Hlavní obsah

Nebezpečí pro vaše srdce: Málo i moc draslíku! Co vám pomůže?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Bez dostatečného množství draslíku se dostaví křeče a postupně se vám zastaví srdce. Velmi podobný scénář má ale i situace, kdy máte v těle draslíku moc. Jak zařídit, abyste se ani jednoho extrému nemuseli bát?

Článek

Draslík organismus nutně potřebuje. Bez něj nemohou pořádně fungovat svalová vlákna, tedy kosterní svaly, trávicí a vylučovací systém ani srdce. Bez draslíku nejsou orgány schopny plnit svoji funkci a tělo nedokáže správně regulovat obsah vody v tkáních.

Zdravé ledviny to jistí

Odborníci uvádějí, že v organismu je 90 až 100 gramů draslíku. Až osmdesát procent z tohoto množství je uloženo ve svalech, odkud se při fyzické námaze či během hladovění uvolňuje do krve. V klidu a v momentě, kdy se najíte, se naopak odčerpává z krve do svalů. „O regulaci množství, tedy hladiny draslíku v organismu, se starají ledviny. Rozhodují, kolik ho tělo vyloučí a kolik si ponechá. Když ledviny selhávají, je zapotřebí hladinu draslíku pravidelně kontrolovat a začít sledovat jeho příjem v potravě,“ vysvětluje primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Praze – Krči MUDr. Petr Táborský.

Ani málo, ani moc

Zdravé ledviny jsou tedy základ. Ovšem ledvinové potíže nejsou zdaleka to jediné, co situaci negativně ovlivňuje. Nedostatkem draslíku mohou trpět také lidé, kteří nadměrně solí, nebo užívají léky na odvodnění, protože s tekutinami odcházejí z těla i minerály. Nadměrné množství naopak hrozí těm, kdo málo pijí a konzumují velké množství na draslík bohatých potravin. Na hladinu minerálu působí i některé léky, v takovém případě lékař většinou stav kontroluje pravidelnými odběry krve.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Na doplnění draslíku je ideální dopřát si meruňky, brambory, banán nebo mandleFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Jak se projeví nedostatek

Neškodí však jen přehnané solení. Nedostatek draslíku, hypokalémie, může být  způsoben i bídným jídelníčkem (nízký příjem ovoce, zeleniny nebo ořechů) a vyvolává ho i výraznější ztráta minerálů a tekutin – k tomu dochází při průjmech a dlouhodobějším zvracení nebo používání projímadel či některých léků na vysoký krevní tlak.

Jak poznáte, že trpíte hypokalémií? Zprvu se projevuje nepříjemnými křečemi ve svalech – obvykle začínají v prstech u nohou. Křeče provází i svalová slabost, jež se může postupně rozšířit i na větší svalové skupiny a skončit dočasným ochrnutím. Postiženy přitom mohou být různé části těla, třeba při křečovitém stažení svalů hrudníku se hůř dýchá, v oblasti střev to vede k menší peristaltické činnosti (zácpě).

Ledviny a srdce v ohrožení

Dlouhodobě nízká hladina draslíku může nevratně poškodit ledviny – dojde k jejich selhání a nutnosti nahradit je dialýzou. Nejvíc ovšem škodí srdci, protože hrozí porucha srdečního rytmu, a dokonce i zástava, je-li draslíku doopravdy málo.

I nadbytek draslíku škodí

Žádná výhra ovšem není ani opačná situace. Když se draslík v těle hromadí (hyperkalémie), způsobuje svalovou slabost, únavu a pocit zmatenosti. V závažnějších případech hrozí průjmy a také arytmie končící srdeční zástavou. Jak se stane, že je draslíku příliš a tělo ho nedokáže vyloučit? Většinou jsou příčinou léky (např. na vysoký tlak), které ho v těle zadržují. Nadbytek draslíku může dále signalizovat potíže s ledvinami či cukrovku – právě proto byste neměli déletrvající únavu či slabost podceňovat a jít k lékaři na krevní testy.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Prvním příznakem nadbytku draslíku v těle může být únava a pocit zmatenostiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Cesta k rovnováze

Jestliže máte nízkou hladinu draslíku, pak byste ji mohli zvýšit správně sestaveným jídelníčkem: bohatým zdrojem této látky je především maso, cereálie, zelenina a ovoce. Velké množství draslíku obsahují brambory, celer, mrkev, fazole, rajčata, špenát, houby. Z ovoce pak banány, hroznové víno a meruňky.

Naopak – trpíte-li hyperkalémií, raději se vyhýbejte kandovanému ovoci, datlím, fíkům, oříškům a třeba sušeným houbám, vysoký obsah draslíku má například i rajčatový protlak, kakao a kolové nápoje a také konzervované sardinky nebo mandle. „Příjem draslíku lze pochopitelně ovlivnit i velikostí porce,“ radí rozumnou cestu nutriční terapeutka Dana Sasaková.

Draslík versus sodík

Draslík není ve svém působení osamělý. Společně se sodíkem pomáhá udržovat žádoucí tlak tekutin v tkáních a jejich správný poměr zaručí, že vnitřní prostředí organismu nebude ani příliš kyselé, ani příliš zásadité. Podle odborníků je ideální poměr draslíku a sodíku 2 : 1, nejméně by to mělo být 1 : 1 a některé studie říkají, že dokonce 4 : 1. Zdrojem sodíku je především kuchyňská sůl, takže byste si měli hlídat, jak moc solíte a kolik zkonzumujete dosolovaných potravin. Příliš mnoho sodíku totiž „vytlačuje“ draslík, jejich rovnováha je tatam a srdce i ledviny jsou v ohrožení.

Věděli jste o důležitosti draslíku pro vaše zdraví? Napište nám!

Reklama

Související témata: