Hlavní obsah

Jste neustále ve stresu? 7 maličkostí, které vás během dne uklidní. A stačí vám na ně pár minut

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak se právě cítíte – jste v pohodě, nebo ve stresu? Možná vás překvapí, že vyšší míru znepokojení a momentálního psychického napětí mohou vyvolávat i zdánlivě nepodstatné drobnosti. A když se jich sejde víc, pak se nedivte, že vás trápí chronický stres. Někdy není možné stresory zcela eliminovat, ale jindy stačí jen chtít.

Článek

Slovo stres bývá často spojováno s nepříjemnými či zlomovými okamžiky života, jako je vyhazov z práce, vážné onemocnění, rozchod… Ve skutečnosti je ale psychické rozpoložení mnohem závislejší na desítkách drobných každodenních událostí a skutečností, které běžně a opakovaně potkávají téměř každého člověka.

7 způsobů, jak se snadno zbavit stresu

Jak dokazují mnohé výzkumy, míru aktuální duševní odolnosti nejvíc ovlivňují maličkosti typu ztracené klíče, nedorozumění s partnerem či zácpa na silnici cestou do práce. To vše jsou věci, které dokážou psychiku významně rozkolísat a je dobré si to uvědomit. Co s tím můžete dělat? Zkusit je v maximální míře eliminovat. A patří sem i různé zlozvyky, bez kterých se žije lépe. Jaké drobnosti vám pomohou rozpustit stres a navodit vnitřní klid?

1. Dopřejte si ráno bez informací

Na špatné zprávy je vždycky času dost. A když se tímto heslem začnete řídit hned od rána, hodně si pomůžete. Začínáte den tím, že si pustíte zprávy nebo si v mobilu zkontrolujete, co se ve světě událo přes noc? To vám k psychické pohodě velmi pravděpodobně nepřidá. Co zkusit tento zvyk raději nahradit několika ranními protahovacími cviky a následně šálkem čaje vypitým v tichu a klidu? Svět se nezastaví, ale vám se dost uleví.

Foto: baranq, Shutterstock.com

Multitasking štěstí nepřináší. Rozptyluje a unavuje mozekFoto: baranq, Shutterstock.com

2. Nečtěte si u jídla

Zdá se to jako nepodstatná věc, ale pokud nejíte v klidu, zbytečně si zvyšujete hladinu stresových hormonů, zejména jestli čtete něco znepokojivého či rozrušujícího. Škodíte tak svému trávení a spirála chronického stresu se roztáčí. A navíc: multitasking poškozuje zdraví mozku!

3. Dávejte si věci na místo

I obyčejné hledání klíčů, brýlí, peněženky nebo telefonu dokáže člověka rozhodit na dlouhé minuty, navíc tak můžete nabrat zpoždění při odchodu z domu, což je jen další důvod pro rozčilování. Proto se snažte mít všechny tyto věci vždy na stejném místě. A nemusíte je hned „uklízet“, jen je odkládejte pokaždé tam, kam pak stačí jen sáhnout. Maličkost, která vám ušetří spoustu zbytečného rozrušení a zdržování.

4. Hýbejte se

Už jste to slyšeli stokrát. Lidé, kteří se pravidelně hýbou, jsou šťastnější a méně podléhají stresu. A stále znovu to potvrzují i nejrůznější studie. Jedna z nich, provedená na 185 vysokoškolských studentech, například zjistila, že když se sledovaní lidé po dobu šesti týdnů pravidelně dvakrát týdně věnovali alespoň hodinu nějaké aerobní aktivitě (stačí chůze), výrazně u nich klesl subjektivně vnímaný každodenní stres i pocity nejistoty. Pravidelný pohyb navíc výrazně zlepšil pocity špatné nálady a bezvýchodnosti, které před pokusem uváděli.

5. Dejte si 15 minut navíc

Také neradi někam dobíháte na poslední chvíli? Není divu, stresový hormon kortizol vás v tu chvíli zaplavuje jako o závod. Jen málokdo je takový pohodář, že zůstává v klidu, i když ví, že jde pozdě třeba do práce nebo na schůzku. Řešením je nastavit si vždy upomínku na telefonu o 15 minut dřív, a získat tak dostatečnou časovou rezervu. Další drobnost, která vám ušetří hodně nervů a zpříjemní den.

Foto: DexonDee, Shutterstock.com

Zaručeným zdrojem stresu je spěch. Zkuste svůj den víc plánovat, bude se vám žít o hodně lehčejiFoto: DexonDee, Shutterstock.com

6. Naučte se meditovat

Nemusíte se stát zrovna tibetských mnichem, přesto vám prospěje, když se naučíte meditovat. Stačí jen na pár minut zavřít oči, v duchu se přenést na jakékoli příjemné místo a přestat vnímat, co se děje kolem vás. Sluchátka, která umí potlačit hluk okolí, jsou v takové chvíli moc dobrý kamarád. Věřte, že tahle investice se opravdu vyplatí. Pět minut relaxace vás dokonale zklidní a připraví na to, jak čelit dalším výzvám dne. Pro zmírnění stresu a úzkosti jsou také skvělé jednoduché techniky všímavosti mindfulness.

7. Pěstujte vztahy a dotýkejte se

Přátelské vazby mají přímý pozitivní vliv na psychické rozpoložení, zato osamělost působí na zdraví negativně a dlouhodobě zvyšuje hladinu stresových hormonů. K jejímu výraznému snížení přispívá objetí, mazlení nebo obyčejné doteky, ať už milenecké, nebo jen přátelské. Uklidňují a zvyšují tvorbu oxytocinu – hormonu dobré nálady. A to už je dost důvodů, proč pěstovat v rodině, v práci i mezi přáteli dobré vztahy.

Načítám