Hlavní obsah

7 otázek, které prověří, zda vám vztah vydrží

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Reklama

Víte, kdo má klíč k tajemství správného partnerství? Rozvodoví právníci. Ti nejlépe vědí, na čem i velká láska mnohdy ztroskotá. A my to prozradíme vám!

Článek

Jasně, rozvodoví právníci nejsou vztahovými experty, ale na druhou stranu – oni si toho vyslechnou mnohdy víc než právě ti odborníci na lásku. Podle nejrůznějších statistik, mimo jiné i té pocházející ze Sociologického ústavu Akademie věd z roku 2009, jsou nejčastějšími důvody rozvodu nedostatek komunikace a pozornosti, nevěra, rozdílnost parterů, neschopnost domluvit se v otázce financí, nereálná očekávání, nedostatek zájmu o rodinu a v neposlední řadě násilí. Proto je dobré udělat si v těchto záležitostech pořádek hned na začátku. Stačí položit jen pár jednoduchých otázek.

1. Jaký máš vztah s rodinou? 

Rodinné vazby mohou o budoucnosti vztahu hodně předpovědět. Jestliže jsou až příliš úzké, nevěstí to nic dobrého. Takový chlap totiž může být až přespříliš vázaný na svoje rodiče nebo jednoho z nich. A kdo by chtěl doma mamánka? Na druhé straně, jestliže jsou vztahy s rodinou chladné, může to znamenat, že v sobě nemá zakořeněné rodinné hodnoty. Stačí se tedy zeptat, kdy se naposledy viděl se svojí rodinou, nebo kdy s ní alespoň mluvil.

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Je mamánek? Tak na to pozor, takového přece nechcete. Stejně jako muže, co by svou rodinu nejraději vydědilFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

2. Proč jste se rozešli?

Jasně, jakmile se ozve jméno její bývalé přítelkyně, mnohým z nás začnou v očích žhnout plameny pekelné, jenže znát jeho minulost je důležité. Červenou kontrolkou by pro vás mělo být, když veškerou vinu za rozchod hází jen na ni. Může to znamenat, že není schopen přijmout zodpovědnost za své činy a chyby. Kromě toho co říká, se soustřeďte také na to, jak to říká. Jestli není zahořklý, nebo naopak příliš zádumčivý, zda mu jeho bývalá nechybí. Pokud se chce pustit do nového vztahu, měl by mít v sobě vyřešený ten předešlý.

3. Baví tě, co děláš? 

Jedna věc je, jaké zaměstnání dělá a druhá je, jestli ho baví. Nezáleží na tom, zda řídí banku nebo dělá v truhlářské dílně, mnohem podstatnější je, jestli chodí do práce s radostí, nebo jen za vidinou vydělaných peněz. Člověk, kterého jeho zaměstnání nebaví, chodí domů otrávený a svoji špatnou náladu si vylévá na ostatních. A ve vztahu je pak akorát dusno.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Dělat práci jen pro peníze a nemít z ní ani trochu potěšení může negativně ovlivnit váš vztah Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

4. Co bys udělal v životě jinak?

Zkuste se vaší známosti zeptat, jestli, pokud by měl neomezené možnosti, by chtěl něco ve svém životě změnit. Pokud řekne, že by si už znovu nenechal na rameno vytetovat stejné klikyháky, co tam má dnes, můžete si oddechnout. Jestliže vám poví, že by se nechoval jako blbec ke své holce na střední, pak je to možná varovný prst. Odpovědi totiž mohou znamenat, že v sobě nemá vyřešené některé problémy z minulosti. Ptejte se tedy dál, dokud nebudete mít jasno, jestli je s ním po emocionální stránce všechno v pořádku.

5. Věříš na „šťastní na věky věků“?

Zeptejte se ho, zda věří, že spolu dva dokážou být šťastní až do smrti. Pokud řekne ano, zpozorněte. Je pěkné mít romantickou představu, že dva lidé spolu vydrží celý život a ostatně by to tak mělo být, na druhou stranu, kdo tvrdí, že s tím druhým byl každou minutu jejich společné cesty jen šťastný, lže. Láska je sice krásná, ale vztah je tvrdá práce, která vyžaduje úsilí a námahu a někdy to není procházka růžovou zahradou. Myslete na to, že váš partner by měl mít realistické představy a tím pádem být připraven řešit případné problémy.

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Je pěkné mít romantika, ale bláhového člověka, který věří, že se nad vámi nikdy neobjeví ani malinkatý mráček? Takový by vám nemusel dlouho vydržet Foto: LDprod, Shutterstock.com

6. Baví tě povídat si se mnou? 

Umí mluvit? Umí komunikovat? Podle rozvodových právníků je nedostatek komunikace jedním z nejčastějších důvodů, proč se partneři rozcházejí. Máme často strach říct, co nás trápí, co se nám na druhém nelíbí, abychom mu neublížili, nebo protože se stydíme. Jenže mlčení může způsobit, že ve vás pak bouchnou saze a to, co řeknete ve vzteku, už nepůjde vzít zpět. Komunikaci je třeba trénovat a neustále posilovat, jinak by se mohlo stát, že jednoho dne zjistíte, že spolu nemáte o čem mluvit, že to neumíte.

7. Nedlužíš někde?

Peníze jsou snad ještě ožahavější téma než sex. Spousta lidí se o nich totiž stydí mluvit, přitom podle rozvodových právníků jsou právě finance a hádky o ně jedněmi z nejčastějších důvodů, proč se  vztahy rozpadají. Hned ze začátku je dobré si ujasnit, co je vám bližší, zda si peníze šetřit, anebo je rozfofrovat. A hlavně se zeptejte, jestli nemá někde dluhy, které musí splácet. Ne nadarmo se říká – dobré účty dělají dobré přátele.

Na co byste se zeptali vy? 

Reklama

Načítám