Hlavní obsah

5 znaků, jak rozpoznat negativní lidi

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosti, stěžování, kritizování, špatná nálada... To jsou rysy typické pro negativní lidi. Jak se říká, někdy je lépe, jindy hůř, ale takový člověk je přesvědčený, že lepší už to nebude.

Článek

Bylo by nespravedlivé tvrdit, že někdo je pouze negativní. U lidí není nic černé nebo bílé, zejména ne na emocionální úrovni. Oba aspekty žijí společně v každém a každý se může rozhodnout zdůraznit jedno, nebo druhé. Jak poznáte lidi, kteří se z různých důvodů přiklonili k negativismu?

1. Jsou příliš vážní a vždy si dělají starosti

Negativní člověk stěží rozpozná něco, co by mu mohlo přinést byť jen krátkou radost. Daří se mu ve vážných věcech a starostech, vždy předvídá, že se věci pokazí, ať už jde o silniční provoz, počasí, nebo jídlo v restauraci. Sklenici vnímá do půlky prázdnou a nedokáže vidět světlejší stránky života. Jenže brát věci příliš těžce a vážně jen dál zvyšuje negativní postoj k ostatním i k sobě samému, takže je z toho těžká cesta ven.

2. Nedokážou se vyrovnat s nemožným

Kdo by si nepřál narodit se do milionářské rodiny nebo vyrůstat v láskyplném prostředí! Pro někoho je příliš těžké připustit, že se s mnoha věcmi zkrátka nedá nic dělat. Tato frustrace je součást lidské existence – lidé nikdy nedostávají od života vše, co chtějí či potřebují. A pokud se zaměří na nostalgii po tom, co není možné, budou naplnění jen hořkostí a bolestí. Totéž se stane, když zaměříte svůj pohled na nesplnitelné cíle: například se snažíte vypadat mladě, i když jste staří.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nezlobte se na negativistické lidi, i když vás štvou. Stejně špatně jako vidí svět okolo, vidí i sami sebe, takže jsou spíš k politováníFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

3. Budoucnost vidí v černých barvách

Škarohlídi mají velice nedůvěřivý postoj k budoucnosti. Buď před ní raději schovávají hlavu do písku, nebo ji vidí rovnou černě. Nejsou v ní schopni vidět dobré příležitosti. Sotva je napadne, že by přinesli do svého života nějakou změnu, protože se nedokážou podívat za hranice svého domnělého neštěstí a smůly. Proto se také málokdy vydají mimo komfortní zónu, nemohou zakoušet nové zkušenosti a bývají chyceni ve fádnosti a nudě. Jejich přístup k životu lze popsat jako uváznutí v temném tunelu.

4. Pořád si stěžují

Asi všichni lidé si čas od času stěžují. Problém ale nastává, když se stěžování a fňukání stanou určitým způsobem života. V takovém případě se vnímání orientuje negativně a věční nespokojenci přinášejí spoustu nepříjemností sobě i okolí. Mohou si naříkat na řadu problémů – od počasí přes nedostatek partnerových citů či potíže v práci až po špatně nalepenou známku na obálce! Někdy dokonce získají přesvědčení, že celý svět stojí proti nim.

5. Srovnávají se a často kritizují

Žít v neustálém srovnávání s ostatními znamená nedostatek autonomie a vlastních kritérií. Negativní lidé si jsou proto méně jistí sami sebou. Vše, co dělají, posuzují jen podle toho, co dělají ostatní. Ve výsledku to přináší frustrující emoce, které vedou k pozici neustálé konfrontace. Proto často kritizují a těžko tolerují ostatní nebo se bojí, že ze sebe udělají hlupáka.

Foto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Společnost lidí, kteří neumějí k ničemu říct nic dobrého, je vyčerpávající. Nesnažte se je „napravit“, lepší je se s nimi stýkat co nejméněFoto: Bojan Milinkov, Shutterstock.com

Co s tím?

Negativističtí lidé často vysávají z ostatních energii a mohou je emocionálně i fyzicky vyčerpávat, protože nejsou schopni kolem sebe šířit vůbec nic pozitivního. Co s nimi? Nemá cenu je k čemukoliv nutit nebo se pokusit jim měnit pohled na svět – mají svoje nezlomné přesvědčení a vnitřní pravdu. Ušetřenou energii je lepší věnovat práci na vlastním vnitřním klidu a radostném přístupu ke světu.

Reklama

Načítám