Hlavní obsah

6 rostlin, které zaručeně odpudí komáry! Máte je na zahradě?

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komáři dokážou posezení na zahradě pěkně znepříjemnit. Pokud si chcete vychutnávat letní noci a vyhnout se štípancům, musíte zavést jistá opatření. Jednoduchým a příjemným způsobem je pěstování správných rostlinek!

Článek

Bzzz bzzz a už ho tam máte! Štípanec, kvůli kterému budete mít zítra lýtko dvojnásobných rozměrů. Komáři dovedou pobyt na zahrádce i na balkóně dost znepříjemnit. Využijte toho, že se nacházíte ve vlastním teritoriu! Pokud nejste příznivcem chemikálií, máme mnohem šetrnějších způsob. Doporučujeme pěstovat rostliny, které komáry odpuzují! Jde zejména o tyhle...

Citronová tráva

Pokud máte rádi asijskou kuchyni, chuť téhle bylinky je vám dobře známá. Kromě toho, že je výborným ochucovadlem a má četné zdravotní účinky (mimo jiné podporuje paměť a koncentraci), je také velkým nepřítelem komárů. Můžete ji pěstovat na zahrádce i v květináči doma. Všude bude komáry účinně odpuzovat. Dopřejte jí slunné místo a dostatek vody.

Foto: Cat Act Art, Shutterstock.com

Používá se v asijské kuchyni, je pěkná jako dekorace a komárům smrdí, takže je spolehlivě odežene. Citronová tráva je univerzálníFoto: Cat Act Art, Shutterstock.com

Rozmarýn

Další oblíbená kuchyňská bylinka, která představuje prevenci štípanců, je rozmarýn lékařský. Technicky vzato se jedná o keř, kterému vyhovuje slunečno a spíše sucho. V teplém podnebí zvládne i přezimovat.

Foto: Elena Efimova, Shutterstock.com

Také rozmarýn lékařský využijete hojně i v kuchyniFoto: Elena Efimova, Shutterstock.com

Levandule

Znáte někoho, komu páchne levandule? Zatímco u lidí je to výjimka, komáři odér levandule lékařské nemohou vystát. Proto si na ni určitě udělejte místo na zahrádce. Tuto léčivou rostlinku vysaďte na slunné a sušší místo, přemokření nesnáší příliš dobře.

TIP: Pokud nejste příznivcem konvenčních repelentů, můžete vsadit na přírodní variantu ve formě levandulového oleje. Ten si naneste na zápěstí, lýtka a kotníky.

Foto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Levandule překrásně voní, ale komár by s vámi nejspíš nesouhlasilFoto: Subbotina Anna, Shutterstock.com

Máta

Komáry odpuzuje i svěží peprmintová vůně máty peprné. Tahle bylinka je choulostivá na chlad a sucho, vysaďte ji proto na místech, kde bude chráněna před větrem a ostrým sluncem. Nezapomínejte ji pravidelně zalévat, dostatek vody opravdu potřebuje. Pěstovat ji můžete i v květináči na balkoně nebo blízko okna. Při správné péči vás bude před komáry chránit až pět let.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Kdyby vás komáři netrápili, i tak mátu využijete. Například do mojitaFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Petúnie

Líbivé trvalce, která hraje všemožnými barvami, se někdy říká přírodní pesticid. Dokáže odpudit mšice a další parazity, a mimo to se nelíbí ani komárům. Petúnie můžete pěstovat na zahrádce nebo v květináči na balkóně. Potřebuje dostatečně slunné místo, a pokud ji budete mít v květináči, tak pravidelné zavlažování. Na záhonku je pak rostlinka proti suchu značně odolná.

Foto: Maya Afzaal, Shutterstock.com

Petúnie spolehlivě odpuzuje všechen hmyzFoto: Maya Afzaal, Shutterstock.com

Lichořeřišnice

Podobně jako petúnie můžete na záhonku i v květináči pěstovat lichořeřišnici. Ta také účinkuje jako přírodní repelent a odpuzuje otravný hmyz. Dopřejte jí hodně světla a poctivě ji zalévejte.

Foto: Elena Odareeva, Shutterstock.com

Lichořeřišnice odvede svou práci a udělá na zahrádce i paráduFoto: Elena Odareeva, Shutterstock.com

Máte nějaký vlastní přírodní tip proti komárům?

Reklama

Načítám