Hlavní obsah

7 potravin, které vám pomalu ale jistě ničí zdraví

Foto: Thinkstock

Některé potraviny jsou sice chutné, ale bohužel nemusí vašemu zdraví vůbec prospívat. Dokonce leckdy škodí!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že vám některé potraviny ničí zdraví? Jak moc a které to jsou? S pomocí odborníků jsme vybrali 7 největších zabijáků! Dejte si na ně pozor!

Článek

Na první pohled vypadají nevinně: dopřejí vám příjemný pocit v žaludku. Zchladí žízeň, zaženou chuť na sladké či vás zbaví hladu.

Jíte-li je ale příliš často, přinesou vám nejen zdravotní potíže, ale dokonce vás mohou i zabít. O kterých potravinách je řeč? Vybrali je a okomentovali pro vás nutriční poradci.

1. Sušenky plné cukru

Čím mohou ohrozit vaše zdraví? „Přidaný bílý rafinovaný cukr nebo sladicí látky, jako jsou fruktózový sirup či glukózo-fruktózový sirup, podporují v těle navyšování tukové vrstvy, jak v oblasti podkožního, tak hlavně útrobního tuku, tedy kolem orgánů,“ uvádí Martin Škába. Tuk a bílý rafinovaný cukr mimo jiné podporují vznik cukrovky druhého typu, obezitu či stojí za rozvojem plísní v těle.

Foto: Thinkstock

Jednou za čas? Proč ne. Ale pravidelné pojídání vám může přinést nejen nadváhu, ale třeba i cukrovkuFoto: Thinkstock

2. Energy drink

Obsahuje velké množství jednoduchých cukrů a povzbuzujících látek. „Ty působí na centrální nervový systém a přetěžují srdce,“ uvádí Lada Nosková. Pokud si jednou za čas zdravý jedinec dopřeje energy drink při větším fyzickém výdeji, nic se neděje. „Pokud je ale pití energy drinku pravidelnou součástí dne, hrozí diabetes mellitus II. typu, obezita i jiné zdravotní problémy,“ dodává Lada Nosková.

3. Salám

Česká republika patří mezi první na světě z hlediska výskytu zhoubného onemocnění tlustého střeva a konečníku. Jednou z příčin je i vysoká spotřeba salámu. Co je na něm špatného? „Kvůli obsahu dusičnanů a dusitanů, soli, mnohdy i přibarvování se do těla dostává mnoho škodlivých látek, které mají dopad právě na střeva,“ uvádí Lada Nosková. Vedle salámu jsou zabijákem zdraví i jiné uzeniny.

4. Brambůrky

Mají vysoké množství tuku a soli. „Chybí v nich enzymy a vitaminy, zato obsahují konzervanty a barviva, přídavné látky, například sporný glutaman,“ uvádí Ing. Iva Veselá. Způsobují obezitu a různé další zdravotní potíže.

Foto: Thinkstock

Častá konzumace salamů a uzenin obecně můze způsobit i zhoubné onemocnění tlustého střeva a konečníkuFoto: Thinkstock

5. Arašídový olej

Nevhodné použití rostlinného oleje (i slunečnicového) může za vznik nežádoucích látek, jako jsou trans mastné kyseliny (vznikají při smažení, pečení) a ztužené tuky (jsou i součástí čokolád, polev, zmrzlin, sladkostí a pekárenských výrobků). „Rostlinné oleje obsahující vysoké množství omega-6 mastných kyselin podporují tvorbu zánětů a vznik řady onemocnění, včetně srdečně-cévních,“ uvádí Martin Škába.

6. Majonézový salát

Patří do kategorie, jako jsou chlebíčky, paštiky, sekané a jiné výrobky. Obsahují většinou nekvalitní suroviny, plné škodlivých tuků.

„V salátu je například výrobní salám, který je složen ze zbytků masa, kůže, chrupavek, kostí. Samotné maso je v něm obsaženo minimálně,“ říká Lada Nosková. Dále v něm najdete živočišné tuky, konzervanty, zahušťovadla a barviva. Tyto látky mohou mít fatální dopad na trávicí orgány, cévy i srdce.

7. Instantní polévka

Podle Ivy Veselé v ní najdete různé konzervanty, barviva, příchutě, umělá aromata… Častým pojídáním si zvyšujete tvorbu útrobního tuku, čímž roste riziko srdečně-cévních onemocnění a jiných potíží.

Takové důsledky s sebou může nést častá konzumace všech průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou jídla z fastfoodů, konzervované potraviny, ale třeba i pekárenské výrobky.

Ještě na ně máte chuť?

Načítám