják

Dalším prvkem, který vám dokáže pěkně otrávit vzduch, jsou oxidy dusíku. Ty vznikají při jakémkoli otevřeném ohni v místnosti. A je jedno, zda jako zdroj slouží plynový hořák na sporáku nebo pouhá svíčka či vonné tyčinky, které si večer zapálíte. Při jejich hoření se uvolňují například formaldehydy, benzen a další látky, které prokazatelně podporují vznik rakoviny. Když tedy doma pálíte svíčky nebo v uzavřené lodžii či garáži grilujete na plynu, nezapomínejte při tom větrat (i v dešti)!

Foto: thinkstock

Začalo vám pršet při party, a tak se i s grilem přesouváte do garáže nebo zavíráte okna lodžie? Stále při tom větrejteFoto: thinkstock

4. Pozor na plísně i v létě!

Víte, že dýcháním „dodá“ člověk každý den do vzduchu až tři litry vody? Vzniká tak vlhké prostředí, které spolu s teplem a organickými látkami vytváří ideální prostředí pro plísně. A to nejen v zimě, když doma navíc sušíte prádlo. Stejné je to i v létě. Orosené zrcadlo v koupelně či dlaždička za sporákem napoví, že je něco špatně. „V tom případě je potřeba je okamžitě otřít, vytáhnout žaluzie, rozhrnout závěsy, otevřít okno a pustit do bytu slunce,“ radí František Ivaška ze společnosti Slovaktual. Větší horko vám nebude. Vlhkost vzduchu dokáže ošálit vaše smysly i ve vnímání teplot. Platí, že čím vyšší vlhkost, tím se vám zdá v místnosti tepleji.

Ideální vlhkost vzduchu v bytě by měla být kolem 45 procent a teploty v místech s běžným provozem by se měly pohybovat mezi 20 až 24 stupni. Hlídat tyto hodnoty je jednodušší, protože cena teploměrů a vlhkoměrů začíná zhruba na stokoruně.

Foto: thinkstock

Orosené dlaždičky i zrcadlo upozorňují, že máte v bytě vyšší vlhkost vzduchu. Proto hned začněte větratFoto: thinkstock

5. Uklízejte šetrně

Dbáte na to, abyste ani v létě nešidili úklid a vše pořádně dezinfikujete? Pak si opět škodíte. Prostředky „ničící bakterie" obsahují látky, které mohou například poleptat sliznice, a vypouštějí je do vzduchu. Proto je používejte s mírou a dodržujte návod, který skoro u všech radí po třiceti minutách povrchy opláchnout ještě čistou vodou. Pracovat byste také měli v rukavicích a v dobře větraném prostoru. Jestli si nechcete o tolik protáhnout dobu úklidu, můžete si vypomoci přírodními (a často i účinnějšími) prostředky. Mezi ně patří třeba ocet, sůl, jedlá soda nebo citron. Více se dozvíte v článku Čistá domácnost = jedová chýše.

Foto: thinkstock

Dezinfekční prostředky dokážou pěkně otrávit vzduch, nahraďte je octem a citronemFoto: thinkstock

A jak jste na tom s větráním doma vy? Máte nějaký další návod, jak se v bytě neotrávit? Napište nám ho v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám