Hlavní obsah

Pevnější tělo bez posilovny? Naučte se účinný cvik plank

 

Reklama

Plank je jeden z nejnáročnějších, ale i nejefektivnějších cviků vůbec. Vydržet v tomto vzporu třeba jen minutu je pěkná dřina. My pro vás ale máme ještě jeho vylepšené verze. Když je zvládnete, jste hvězdy!

Článek

„Správně provedený plank patří mezi nejkomplexnější cviky, jaké existují. Posílí paže, záda, břicho, respektive celý střed těla, jenž nazýváme core,“ uvádí osobní trenérka, instruktorka zumby a výživová poradkyně Lucie Adamcová, která s námi připravila video s inovativními verzemi cviku plank neboli počeštěně prkno.

Plank má dvě základní verze. První je pozice vzporu na předloktí, druhá na dlaních. U těchto klasických forem neprobíhá žádný pohyb. Jedná se o statické cviky a cílem je udržet zpevněné tělo v této pozici co nejdéle.

Každopádně jako začátečníci provádějte plank třeba jen dvacet vteřin. Mnohem důležitější než doba výdrže, je totiž správná technika, protože jako téměř u každého cvičení platí, že špatné provedení může spíše uškodit.

„Dávejte pozor, abyste neměli prohnutá záda v oblasti beder a aby byla ramena stažena dolů od uší. Rukama tlačte do podložky, aby se lopatky neodlepovaly od páteře,“ popisuje základní pravidla planku Lucie Adamcová. Důležité je také držet hlavu v neutrální poloze v prodloužení páteře a nezvedat hýždě nad rovinu těla.

Aby byl plank zajímavější, doplnili jsme ho o dynamické prvky, a představujeme vám tak jeho tři vyšperkované verze!

Tak co? Jdete do toho taky?

Reklama

Načítám