Hlavní obsah

7 nejčastějších prohřešků proti hygieně. Netýkají se i vás?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Myslíte, že jste čistotní? Pokud se nedopouštíte ani jedné níže uvedené chyby, tak jste!Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Myjete si ruce po WC i před každým jídlem, denně se sprchujete a ani deodorant pro vás není neznámé slovo? Domníváte se, že máte pravidla hygieny zmáknutá? Možná vás přece jen nachytáme.

Článek

Je bohužel plno věcí, o kterých vás možná nikdy nenapadlo ani přemýšlet, přestože mohou ohrozit vaše zdraví. Spolu s experty na čistý domov jsme identifikovali činnosti, které vás nejvíce ohrožují.

Kýcháte do dlaně

Když na vás přijde kýchnutí, automaticky si dáváte dlaň před pusu? Je to ohleduplné, kýchnutím se bakterie mohou rozšířit až do vzdálenosti několika metrů. Jenže pokud hned nepoužijete desinfekci nebo si neumyjete ruce, míjí se vaše gesto účinkem. Podáním ruky, držením se v tramvaji nebo placením bankovkami posíláte bakterie dál. Kýchejte raději do rukávu nebo mějte v kabelce vždy antibakteriální gel.

Ruce si myjete tuhým mýdlem

Ano, mýdlo je při mytí rukou nezbytné. Obsahuje látky, které pomáhají zbavit se špíny i bakterií. Pozor však na tuhá mýdla, která mohou být při špatném používání líhní bakterií. Vhodnější jsou tekutá mýdla, ideálně v bezdotykových dávkovačích.

Používáte staré krémy

S prošlou kosmetikou si není radno zahrávat, koledujete si o ekzémy a přecitlivělou pleť. Také dbejte na to, abyste používali vhodný typ kosmetiky. Naše babičky si mazaly mastným krémem obličej, suché lokty i paty, protože neměly moc na výběr. Vy můžete vybírat z celé škály moderních přípravků obohacených o účinné látky.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Staré krémy nejen žluknou a zapáchají, ale mohou se stát semeništěm všemožných škodlivinFoto: puhhha, Shutterstock.com

„Třeba kyselina hyaluronová na sebe dokáže vázat vodu, a pleť tak dostatečně hydratovat a napínat. Po třicátém roku se již v pokožce moc netvoří, takže je třeba začít zavodňovat vhodným kosmetickým přípravkem,“ doporučuje Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic. Krém obohacený o hydratační složky pleti prospěje víc než hutný přípravek, který není určený na obličej. Tím riskujete vyšší tvorbu mazu a pupínků či ucpané póry.

Kabelku pokládáte na stůl

Pravá dáma kabelku na zem nikdy neodkládá. Kde všude jste ji odložily jen dnes? Na toaletě, na sedadlo v MHD, na volnou židli v restauraci... Pak přijdete domů a tašku položíte na postel, stůl či kuchyňskou linku – a s ní i veškeré nečistoty, které se na ni nachytaly. I tašku proto pravidelně čistěte, stačí teplou mýdlovou vodou. Stejné pravidlo platí i pro aktovky vašich dětí.

Nemyjete kliky u dveří

Při předvánočním úklidu jste vygruntovala celý byt, ale na kliky jste možná zapomněla. Kolikrát denně se jich dotýkáte vy i zbytek rodiny? Průzkumy prokázaly, že většina lidí sice tvrdí, že si po použití toalety vždy myje ruce, ale jen necelých 70 % populace tak skutečně činí. Proto při úklidu nezapomeňte očistit i kliky.

Foto: Quinn Martin, Shutterstock.com

Při úklidu omyjte i kliky, drží se na nich špína z vašich rukouFoto: Quinn Martin, Shutterstock.com

Neměníte houbičky

Pokud pravidelně neměníte houbičku na nádobí, vytváříte ideální líheň pro bakterie. Teplo a vlhko jsou pro ně přímo rájem na zemi. Pravidelně perte i všechen kuchyňský textil, ubrusy, látkové utěrky a chňapky.

Místo vysávání víříte prach

Pokud k úklidu používáte klasický nebo robotický vysavač bez HEPA filtrace, pak prach a alergeny nevysajete, ale jen rozvíříte, a pak se znovu usadí. „Nejúčinnějším a nejzdravějším je centrální vysávání, které odvádí všechny nečistoty ihned zcela mimo vysávané místnosti. Dnes už není problém instalovat tento způsob vysávání i do bytu,“ říká odborník na čistý domov Jiří Najman z firmy Newag.

Nezapomínejte ale, že nic se nemá přehánět. Náš imunitní systém je dobře uzpůsoben k tomu, aby s nežádoucími mikroorganismy bojoval. Tím, že se občas kontaktu s bakteriemi nevyhnete, mu vlastně připravujete potřebný trénink.

Překvapila vás naše zjištění?

Reklama

Načítám