Hlavní obsah

Blbá nálada? Zlozvyk, kterého se můžete zbavit!

Foto: Thinkstock

Jste unavení, nemáte na nic chuť, jste bez nálady? Odnaučte se toFoto: Thinkstock

Reklama

Není vám do smíchu a máte blbou náladu? Nebo máte obecně pocit, že vám to v životě moc nevychází a nic se vám nedaří? Zbavte se těchto negativních pocitů, spokojenost a štěstí se prý dá „naučit“.

Článek

Podle spisovatele a autora knihy I Can Make You Happy (Můžu vás učinit šťastnými) Paula McKenny je špatná nálada jen zlozvyk, který lze odnaučit. Jak na to?

Základní návyky

Pro začátek je prý potřeba osvojit si návyky, které posilují spokojenost a dobrou náladu. Jsou to tyto tři věci:

  • Smích – „Pokaždé, když se smějete, uvolňujete serotonin, což je neurotransmiter neboli přenašeč nervových vzruchů, který ovlivňuje vaši náladu, způsobuje příjemné pocity. Takže čím víc se budete usmívat, tím lépe se budete cítit,“ tvrdí Paul McKenna. Stačí se prý smát 20 minut denně!
  • Pohyb – Každý den byste se také měli 20 minut hýbat, stačí prý chůze. „Při cvičení se uvolňuje adrenalin, který znamená příval energie. Po cvičení pak přichází na řadu endorfiny, které přinášejí pocit uspokojení a relaxace,“ radí Paul McKenna.
  • Umění odpočívat – Poslouchejte své tělo! Když vám naznačuje, že je unavené, odpočiňte si dřív, než dojde ke kolapsu. Že to nejde, protože máte hodně práce? „Rozčleňte všechny své úkoly do tří skupin. Skupina A jsou neodkladné věci, které je třeba odbavit skutečně dnes. Skupina B jsou důležité záležitosti, ale mohou přece jen chvilku počkat. A skupina C je vše ostatní. Zaměřte se jen na seznam A, až ten bude hotový, přejděte k seznamu B. S poslední skupinou si vůbec nelámejte hlavu, buď vám na ni zbudou síly a čas, nebo ne,“ radí Paul McKenna.
Foto: Thinkstock

Pohyb je jednou z věcí, která dobré náladě prospíváFoto: Thinkstock

Tři speciální techniky

Když zvládnete předešlé věci, můžete zkusit tři trochu složitější techniky.

1. Barevný svět

Díky této technice se naučíte svůj život zásobovat pozitivními myšlenkami, budete se častěji usmívat, cítit se příjemně a vaše míra štěstí bude narůstat. Docílíte toho takto:

  • Na nejrůznější místa ve svém bytě nalepte alespoň tucet barevných papírků. Dejte je na místa, kde je budete mít často na očích (zrcadlo, dveře do koupelny, lednice,…).
  • Vytvořte si seznam tří šťastných vzpomínek, tří lidí, které milujete, a tří věcí, které by vás v budoucnu učinily šťastnými.
  • Kdykoli minete některý z barevných papírků, vybavte si jednu položku ze svého seznamu. Zasněte se, vybavte si milovanou osobu nebo si v hlavě znovu přehrajte konkrétní krásnou vzpomínku.
Foto: Thinkstock

Smějte se! Třeba jen tak, bez zvláštního důvodu. Budete se cítit lépeFoto: Thinkstock

2. Z negativ pozitiva

Cílem této techniky je zbavit se negativních myšlenek, předělat je v pozitivní. Postup je následující:

  • Soustřeďte se na myšlenky, které vás činí smutnými.
  • Kdykoli vám nějaká taková myšlenka padne na mysl, okamžitě si připomeňte něco příjemného (využít můžete seznam z předešlého cvičení). Každé negativní myšlence tak vždy přiřaďte nějakou pozitivní.

3. Mluvte jako šťastní

Možná si to neuvědomujete, ale věty, které říkáte, mají na vaši náladu velký vliv. Není náhoda, že depresivní lidé velmi často používají věty typu „nikdy mi nic nevyjde“. A jakkoli to není pravda, protože neexistuje nikdo, kdo by nezažil něco příjemného, kterému by se nikdy nic nepovedlo, tím, že to vyslovíte, přesvědčujete sami sebe, že to tak je. Zkuste tedy svůj jazyk změnit:

  • Snažte se vyvarovat slov jako „nejde to“, „nic“, „vždycky“, „jenom“, „každý“, „nikdo“ a „nikdy“.
  • Nezobecňujte! Buďte konkrétní. Z věty „nikdo mi nerozumí“ udělejte větu „Honza dnes ráno vůbec nepochopil, co jsem se mu snažil říct“.
  • Nakonec si vytvořte pozitivní plán, jak daný problém vyřešit. Například si řekněte „ok, zkusím si s Honzou promluvit později, tentokrát určitě pochopí, co mu chci říct“.

Tak co? Vyzkoušíte to?

Reklama

Související témata:

Načítám