Hlavní obsah

6 tipů, jak ráno vypadat skvěle

Foto: Thinkstock

Přes noc krásnější? Jasně!Foto: Thinkstock

Reklama

Bojíte se ráno přiblížit k zrcadlu s obavami, že vás opět nemile překvapí oteklé oči, „zdrchaná“ pleť plná pupínků nebo vrabčí hnízdo na hlavě? Dodržujte šest základních pravidel a uvidíte, že už se budete probouzet vždycky jenom do krásy!

Článek

Nebojte, nebudeme vás nutit spát s podhlavníkem jako Gejši, abyste si nezničily účes. Ani vám nedoporučíme seznam deseti přípravků, bez kterých si ani neškrtnete. Na to, abyste nevypadaly jako po probdělé noci, stačí vědět, co vaší kráse prospívá, a co naopak škodí.

Neponocujte

Tím nejlepším, co pro svoji krásu můžete udělat, je už sám spánek. Nesmíte se ale odbýt pár hodinami. Oželte pro jednou váš oblíbený seriál a jděte spát už před jedenáctou. Není to jen proto, abyste naspaly ideálních sedm až devět hodin, spánek je v rozmezí mezi desátou až druhou hodinou nejkvalitnější. „Právě v tuto dobu tělo produkuje nejvíce růstového hormonu, jehož nedostatek vede k rychlejšímu stárnutí pleti. Zatímco tělo mladistvých vyrábí tento hormon ve dne i v noci, po dvacátém roku se jeho produkce omezuje právě na dobu hlubokého spánku,“ vysvětluje dermatoložka Hana Píchková. Dobré je také usínat i vstávat v přibližně stejnou hodinu, jakmile si váš organismus navykne na pravidelný režim, bude se vám vyskakovat z postele snadněji a budete se cítit odpočatější.

Pozor na to, co před spaním sníte a vypijete

Patří k vašemu večernímu rituálu také sáček brambůrků, obří hrnek kávy nebo tabulka čokolády? Potom není divu, že se kolikrát ráno ani nepoznáte. Na vině je hlavně sůl, kvůli které se ráno budíte s oteklým obličejem nebo napuchlýma očima. Zkuste se jí večer vyhýbat a rozdíl uvidíte ráno samy. Tři hodiny před spaním byste se měly vyhnout i kofeinu, který vás může okrást o dostatečně hluboký spánek, omezit byste měly i sacharidy. Povolené jsou naopak bílkoviny a zelenina. A o alkoholu a jeho účincích se určitě ani nemusíme zmiňovat, sklenička vína vám neuškodí, ale samy asi víte, jak vypadáte ráno poté, co jste to „přepískly“ s pitím. Když už se vracíte z divokého večírku, kopněte do sebe alespoň dvě sklenice čisté vody.

Ochraňte svoje vlasy

Zejména delší vlasy jsou hodně náchylné k zacuchávání, nejlépe proto uděláte, když si polštářek povlečete saténovým povlečením, po kterém budou vaše vlasy klouzat. Naprosté tabu je jít spát s mokrými nebo vlhkými vlasy. „Mokré vlasy jsou mnohem náchylnější k lámání, kromě toho s nimi ráno jen těžko něco uděláte,“ říká kadeřnice Šárka Almanová. Vyzkoušet můžete i noční vlasovou kúru, péči nadupanou kaviárem má Alterna (Overnight Hair Rescue, 895 Kč), Tigi (Wonderful Tonight Treatment, 519 Kč) nebo Kérastase (Noctogenist Voile Nuit Overnight Revitalising Treatment, 870 Kč). Na snadné rozčesávání potom doporučujeme hřeben Tangle Teezer (od 380 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Tangle Teezer 380 Kč, Alterna, 895 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Kérastase 870 Kč, Tigi 519 KčFoto: archiv firem

Odličte se. Pořádně!

Přijdete z práce a zhroutíte se na sedačku. Řeknete si, že se odlíčíte až před spaním, ale než se nadějete, spíte, ani nevíte jak. Naučte se odličovat hned, jakmile dorazíte domů. Vše o správném „pulírování“ pleti vyčtete ze článku Odličte se. Správně!. My nedáme dopustit na odličovací micelární roztoky, které vás zbaví každičké nečistoty, jsou naprosto šetrné a sednou snad každé pleti. Vyzkoušejte Biodermu (Sensibio H2O, 250 ml za 370 Kč) nebo La Roche-Posay (Physiologique, 200 ml za 340 Kč).

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bioderma Sensibio 250 ml 370 Kč, La Roche-Posay 200 ml 340 KčFoto: archiv firem

Dopřejte pleti „něco navíc“

To, jak je se v noci pleť úžasně regeneruje a ochotně vstřebá všechno, co jí naservírujete, jste už určitě slyšely. Opravdu ale z noci těžíte maximum? Přečtěte si článek Nemáte čas na krásu? Využijte noc! a uvidíte, jestli není něco, co byste mohly zlepšit. Noc je ideální dobou také na aplikaci krémů s retinolem nebo AHA kyselinami, které by neměly přijít do styku se slunečním zářením.

Spěte na zádech

Pokud spíte na břiše, jen těžko tomu budete odvykat, ale za pokus to rozhodně stojí. Dlouhodobé spaní na břiše vás totiž může „odměnit“ vráskami na tváři (dermatologové u takových spáček dokonce poznají, na kterou stranu si lehají), ideální ale není ani usínání na boku, kde si navíc pomalu ale jistě zaděláváte na zvrásněný dekolt.

Jak probíhá vaše večerní „rutina“? Co na vaši pleť zaručeně zabírá? Budeme se těšit na vaše tipy!

Reklama

Související témata:

Načítám