Hlavní obsah

6 věcí, které musí udělat každá žena, jež chce zhubnout paže

Foto: WHYFRAME, Shutterstock.com

Foto: WHYFRAME, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štíhlé a dokonale zformované paže jsou obvykle výsledkem usilovné práce. Už vás nebaví skrývat knedlíkové ruce ve volných halenkách? Pojďte se podívat, jak se tuku v této oblasti co nejrychleji zbavit.

Článek

Ačkoliv bychom rádi, teď vás asi nepřekvapíme. Na redukci tuku na pažích stejně jako u jiných partií platí jedině strava a cvičení. Nicméně, pod těmito dvěma pojmy si každý představí trochu něco jiného. Proto se na to s námi pojďte podívat blíže. První tři tipy se týkají toho, co pro své paže můžete udělat pohybem, a další tři doporučují účinné změny v jídelníčku.

1. Přestaňte se bát zvedat těžká závaží

Ženy, které trápí objemné paže, se obvykle do posilování nehrnou. A když ano, vezmou si nanejvýš dvoukilové činky. Avšak nejefektivnější cestou, jak paže „vysekat“, tedy krásně vytónovat ideální linii, je posilování s pořádnou náloží.

„Zařazení těžších cviků je na zpevnění ideální. Určitě se toho nebojte, nestanou se z vás ,mužatky‘. Doporučuji provádění méně opakování s větší hmotností na paže,“ radí osobní trenér Pavel Dvořáček. Jaká zátěž je tedy ideální? Vezměte tu nejtěžší, s níž zvládnete udělat tři série po osmi až deseti opakováních – u někoho to budou ze začátku třeba jen čtyřkilové dvojruční činky.

Foto: UNIKYLUCKK, Shutterstock.com

V posilovně si pořádně naložte a cvičte v sériíchFoto: UNIKYLUCKK, Shutterstock.com

2. Nikdy nezapomínejte na ramena

Kdybyste pozorovali ženy ve fitcentru, zjistili byste, že poměrně rády posilují tricepsy, tedy zadní část paží. To je rozdíl oproti mužům, kteří právě na tricepsy zapomínají. Avšak i ženy mají svoje „neoblíbené“ partie – nezřídka zanedbávají ramena nebo alespoň jejich komplexní posílení.

Přitom právě ramena udávají celkový tón paží. Budete-li mít ramena spadlá, vždycky budou vaše ruce působit trochu neforemně. Na ramena platí všechny pohyby, jako je předpažení, upažení, vzpažení, zapažení a také připažení. Tyto cviky doporučujeme dělat samozřejmě se závažím, ale obstojí i bez něj.

3. Nepodceňujte jógu

Je vám klasická posilovna úplně cizí? Rozhodně to neznamená, že na krásně zformované ruce nemáte naději. Paže a ramena lze posílit i při různých jógových pozicích. Stejně tak účinné jsou cviky s vlastní vahou, třeba klasický i tricepsový klik, plank neboli prkno či přítahy v zavěšení.

Foto: antoniodiaz, Shutterstock.com

Nemáte rády cvičení v posilovně? Nic není ztraceno, zkuste třeba jóguFoto: antoniodiaz, Shutterstock.com

4. Dostaňte se do energetického deficitu

„Paže jsou součástí celého těla stejně jako třeba břicho, které taky nezformujete bez ,zasažení‘ dalších částí těla. Základem je tedy správný jídelníček, který pomůže dostat tělo do hezčí formy a zhubnout tuk včetně toho z paží,“ shrnuje specialistka na výživu Světa zdraví Monika Bartolomějová.

Chcete-li redukovat tuk, musíte se dostat do energetického deficitu, tedy přijmout prostřednictvím jídla a pití méně kilojoulů, než na svůj denní režim a aktivity vydáte. Tento princip je alfou a omegou každého hubnutí a nedá se nijak obejít.

5. Dávejte si pozor na cukr a mouku

Někdy však hlídání energetické hodnoty nestačí. Jestli se vás tuk na pažích drží, začněte sledovat další dvě věci: kolik sníte cukru a výrobků z pšeničné mouky. Právě jejich přemíra ve stravě, kdy „mávají“ s hladinou cukru v krvi a tím i vyplavováním inzulinu do krve, často stojí za tím, že se vás drží tuk v problémových partiích.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Někdy je nutné hlídat nejen počet kalorií, ale i složení stravyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

6. Snězte více bílkovin

Když začnete paže a ostatní partie těla pravidelně zatěžovat v posilovně, spálíte dost energie. To znamená, že se budete muset najíst něčeho pořádného. Místo sladkostí a pečiva, které jste omezili už u předchozího bodu, zvyšte podíl zeleniny a nikdy nezapomínejte na dostatek bílkovin – na talíři byste měli pravidelně mít třeba libový hovězí steak, ryby, vejce, nízkotučné sýry či luštěniny. Podpoříte tak růst a zpevňování svalstva celého těla, a tedy i paží.

Patří paže mezi vaše nejproblémovější partie?

Reklama

Načítám