Hlavní obsah

5 tipů, jak naučit děti pravidelně pít

Reklama

Přestože rodiče vědí, jak důležitý je pitný režim, jejich ratolesti ho ne vždy dodržují. Když jsou děti menší a tráví s rodiči více času, je pro ně snadné dohlížet na to, aby dostatečně pily.

Článek

Jak zajistit, aby děti nezapomínaly pít i tehdy, když nejsou pod dozorem? Zkuste na to využít několik triků.

1. Ovoce, brčka a spol.

Děti jedí a pijí i očima, proto jim pití zpestřete. Do sklenice s nápojem přidejte ovoce, lístky máty či barevné deštníčky. Přijímání tekutin oživí i brčka, které mají děti velmi rády. Pomůže i sklenička či láhev s oblíbenou postavičkou nebo obrázkem. Pokud patříte k tvořivým typům, můžete sklenice i láhve spolu s dětmi vyzdobit přesně podle jejich představ.

2. Voda versus sladké nápoje

Přestože je ideálním nápojem čistá voda, dětem ne vždy chutná. Raději mají slazené nápoje. Pokud chcete, aby přijímaly dostatek tekutin, občas jim je dopřejte. Vyvarujte se však kolových či energetických nápojů, které jsou pro děti zcela nevhodné. Nabídněte jim raději ovocnou šťávu ředěnou vodou, ovocné či bylinkové čaje ochucené medem, vodu se sirupem nebo balenou vodu určenou speciálně pro děti.

Vyzkoušejte například novinku, ochucenou vodu Kubík Waterrr 1,5 l, na které si díky velkému objemu může nyní pochutnat celá rodina. Je vyrobena z pramenité horské vody s kapkou ovocné šťávy různých příchutí. Sáhnout můžete po citronu, malině nebo jahodě. Konzervanty, umělá barviva ani sladidla v něm samozřejmě nenajdete.

Ochucenou vodu Kubík Waterrr si vaše děti oblíbí

3. Skryjte vodu do jídla

Určitý objem tekutin dostanou děti do těla prostřednictvím stravy. Pokud nechtějí pít, zkuste jim nabídnout ovoce, zeleninu či řídké polévky. Z ovoce je nejlepší červený meloun, dostatek vody mají i jahody či pomeranč. K chlebu jim můžete přiložit okurky, ředkvičky nebo rajčata.

4. Připomínky

I když s nimi zrovna nejste, můžete jim připomenout, že se mají napít. Nechte jim v bytě rozmístěny láhve a sklenice s nápoji, nalepte jim odkaz na ledničku nebo monitor počítače, nastavte jim budík. Využijte na připomínky jejich mobil – můžete jim do něj stáhnout aplikaci, která jim bude pitný režim připomínat za vás.

5. Buďte jim příkladem

Děti často kopírují chování svých rodičů. Pokud od nich chcete, aby pravidelně pily, dělejte to také. Prospějete tak nejen jim, ale i svému zdraví.

Reklama

Související témata:

Načítám