Hlavní obsah

5 typů kamarádů, kteří vám spíš škodí. Pozor na ně!

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Mít přátele je důležité. Nemusí jich být moc, ale musí za něco stát. Bohužel, leckdy se lidé jako přátelé jen tváří, ve skutečnosti vám spíš škodí. A ani to nemusí dělat záměrně. Pozor hlavně na tyhle typy!

Článek

Je jedno, zda máte kolem sebe skvělou rodinu, úžasného partnera, dětí jako smetí. Bez kvalitních přátel se neobejde nikdo. Jenže pozor, ne všichni, koho za kamarády pokládáte, jimi doopravdy jsou. Kdo pro vás není přínosem a kdo vás jen využívá?

1. Věčný pesimista

Není to vlastně jejich chyba, prostě mají takovou povahu. Všechno vidí černě, jsou to totální pesimisté. Neustále mají z něčeho obavy (špatná nálada je často také zlozvyk, kterého se lze zbavit).

Když s nimi jdete na skleničku, dopředu mají jasno v tom, že vybraná restaurace nebude stát za nic. Obsluha bude pomalá, víno nedobré, možná tam bude úplně plno a vy nenajdete volný stůl. Společná dovolená? Hotel určitě nebude odpovídat slibovanému počtu hvězd, počasí stoprocentně nevyjde a vůbec, už abyste byli doma.

Fungovat s takovými lidmi je neuvěřitelně psychicky náročné. Vlastně vám permanentně kazí náladu a vysávají energii. Většinu času totiž trávíte tím, že je přesvědčujete o tom, že vše bude v pořádku.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

S pesimisty si nikdy moc neužijete, naopak vás to vyčerpáFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

2. Kamarád na baterky

Tihle lidé se ozývají, jen když se to jim hodí. Jsou to přesně ty kamarádky, které když nemají partnera, volají třikrát denně a vidět se s vámi chtějí v podstatě neustále. Jakmile se ale v jejich životě objeví nějaký muž, jako byste přestaly existovat.

Máte chuť zajít do kina? Nejspíš nebudou mít čas. Ale když zrovna oni nemají do čeho píchnout, pokládají téměř za životní zradu, když se jim nevěnujete. Jenže takhle přátelství přece nefunguje!

3. Bez špetky sebevědomí

Jakékoli vztahy s lidmi, kteří mají problémy se sebevědomím, bývají složité. Jsou jak hromádky neštěstí a potřebují neustálou podporu. Dělají si z vás vrbu a zahlcují vás svými problémy. A paradoxně, když vy sami občas něco potřebujete, od nich se pomoci nedočkáte, protože sami mají pořád nějaký ten trabl.

4. Neustálý kritik

Ještě horší jsou ale ti, kteří své kamarády používají jako prostředek k tomu, aby se cítili lépe. Často od kamarádky slýcháte nějaké rady, narážky na to, jak byste měla žít? Že se málo věnujete své kariéře, že vás partner omezuje, že byste měla trochu zhubnout a že ty nové šaty vám moc nejdou k pleti? Přátelé si samozřejmě sdělují i kritiku, ale pokud jste pod palbou negativních narážek, je něco špatně. Čím vy se cítíte hůř, tím líp se nejspíš cítí vaše „kamarádka“. A to není správná rovnice.

5. Využívá vás

Tohle jsou prostě přátelé, kteří neustále něco potřebují: půjčit peníze, odvézt k lékaři, pohlídat dítě, vyvenčit psa. Přátelé jsou samozřejmě od toho, aby si pomáhali. Jestliže je nápomocná jen jedna strana, není to přátelství, ale „kamarád“ vás úplně prachsprostě využívá.

Vy máte své přátele a váš partner také. Ale co dělat, když vy si s těmi jeho příliš nesednete?

Reklama

Související témata:

Načítám