Hlavní obsah

Dokonale nalíčené řasy? Tohle je 7 důvodů, proč je takové nemáte!

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že ji používáte dnes a denně, ještě neznamená, že to s ní umíte bezchybně. Máte pocit, že nemůžete natrefit na dokonalou řasenku? Možná je v tom něco úplně jiného. Přečtěte si, co stojí nejčastěji mezi vámi a perfektně nalíčenými řasami.

Článek

Můžete namítnout, že řasy byste si zvládly nalíčit i potmě. Spousta žen si nicméně zažila nesprávné návyky, kvůli kterým není výsledek ani zdaleka takový, jaký by mohl být. A kdo by stál o nepřirozeně slepené řasy? Pozorně si nastudujte nejčastější chyby a samy sebe se zeptejte, jestli se netýkají i vás…

1. Pumpování kartáčkem

Než vytáhnete kartáček, pořádně s ním několikrát zapumpujete nahoru a dolů, aby se na něj nabalilo maximum barvy. Poznáváte se? Pak se dopouštíte jedné z nejzásadnějších chyb, kvůli kterým řasenka extrémně rychle vysychá. Tímto způsobem totiž dovnitř zároveň vtlačujete vzduch. Nejde ale jen o to, že řasenka ztrácí na intenzitě. Na kartáčku také ulpívá příliš barvy a to může mít za následek nepřirozeně obalené a slepené řasy. A jak je to tedy správně? Kartáček vytahujte jedním tahem, u konce použijte krouživý pohyb a v závěru vždy otřete přebytečnou barvu o vnitřní okraj tubičky.

2. Příliš dlouhé přátelství

Řasenka patří ke kusům, které mají, ve srovnání s jinými dekorativními líčidly, poměrně krátkou životnost. Že začíná dosluhovat, poznáte už na zmiňovaném vysychání – líčení je nepohodlné a barva se často drolí. A navíc citlivou oblast očí zbytečně vystavujete riziku zánětu. Na každé tubičce najdete namalovaný kelímek s počtem měsíců, po které můžete řasenku bezpečně používat (zpravidla jde o půl roku po otevření). Jestli si už ani nevzpomínáte, kdy jste tu svou kupovaly, raději ji rovnou vyhoďte.

3. Používání voděodolné varianty

Jednou za čas ji klidně využijte, na každý den vám ale voděodolnou řasenku doporučit nemůžeme. Důvod? Její složení vysušuje řasy a ztěžuje i odličování, které je potom pro oči i řasy zbytečně náročné. Za výjimku můžete považovat chytré řasenky, které se dají odlíčit jen teplou vodou (nová The One No Compromise od Oriflame, Better than Waterproof Mascara od Catrice nebo třeba High Impact Waterproof Mascara od Clinique).

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): voděodolné řasenky The One No Compromise, Oriflame, 299 Kč; High Impact Waterproof Mascara, Clinique, 467 KčFoto: Archiv firem

4. Nešetrné odličování  

Nános barvy z řas spolehlivě odstraní přípravky na olejové bázi. Nejpříjemnější a nejúčinnější jsou dvoufázová odličovadla, šetrný přístup ale zvolte i vy. Na zběsilé tření rovnou zapomeňte. Odličovací tamponek nejprve malinko navlhčete a až poté naneste odličovač. Přitiskněte ho na zavřené oči, počkejte alespoň pár vteřin a posléze začněte pomalými pohyby barvu stírat. A mimochodem, tímto způsobem nechráníte jen řasy, ale i oblast pod očima, kde se rády tvoří vrásky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): super odličovač očních partií pro voděodolné líčení, Sephora, 100 Kč za 50 ml; dvoufázový odličovač očí a make-upu, Nivea, 132 Kč za 125 mlFoto: Archiv firem

5. Zbytečně rychlý nákup 

Přijít do obchodu a vzít první řasenku, která vám padne pod ruku, není nejlepší nápad – pokud tedy nemáte řasy jako modelky z reklam. Výběr kartáčku a typu výrobku uzpůsobte svým potřebám. Precizní menší kartáček je ideální pro řídké, krátké řasy, zahnutý je pro jejich natočení a k dostání jsou samozřejmě i řasenky prodlužující nebo objemové.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): řasenka pro efekt prodloužených řas False Lashes Extreme Black, MAC, 650 Kč; objemová řasenka Hypnôse Volume-à-porter, Lancôme, 669 KčFoto: Archiv firem

6. Špatná technika  

Jestliže řasy v rychlosti přejedete pár tahy, dost možná se nedostanete nejblíže k víčku. Výsledkem jsou potom řasy, které vypadají kratší, než ve skutečnosti jsou. Jak byste měly správně postupovat? První tah opravdu věnujte konečkům, hned vzápětí se ale vraťte ke kořínkům a dbejte na to, abyste obarvily opravdu celé řasy. Během líčení je přitom nadzvedávejte cikcak pohybem, kopírujícím písmenko Z. Budete-li je točit mírně do strany, docílíte „kočičího efektu“, taháním nahoru oproti tomu pohled více otevřete.

7. Průšvih jménem slepené řasy

Slepené řasy opravdu nikdo nechce. Na vině může být nejen nešikovný kartáček, ale i fakt, že jste ho už nějakou dobu neotřely a hromadí se na něm více a více barvy (můžete ho vyčistit například odličovacím ubrouskem). Máte-li se slepováním problém pravidelně, pořiďte si hřebínek a po nabarvení řasy opatrně pročešte. Stejně tak se nepouštějte do velkých vrstev – dva nátěry bohatě stačí. Zaschlou vrstvu řasenky také neoživujte dalším nátěrem na konci dne, přeličování v tomto případě nefunguje.

Tak jak jste na tom? 

Reklama

Načítám