Hlavní obsah

7 kroků k vestavěné skříni

Foto: ibisinterier.cz

Vysněnou skříň si můžete navrhnout sami!Foto: ibisinterier.cz

Reklama

Vestavěná skříň by neměla chybět v žádné moderní domácnosti. Šetří prostor, ukryje se do ní nespočet věcí, a navíc dobře vypadá. Na co si dát při výběru nového „člena domácnosti“ pozor a co všechno brát v potaz? Sami jsme totiž jednu takovou skříň instalovali, a tak vám poradíme, jak se nenechat napálit a dostat za rozumnou cenu to nejlepší!

Článek

Možná se budete divit, co všechno je potřeba před koupí nové vestavěné skříně promyslet. Držte se následujících 7 kroků, a nebudete litovat!

1. Zvažte cenu

Taková vestavěná skříň není úplně levný špás. I když se kus od kusu liší svou velikostí a uspořádáním, obvykle se nedostanete pod 20 tisíc korun. Horní cenová hranice se pak pohybuje kolem sta tisíc. Přestože jsou ceny výrobců  individuální, dá se spočítat předběžná hodnota. „Ceny skříní o výšce kolem 2,6 m se pohybují mezi 8500 a 11 500 korunami za jeden běžný metr včetně montáže,“ upřesňuje Jiří Beran, dodavatel vestavěných skříní z Děčína.

Levnější alternativou jednoduchých typů vestavěných skříní mohou být velké šatní skříně z obchodních domů s nábytkem, které často sahají až ke stropu. Například Asko má v nabídce skříň vysokou 220 cm s posuvnými dveřmi, v IKEA pořídíte podobnou ze série PAX, a je dokonce o 16 cm vyšší.

Foto: eskrine.cz

Vestavěná skříň řeší i problém s prostorem. Díky posuvným dveřím vznikne vlastně šatnaFoto: eskrine.cz

Foto: Indeco

Nejběžnějším materiálem pro výrobu dveří je potažená dřevotřískaFoto: Indeco

Foto: Indeco

Co se týče barev a vzorů, existuje jich nespočet!Foto: Indeco

2. Změřte prostor

V případě, že ze svého původního záměru neustoupíte, vezměte do ruky metr a vyznačte si rozměry. Hloubka skříně bývá většinou 60 centimetrů, avšak před ní potřebujete ještě zhruba 10 centimetrů pro kolejnice, do kterých budou později zasazeny posuvné dveře. K ruce si vezměte i vodováhu. Je totiž dost možné, že máte křivou podlahu! V takovém případě bude třeba prostor pod kolejnicemi před montáží uměle dorovnat.

3. Nakreslete si plánek

Sami určitě nejlépe víte, co od skříně očekáváte. Do hůře přístupných míst – tedy úplně nahoře a úplně dole – naplánujte úložné prostory s krabicemi. Ostatní prostory můžete vyplnit dle fantazie. „Lidé si nejčastěji vystačí se šatními tyčemi, zásuvkami a policemi,“ konstatuje David Pechal ze společnosti Eskrine.cz, „oblíbený je dále například drátěný program na boty, což je vlastně výsuvný koš, do kterého se obuv ukládá ze stran.“ Při navrhování myslete i na to, že do skříně budete chtít ukrýt vysavač, žehlicí prkno, možná špinavé prádlo nebo lyže. Tipy na další uspořádání skříně najdete také v článku Nepořádek ve skříni? Už nikdy!.

Foto: Petr Makovička

Skříň nepotřebuje ani dřevěný korpus, kostra se přichytí na zeďFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Nejběžnějším zařízením skříní jsou zásuvky, police a tyčeFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Horní část slouží jako velký úložný prostorFoto: Petr Makovička

4. Oslovte více firem

S plánkem v ruce – ideálně i v počítači – můžete začít oslovovat firmy. Je lepší jich kontaktovat hned několik, každá by vám měla přijet přesně zaměřit prostor, doladit detaily a vytvořit grafický návrh včetně předběžné orientační ceny, to vše zcela zdarma. Někteří výrobci pro lepší představu dodávají i počítačový návrh. V každém případě ale chtějte vidět fotografie předchozích prací a na internetu prolustrujte i zákaznické reference. Bez toho vlak dál nejede!

5. Vyberte materiál a barvy

Vnitřek skříně je většinou vyroben z dřevotřísky potažené laminem či dýhou. Dýha je dražší varianta, lamino levnější a vzorkově bohatší. Vzorkovník, který vám každý výrobce nabídne, zahrnuje přes 70 různých možností. Běžně se pro vnitřní police volí bílá barva. Jednak je úplně nejlevnější, a také je na oblečení dobře vidět. Stejně tak je na ní ovšem dobře vidět i špína…

Co se týče dveří, je paleta možností ještě bohatší. Vedle potažené dřevotřísky máte totiž na výběr i dražší sklo typu lakomat, lakobel či matelux. Zatímco poslední dva jmenované jsou neprůhledné a k dostání v několika barevných odstínech, lakomat mírně poodhalí obrysy vnitřního uspořádání skříně. Nezapomínejte ani na zrcadla, která se nejčastěji na dveře lepí v tenké vrstvě. Vyplatí se je potáhnout i bezpečnostní fólií, která zaručí, že se zrcadlo v případě rozbití zachytí, a nerozsype se tak po celé místnosti.

Foto: Petr Makovička

K šuplíkům nezapomeňte pořídit i tlumičeFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Při plánování nezapomínejte ani na prostor na vysavač či žehlicí prknoFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Velká zrcadla opticky zvětší prostorFoto: Petr Makovička

6. Nezapomeňte na detaily

Jednou z posledních věcí, kterou musíte dořešit, jsou detaily. U šuplíků se vyplatí přikoupit mechanické dojezdy, aby sousedy netrefil šlak pokaždé, kdy zavřete zásuvku. U dveří jsou samozřejmostí tlumiče po stranách, které odlehčují náraz dveří na stěnu (jež je stejně opatřena dřevěným pruhem jako kryt). Pokud se rozhodujete, jaký materiál vybrat pro kolejnice a rámy, připlaťte si raději za hliníkové, které oproti levnějším ocelovým vypadají o poznání lépe.

7. Instalace skříně

Než si s vybraným dodavatelem vaší nové vestavěné skříně plácnete, chtějte znát konečnou cenu včetně dopravy a montáže a také záruku. Nestane se vám, že pak budete muset nečekaně připlácet a zbytečně se dohadovat. Doba dodání se pohybuje mezi dvěma týdny až dva měsíci. Vnitřní vybavení vám přivezou po částech, ale dveře vcelku. Myslete tedy koneckonců i na to, jestli se s nimi u vás v domě vůbec vytočí. Samotná instalace pak trvá zhruba pět hodin.

Tak ať si vyberete tu nejlepší skříň!

Reklama

Související témata:

Načítám