Hlavní obsah

6 nejobávanějších nemocí světa: Na které umírají Češi?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Dobré životní podmínky, které v Evropě máme, ještě nezaručují pevné zdraví. Nejobávanější nemoci současnosti jsou často způsobené ne nedostatkem, ale právě nadbytkem. Zjišťovali jsme, které choroby trápí nejen náš kontinent, ale celý svět!

Článek

Přestože se věda posouvá mílovými kroky vpřed, vůči některým nemocem zůstává i dnes bezradná. Důvodem je současný životní styl, ale také nedostatek financí v rozvojových zemích nebo rezistence zmutovaných virů k lékům.

Srdce a cévy v ohrožení

Srdeční choroby označují celou řadu nemocí, které postihují srdce různým způsobem. Patří mezi ně například angina pectoris, infarkt myokardu, trombóza nebo ischemická choroba srdeční. A právě nemoci oběhové soustavy jsou vůbec nejčastějším důvodem úmrtí v Evropě. Důvodem je mimo jiné sedavý životní styl, nadbytek jídla a nedostatek pohybu. Právě vysoký životní standard může za tuto kategorii nemocí.

Státní zdravotní ústav uvedl, že na kardiovaskulární onemocnění ročně zemřou 4 miliony osob a z toho:

  • Roční úmrtnost v Evropě: - muži 43 %, ženy 55 %
  • Také jsou nejčastější příčinou úmrtí u osob mladších 65 let - v této věkové skupině se podílejí na celkové úmrtnosti ze 30 % u mužů a z 29 % u žen
  • V Česku jsou hlavní příčinou úmrtí vůbec -

Onkologická onemocnění

Také rakovina, další vážná civilizační choroba, je nejrozšířenější právě na starém kontinentě. Tato hrozba zůstává lékaři a vědci stále nepokořena a člověk, který ji jednou prodělá a překoná, není už nikdy úplně bez rizika. Za hlavní viníky této choroby jsou často označovány cigarety, alkohol a obezita. Není to ale pravidlo. Velmi často se onkologické problémy objeví i u lidí, kteří jsou vzorem zdravého životního stylu. Mezi rizikové faktory patří také znečištěný vzduch, pozdní mateřství nebo radiace slunečních paprsků. Každým rokem množství obětí rakoviny stoupá. Podle odhadů odborníků by do roku 2025 mohlo být až 19 milionů diagnostikovaných ročně.

Podle statistiky Národního onkologického programu onemocní rakovinou během svého života každý třetí Čech a každý čtvrtý na ni zemře:

  • Každoročně onemocní v České republice více než 94 000 lidí zhoubným novotvarem -
  • Každý rok zemře v České republice na rakovinu téměř 27 000 lidí -
  • Nejčastějším nově diagnostikovaným zhoubným onemocněním v letech 2011–2015 byly - kožní nádory (vyjma melanomu), karcinomy tlustého střeva a konečníku, karcinomu prsu u žen a zhoubné nádory prostaty a plic.
  • Kvalifikované odhady statistiků a onkologů v roce 2017 - 7286 nově diagnostikovaných zhoubných nádorů prsu u žen, 8062 zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku, 4190 zhoubných nádorů plic a 2744 zhoubných nádorů ledvin
Foto: SeventyFour, Shutterstock.com

Rakovina je nejrozšířenější právě v Evropě a kdo ji jednou překoná, není už nikdy zcela bez rizikaFoto: SeventyFour, Shutterstock.com

Strašák jménem HIV  

Dalším nebezpečím, které ohrožuje velkou část populace, je nákaza virem HIV, která může způsobit AIDS. Virus se přenáší krví, nejčastěji pohlavním stykem nebo z matky na dítě při porodu. Rizikem jsou ale také jiné tělní tekutiny jako sperma, poševní sekret, mateřské mléko nebo mozkomíšní tekutina. V potu však virus nalezen nebyl. Tento strašák je nejrozšířenější v Africe, kde je vůbec nejvyšší počet HIV pozitivních lidí. V posledních letech však nemocných přibývá také v asijských zemích a k nárůstu bohužel dochází i ve východní Evropě. Podle odborníků je zásadní prevence a dostatečná informovanost o závažnosti této choroby.

Na konci roku 2016 žilo na celém světě s HIV/AIDS přibližně 36,7 milionu lidí, z toho 2,1 milionů dětí mladších 15 let. V Česku je podle Státního zdravotního ústavu od roku 1985 zaznamenáno 3041 nakažených. Počet infikovaných v posledních letech stále roste.

Nemoc minulosti?

Souchotiny nebo také oubytě – myslíte, že problém s touto nemocí je dávnou minulostí? Pak jste na omylu. Tuberkulóza zůstává velkým problémem i dnes. Je nejčastější smrtící infekční chorobou na světě. Ročně zabije až dva miliony lidí. Naštěstí pro nás Česko patří mezi země s nejnižším výskytem TBC vůbec a v posledních letech číslo navíc stále klesá. V ohrožení jsou naopak asijské a africké státy, hojně se nemoc ale vyskytuje i v Austrálii, Oceánii a některých státech Ameriky. Zpočátku je podobná obyčejné chřipce: provází ji nechutenství, teplota, únava a noční pocení. Co ji ale prozradí, je krev při kašlání.

Zabiják ze Sahary

Malárie je vedle HIV a TBC třetí nejčastěji zabíjející infekční nemocí. Ročně na ni zemře okolo 600 tisíc lidí a 200 milionů se jí nakazí. Drtivou většinu obětí tvoří děti mladší 5 let, a to z 90 procent v subsaharské Africe. Nejčastěji se vyskytuje právě v rozvojových zemích, pro které jsou léčiva i prevence příliš drahé.

Chorá duše

Zatímco chudé kouty světa trápí infekce, vyspělé státy zažívají v posledních letech epidemii psychických chorob. Podle odborníků budou právě duševní nemoci největším problémem 21. století. Problémy s psychikou velmi znepříjemňují kvalitu života, stejně jako fyzická újma. Příčin těchto nemocí je spousta. Odborníci hovoří nejčastěji o chudobě, nezaměstnanosti, bolestné životní události nebo užívání drog. Protože právě deprese přispívá k počtu sebevražd, řadí se tím mezi smrtelné nemoci. Úplně nejrozšířenější je v jihovýchodní Asii, Číně a Indii. Evropanů trpících depresí je asi 12 procent, přímo v Česku se toto číslo pohybuje kolem 5 procent. Jde tak o zhruba půl milionu Čechů.

Foto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Duševní choroby budou největším problémem 21. stoletíFoto: Rawpixel.com, Shutterstock.com

Věděli jste, že je deprese považována za smrtelnou nemoc? 

Reklama

Načítám