Hlavní obsah

7 nejčastějších chyb, které děláte, když chcete zhubnout břicho

Foto: Profimedia

Ploché břicho vyžaduje velké úsilí, ale stojí to za toFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta za plochým břichem bývá dlouhá a trnitá. A hlavně plná zrádných nástrah. Nejedné ženě se perfektního břicha nedaří dosáhnout právě proto, že při ní dělají zásadní chyby. Na co si dát pozor?

Článek

Sexy pevného břicha nedocílíte, když nebudete cvičit a mít umírněný vyvážený jídelníček. Tahle dvě pravidla asi znáte. Ovšem nemusí se vám to dařit i přesto, že je dodržujete. Při sestavování jídelníčku, a především při cvičení se možná dopouštíte naprosto zbytečných chyb, které vám brání dojít ke kýženému cíli.

Které jsou ty nejčastější?

1. Cvičíte, ale pouze kardio

Je super, že jste se rozhodli pravidelně cvičit. Pokud ale vážně chcete se svým břichem něco udělat, nestačí jen tancovat zumbu nebo se proběhnout na běžeckém páse.

„Nezřídka ženy praktikují pouze kardio cvičení a vynechávají posilování. Trpí mylným dojmem, že hlavní je spalovat a spalovat. To ale není pravda. Určitě je nezbytné kardio kombinovat s anaerobním posilováním, aby byl efekt dokonalý,“ uvádí trenérka Markéta Brožová z fitness pro ženy Contours.

2. Zapomínáte na posilování core

Chyby ale samozřejmě nastávají i při posilování. Jedna z naprosto nejčastějších, ale taky nejzásadnějších, je zapomínání na posilování core neboli hlubokého kosterního svalstva středu těla. Jedná se o svaly, které zajišťují například správné držení těla či stabilizaci páteře. Nejsou pouhým okem viditelné, proto jsou v honbě za six packem často opomíjené. Pamatujte ale, že právě tyto svaly tvoří základ dokonale vypracovaného břicha.

Core skvěle posílíte například náročným, ale účinným cvikem plank.

Foto: Profimedia

Vždy vydechujte ve chvíli, kdy sval nejvíce pracujeFoto: Profimedia

3. Při cvičení špatně dýcháte

Určitě si musíte dát pozor na to, jak při cvičení dýcháte. I taková zdánlivá drobnost totiž velmi ovlivňuje celkový efekt tréninku. „Při aktivaci svalů je nutné vydechnout, aby došlo k úplnému zkrácení svalů. Nádech tedy provádějte při návratu do výchozí polohy,“ popisuje Markéta Brožová. Tedy když děláte sedy-lehy, vydechujte ve chvíli, kdy se zvedáte nahoru.

4. Během posilování si nehlídáte bedra

„Velkou chybou je také prohýbání v bedrech při posilování břicha. Důležité je proto stále na bedra myslet a tlačit je k podložce,“ podotýká Markéta Brožová. Ve chvíli, kdy se v zádech prohnete, nejsou vaše svaly dostatečně aktivované, a cvičení je tak méně účinné.

5. S cvičením to přeháníte

Jedním z hlavních problémů je, když necvičíte pravidelně, ale jen tak někdy, jak se vám zrovna chce a hodí. „Druhým problémem je ale i nadměrné cvičení, zejména každodenní zatěžování svalů. Svaly potřebují regeneraci. Ideální je střídat dny, kdy posilujete, se dny, při kterých běháte nebo děláte jinou aerobní aktivitu,“ radí trenérka Markéta Brožová.

Foto: Profimedia

Kardio aktivity musíte doplnit správným posilovánímFoto: Profimedia

6. Držíte až moc přísné diety

Pokud chcete mít viditelně vypracované břicho, musíte v první řadě shodit tuk. Toho samozřejmě nedosáhnete, když neupravíte jídelníček. Ovšem všeho s mírou, nepouštějte se do žádných extrémů.

„Ideálních tvarů rozhodně nedosáhnete pomocí hladovky. S takovou se vám kila rychle vrátí a zhorší se psychický stav z prohry. U břicha je totiž více než u jiných partií důležité dodržovat správný, pestrý a vyvážený jídelníček,“ říká Kristýna Báčová DiS., nutriční specialistka ze Světa zdraví 4life.

7. Když jíte, tak hltáte

Myslete na to, ať při jídle nehltáte. Polykáte totiž vzduch, což vede k nafukování břicha. „Namísto rychlého jezení za poklusu se stravujte pomalu a pořádně žvýkejte. Menší kousky tělo lépe stráví, a nebudete se tak cítit jako balon,“ radí Kristýna Báčová.

Máte nějaké vlastní tipy, na co si dát při hubnutí břicha pozor?

Reklama

Načítám