Hlavní obsah

Hepčík! Co způsobuje kýchání při rýmě, trhání obočí nebo ve spánku a kdy je dobré vyhledat lékaře

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Kýchání je křečovité vypuzení vzduchu z plic. Nemůžete ho většinou ovládnout. Měli byste ale vědět, že je užitečné. Kýcháním dostanete z dýchacích cest cizí látky, které dráždí nosní sliznici. Jestliže je nezachytí chlupy v nose, kýchnete. Ale někdy jsou důvody tak trochu tajemné.

Článek

Nejčastěji kýcháme při nachlazení, kdy je nosní dutina podrážděná viry nebo bakteriemi, a tělo se brání tvorbou hlenu. Může jít také o zánět horních cest dýchacích nebo zánět dutin.

Nachlazení, rýma

Cílem kýchnutí je odstranit hlen ze sliznice. Proto je na místě mít při nachlazení vždy připravený kapesník a dát si ho před dýchací cesty. Když ho nemáte, pak je zdravější kýchnout (to samé platí pro odkašlání) do rukávu na předloktí. Tím se zachytí alespoň některé viry, a vy je nebudete na dlani přenášet v podobě kapénkové infekce dál. Jestliže máte kapesník při ruce, zakryjte si nos a ústa. Kapesník, který by měl být rozhodně papírový, po použití vyhoďte.

Alergie na pyly, prach i zvířata

Jestliže kýcháte a máte rýmu následkem kontaktu s alergeny, nemůžete sice nikoho nakazit, to ale neznamená, že byste neměli potíže řešit. Nejdůležitější samozřejmě je, vyhýbat se alergenům, ale to vždy nejde. Poraďte se se svým lékařem a případně užívejte léky snižující alergickou reakci, čili antihistaminika. Jinak hrozí, že se z běžné alergie může kvůli zatížení dýchacího systému vyvinout až astma. Tyto potíže proto nepodceňujte.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Pokud se vám chce a nejde to, pomůže, když se zahledíte do světlaFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Fotonické kýchání

Ke kýchání dochází také ve chvíli, kdy se podíváte do prudkého světla, lékaři tomu odborně říkají fotonické kýchání. Přesný mechanismus odborníci neznají, jde zřejmě o nějaký reflex související se stimulací nervů. Zajímavé je, že je to dědičné a častěji se týká žen.

Kýchání při trhání obočí či při sexu

Neovladatelné kýchnutí se může objevit i během spánku, ale také třeba ve chvíli, kdy si vytrháváte obočí, při kterém stimulujete nervová zakončení v okolí očí. Stejně tak reaguje tělo i na prudkou změnu teploty nebo průvan či na příliš plný žaludek v důsledku přejedení.

Podobně nečekané je také kýchání při sexu (už jen pouhá myšlenka na sex může spustit kýchání). Odborníci odhadují, že to opět souvisí se stimulací určitých nervů, jen se projeví jinak, než bychom čekali. Není na tom nic nezdravého.

Kdy jít k lékaři

K lékaři byste měli jít v případě alergie. Jinak není třeba kýchání řešit. Nejčastěji jde o projev běžného nachlazení, čili virózy, na kterou tak jako tak můžete užívat jen léky tlumící její projevy. Pravděpodobně vám pomohou nosní kapky i spreje, které vyčistí sliznice (ale pozor, může na ně vzniknout závislost). Dobře vám udělají teplé tekutiny a klid na lůžku.

Vydejte se k doktorovi také pokud se váš stav nelepší, ani po třech dnech neklesá teplota, případně vás bolí v krku či hlava. Pak je třeba vyšetřit, zda již není tělo zasažené bakteriálním zánět a je třeba přistoupit k léčbě antibiotiky.

Kýchání

Příčiny: Nachlazení, alergie, světlo či slunce, nervové podněty (vytrhávání obočí, prudká změna teploty)

Jak si pomoci sám: Při nachlazení pomohou solné spreje či kapky (pozor na nadužívání), při alergii antihistaminika.

Kdy jít lékaři: Vydejte se k doktorovi také pokud se váš stav nelepší, ani po třech dnech neklesá teplota, případně vás bolí v krku či bolí hlava.

Reklama

Související témata:

Načítám