Hlavní obsah

5 vět, které signalizují, že váš partner není šťastný

Foto: thinkstock

Neshody kolem dětí nepatří ke známkám spokojeného vztahu. Co se týče výchovy, měli byste být s partnerem zajednoFoto: thinkstock

Reklama

Možná máte pocit, že jde o bezvýznamné věty. Slova vyřčená jen občas, v naštvání, vlastně bez valného významu. Jenže pozor! Když tohle vypustí z úst váš partner, nejspíš s vámi moc šťastný není!

Článek

Nejsou to žádné nadávky, hrubé výrazy. Jde spíš o věty, nad kterými se snadno mávne rukou. Ale co, je naštvaný, on se zase brzy uklidní. To si možná říkáte, když některou z následujících vět váš partner pronese. Měla byste ale zpozornět. Tyhle věty naznačují, že váš vztah má vážné trhliny!

1. Jsi čím dál podobnější matce

Touhle větou většinou partner nejspíš nechce říct, že máte stejně hezké oči jako vaše maminka nebo že už pečete stejně dobré buchty. Spíš má na mysli povahové rysy, které mu příliš neimponují. Jenže je za tím ještě něco víc! „Jde podle mě o vyústění dlouho neřešených problémů, protože tato věta svědčí o dlouhodobé nespokojenosti partnera a je vlastně jedno, co přesně mu vadí,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Jediná šance je sednout si a vše detailně probrat!

Foto: thinkstock

Občas se pohádá každý, ale některé věty jsou spíš varováním, že ne vše vám funguje, jak by měloFoto: thinkstock

2. Nedělej ze mě vola

Pro chlapa nejspíš není nic horšího, než když si připadá jako hlupák. Proto, když tohle řekne, měla byste zbystřit. Možná jde jen o nedorozumění, ale nejspíš děláte něco, co způsobuje, že on se cítí jako blbec. „Jeden může něco myslet jako vtip, ale druhý to může pochopit jako výtku. Jakmile vaše chování působí na druhého urážlivě, destruktivně, je třeba stanovit si pravidla komunikace,“ radí Aleš Kalina. Partneři mezi sebou můžou používat jakákoli slova, ale oba je musí chápat stejně a nikdo z nich se kvůli nim nesmí cítit špatně.

3. Dej mi pokoj, pořád

Když je to řečeno v legraci, o nic nejde. Ale pokud to slýcháte pravidelně, značí to problém. Možná vůči vám ochladl a obtěžuje ho každá drobnost, s kterou za ním jdete. Nebo naopak vy jste příliš urputná a nedáváte mu žádný prostor. Ani jedno není dobře, protože nechuť být s tím druhým (ať už z jakýchkoli důvodů) je známkou toho, že váš vztah umírá.

Foto: thinkstock

Jakmile je doma hustší atmosféra, říká vám partner, že ho to s vámi nebaví, a jde ven? Tak na to vážně pozorFoto: thinkstock

4. Vidíš, to je ta tvoje výchova!

Jestliže tuhle větu slýcháte ve chvíli, kdy vaše děti zlobí nebo mají nějaký průšvih, nepřecházejte to. „Za výchovu dítěte jsou zodpovědní oba dva rodiče a jedná se tedy o manipulativní techniku, která v nás má probudit pocity viny," říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá. Navíc tahle věta naznačuje, že se na způsobu výchovy s partnerem neshodnete, každý preferujete jiné zásady, a to je velmi špatně. Dítě je zmatené, neví, která pravidla platí, a vy se hádáte a ve chvíli nějakého průšvihu svalujete vinu jeden na druhého.

5. Jdu na pivo, nebaví mě to tady

Tohle je hodně zlé. Ať už váš partner odchází na pivo, na fotbal nebo třeba jen na procházku se psem, říká vám touhle větou jediné: Nebaví mě to s tebou, nechci tu být, budu raději kdekoli než tady s tebou. „Tohle už je stav naprosté ignorace, naštvání, dlouhodobé neřešení problémů a odcizení. Tady už dávno došlo k zániku lásky a vztah žije už jen z podstaty,“ tvrdí Aleš Kalina.

Slýcháte tyhle věty od partnera? Nebo jste v pohodě a vás se to netýká?

Reklama

Načítám