Hlavní obsah

6 nejlepších potravin, které si můžete dát ke snídani

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Dejte si ke snídani i něco zajímavějšího než jen lupínky. Skvěle je nahradí třeba quinoaFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Je výživově bohatá. Skvěle vás po ránu nastartuje. Poskytne vám pořádnou dávku energie. Taková je dokonalá snídaně! Jaké potraviny by měly být její součástí, aby se tyto kýžené efekty dostavily?

Článek

Snídaně, jakožto jedno z nejdůležitějších denních jídel, má svá určitá specifika. Oproti ostatním jídlům je u ní vždy žádoucí, aby poskytla dost energie. Zároveň by ale neměla být příliš těžká, protože po ránu by to pro vaše tělo mohl být šok.

Spolu s odborníky jsme pro vás připravili seznam top potravin, které jsou mimořádně vhodným základem nebo aspoň součástí snídaně.

1. Citron pro lepší vodu

Tahle vitaminová bomba je výborným doplňkem každé snídaně! Nejjednodušší variantou, jak citron konzumovat, je vymačkat si ho do vody. „Pokud vám nevadí chuť mírně ohřáté vody s citronem, určitě si ji po ránu dejte. Tento nápoj je výborný pro ranní hydrataci, detoxikaci a nastartování metabolismu,“ doporučuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

2. Banán do exotického smoothie

Banány vás po ránu skvěle nastartují, protože jsou přírodním zdrojem jak důležitých vitaminů B6 a C, tak minerálů, jako jsou draslík nebo mangan. „Kromě fyzické vzpruhy poskytují také povzbuzení psychické, a to díky tomu, že obsahují esenciální aminokyselinu tryptofan, která je nutná k produkci hormonu dobré nálady serotoninu,“ uvádí odbornice na zdravou výživu Lucie Šimíková ze společnosti Titbit dovážející exotické ovoce a lahůdkovou zeleninu.

„Zkuste třeba banány v mixéru zkombinovat s kokosovým mlékem, pastou tahini, datlí, špenátem a skořicí,“ doporučuje svůj oblíbený recept Lucie Šimíková.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Banán je výborným zdrojem draslíku, díky čemuž podporuje psychickou pohodu. Dejte si ho hned po ránu, ať máte hezký denFoto: Alliance, Shutterstock.com

3. Vejce pro ty, co to mají rádi naslano

Skvělou dávku důležitých bílkovin a dalších velmi cenných látek vám po ránu mohou poskytnout také vejce.

„Pro milovníky snídaní na slaný způsob doporučuji smíchat vejce a alespoň 90% šunku à la hemenex. Není třeba již více solit, šunka je dostatečně slaná. Pokud takovou snídani doplníte kvalitním žitným chlebem a zeleninou, stane se ideálním vyváženým pokrmem,“ uvádí poradkyně Věra Burešová.

4. Špenát do kaše i smoothie

„Ať už mrazený nebo čerstvý, špenát je skvělým budíčkem pro váš organismus. Velké množství vitaminu A a kyseliny listové v kombinaci s železem, hořčíkem a manganem tělo po ránu výborně vyživí,“ uvádí odbornice Lucie Šimíková.

„Vyzkoušet můžete jednoduché smoothie s mrazeným lesním ovocem, banánem, kokosovou vodou a třeba proteinovým práškem, pokud pravidelně cvičíte. Zkombinovat se dá ale také čerstvý orestovaný s rajčaty, šalotkou a míchanými vajíčky nebo dokonce i s ovesnou kaší,“ doporučuje odbornice.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Špenát dodá vašemu ovocnému smoothie spoustu cenných látekFoto: Maridav, Shutterstock.com

5. Quinoa místo ovesných vloček

Takovým trochu netradičním, ale zato velmi zdravým nápadem, co k snídani, může být pokrm z quinoy.

„Quinoa je významným zdrojem rostlinných bílkovin, navíc obsahuje hořčík, vápník, draslík a další minerály. Má lehce oříškovou chuť a můžete ji tak použít místo klasického müsli,“ radí Věra Burešová, která také doporučuje quinou po uvaření lehce opražit, aby vynikla její skvělá chuť.

6. Chia semínka jako zdravý bonus

„Tato nenápadná semínka jsou pro přípravu rychlé a zdravé snídaně ideální. Jsou přímo nabitá minerály, omega-3 nenasycenými mastnými kyselinami a především vitaminy skupiny B, které mají velký význam pro kardiovaskulární a nervový systém,“ uvádí Lucie Šimíková a dále radí: „Namočte je přes noc do vody nebo mléka a ráno přidejte do ovocných koktejlů, jogurtu nebo třeba ovesné kaše. Kromě toho, že vám poskytnou ranní dávku energie, také skvěle hydratují zevnitř.“

Co běžně snídáte vy?

Reklama

Načítám