Hlavní obsah

5 vražedných mýtů o lásce. Nevěřte jim!

Foto: thinkstock

O lásce existuje spousta optimistických mýtů, realita ale bývá jináFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O lásce se toho říká mnoho. Je prý všemocná, hory přenáší a tu opravdovou zažijete jen jednou. Jenže většinou jde o řeči, kterým není dobré věřit. Tohle je pět nejčastějších mýtů o lásce a manželství!

Článek

Co si myslíte o lásce? Je to ten nejkrásnější cit, nelze bez ní žít, a kdo to nepozná, neuvěří? Ano, s tím lze souhlasit. Ale pozor! Následující rčení vám váš milostný život spíš zkomplikují, tedy pokud se jimi budete řídit.

1. Pravá láska je jen jedna

Ten pravý je jen jeden! Skutečnou lásku prožijete jen jednou za život! To se říká, ale pravda to není. Lásek můžete zažít hned několik, koneckonců je to i tím, že vaše představy a priority se mění. Ten, koho jste milovali ve dvaceti, by vás o deset let později nijak nezaujal. Ale tehdy to přece byla láska! „Nejrizikovější pak je, když lidé mají pocit, že jejich partner je ten jediný, že bez něj už nebude život stát za nic. Je potřeba si uvědomit, že i bez něj to budou stále oni, tak jako byli, než ho potkali,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Foto: thinkstock

Myslíte si, že on je ten jediný na celém světě? Nemusí to být rozhodně pravdaFoto: thinkstock

2. Mýtus o věčné lásce

Jednou se do mě zamiloval, vzal si mě, pořídil si se mnou děti, tak to přece něco znamená. Je to důkaz jeho bezmezné lásky, toho, že mě miluje, a to se vším všudy. Tak tomuhle nevěřte, zaděláváte si na velký problém. „Realita je úplně jiná. Partner nemusí respektovat veškeré vaše jednání, cokoli, co uděláte. To, jak se chováte, může vést k prohloubení vzájemných citů, ale také k jejich vyprchání,“ varuje Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz. jednoduše řečeno, nic není věčné, a to ani láska!

3. Nehádáme se, milujeme se!

Řada lidí věří tomu, že když jejich život plyne poklidně, bez partnerských hádek a konfliktů, je to důkaz toho, že jim vztah skvěle funguje. Omyl! Může to být přesně naopak. „Spíš to může znamenat, že ti lidé už nežijí spolu, ale vedle sebe, tiše se tolerují, ale už jim nestojí za to, aby se vyzvali k nějakému kontaktu, k výměně názorů a podobně,“ říká psycholožka Anita Michajluková z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Absence hádek může také znamenat spíš neschopnost mluvit o problémech. Ty se tak ve vztahu hromadí a bobtnají, až z toho jednou bude velký problém.

4. Láska je všemocná

S láskou lze všechno zvládnout, vždyť hory přenáší, je to mocná čarodějka. Omyl! Láska sice v lecčems pomůže, ale případné neshody a problémy musíte řešit vy, a to s pomocí rozumu, nikoli citů. Naopak, většinou je potřeba udržet emoce na uzdě a s klidnou hlavou si promluvit, hledat kompromisy a možná řešení. Ne si vyznávat lásku!

Foto: thinkstock

Láska sama problémy nevyřeší, to čeká vás oba a musíte chtítFoto: thinkstock

5. Moje emoce, tvoje emoce

Jsou to situace, kdy máte pocit, že za to, jak se cítíte, je odpovědný váš partner. Jinými slovy jde o to, že jste přesvědčení o tom, že chování a jednání vašeho partnera vás buď činí šťastnými, nebo naopak nešťastnými. To je ale obrovská chyba! Za to, jak vám je, jste zodpovědní jen vy sami!

„Jde o přijetí zodpovědnosti za vlastní život. Když pominu extrémy typu domácí násilí, psychické týrání a podobně, nemůžete svoje pocity svalovat na svého partnera. Když vás něco trápí, vadí vám to, musíte o tom mluvit, snažit se to změnit. Ne říci, ty za to můžeš a zbavovat se zodpovědnosti,“ upřesňuje Anita Michajluková.

Tak co, věříte něčemu takovému?

Reklama

Načítám