Hlavní obsah

7 pravidel, jak udržet ve vztahu lásku i vášeň

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že je na vztahu potřeba stále pracovat, není žádná novinka. Je to proces, nesmíte zlenivět. Určitý stereotyp a rutina jsou v pořádku, ale život potřebuje i okořenit, vztah musí mít šťávu, jinak vášeň a intimita brzy vyprchají. A tady je návod, jak tomu zabránit.

Článek

Nestačí se jen poznat, chvíli randit a pak se usadit. Vztah se musí neustále vyvíjet, oba partneři musí neustále prohlubovat svou lásku a intimitu, jinak se ze vztahu velmi snadno vytratí vášeň, jakýsi náboj a nakonec i láska. Už to jsou jen povinnosti, stereotyp a rutina.

Stereotyp jen s mírou

„Zažitá rutina vám samozřejmě pomáhá společně zvládat dny, týdny, měsíce i roky plné každodenních povinností. S její pomocí si můžete život tak nějak zorganizovat, uspořádat ho a žít v určité bezpečné a předvídatelné rovině. Ale život potřebuje i koření, jakousi šťávu,“ tvrdí psychiatrička Abigail Brenner, která se tomuto tématu věnuje na stránkách britského magazínu Psychology Today.

Každý pár podle ní potřebuje určité magické a speciální chvíle, ne jen sled rutinních povinností. To, že denně vyzvedáváte děti ze školy, že každé ráno namažete ratolestem svačiny a každou neděli jdete k babičce na oběd, vám vášeň ve vztahu neudrží. To není to koření, tohle intimitu neprohlubuje. „Čím víc uvíznete v každodenní rutině, a týká se to hlavně párů, jejichž pozornost poutají další věci, jako například děti, nemocní rodiče, potřební příbuzní a podobně, tím víc je potřeba si občas dopřát něco magického, něco, na co prostě budete vzpomínat, z čeho budete čerpat během nudných všedních dní,“ říká Abigail Brenner.

Jak na to? Tady je sedm rad, jak i v dlouhodobém vztahu udržet vášeň a zápal.

1. Rozvíjejte se

Je mnoho způsobů, jak to udělat, ale začněte u sebe. Pracujte na sobě a na svém osobním rozvoji. Protože čím lepším člověkem budete, tím lepším budete i partnerem, tím víc dobrých věcí do vztahu přinesete. „Když oba z páru ,rostou´, roste i jejich vztah,“ vysvětluje Abigail Brenner.

A všechny své touhy, osobní cíle, plány do budoucna či ambice sdílejte se svým protějškem. Mluvte spolu o tom, diskutujte, buďte otevření změnám – společně! „Myslete ale na to, že někdy se vaše ,vývojové tempo´ nebude shodovat. Vy se třeba někam posunete, ale váš protějšek nikoli. Buďte trpěliví, vzájemně si buďte oporou, dožene vás. A pak zase třeba předežene on vás. Ale přesně takhle se budete vzájemně neustále někam posouvat,“ dodává Abigail Brenner.

2. Mluvte spolu

Buďte spolu každý den, i když zrovna fyzicky spolu nejste. Sdílejte své každodenní zážitky, povídejte si. Nic není tak bezvýznamné, abyste o tom nemohli spolu mluvit.

V menším měřítku to mohou být hovory o tom, co kdo daný den prožil, co měl v práci k obědu, jak ho naštval šéf a tak dál. V tom větším to pak jsou diskuze nad společnými nápady, plány a podobně. Komunikace a otevřenost, to je to, co dělá vztah vztahem.

Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Vášeň není jen sex, je to také intimita, schopnost sdílet spolu dobré i zléFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

3. Překvapujte se

Skoro každý miluje překvapení (ta milá samozřejmě). Malé dárečky, drobné pozornosti, lístky do divadla, snídaně do postele, tajně schovaný zabalený čokoládový bonbon v kapse vašeho kabátu. To je důkaz toho, že na sebe vzájemně myslíte, jste pro sebe důležití, věnujete čas tomu, abyste si dělali radost. To jsou malé kousky lásky v každodenní rutině.

4. Buďte vděční

Dávejte partnerovi najevo, za co si ho vážíte, za co ho obdivujete, čím je pro vás důležitý. Jedním z nejlepších způsobů, jak svou vděčnost vyjádřit, je být si vzájemně nápomocni. Ne jen, když to jeden z vás opravdu potřebuje (je nemocný, má zásadní stres v práci…), ale každý den. Jsou to opět drobnosti – podaný čaj, připravená snídaně, přeparkování auta.

A patří sem i mávnutí rukou nad nepodstatnými prohřešky toho druhého, nad jeho zlozvyky. Každý je totiž máme, každý děláme něco, co tomu druhému úplně nesedí. Ale pokud jde opravdu o drobnosti, které váš vztah nijak neznevažují, láska je to, že se nad ně umíte povznést.

5. Vzájemně se dotýkejte

A ne jen, když se schyluje k sexu. Jsou to všechny ty letmé polibky na rozloučenou, držení se za ruce, pohlazení po zádech, udržování očního kontaktu, jednoduše vše, čím si dáváte najevo, že jste spolu, že vás baví se dotýkat, být pár.

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Dotyky všeho druhu jsou skvělé. A i obyčejná pusa na dobrou noc umí zázrakyFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

6. Zkoušejte nové věci

Váš vztah se vám neokouká, pokud se budete vzájemně zásobit novými zážitky a zkušenostmi. Patří sem všechno – dovolené, výlety, cestování, sportovní i kulturní zážitky – jednoduše vše, co můžete dělat spolu a je to pro vás oba nové, vzrušující.

Možná spolu poprvé vyrazíte na operu a oba zjistíte, že vás to nebaví. Ale i to je zážitek, možná se i po letech budete společně smát tomu, jak jste se tehdy málem ukousali nudou.

7. Mimo signál

Zkuste se někdy zcela odpojit od všeho, co vám nabízí moderní doba. Žádný mobil, žádný počítač, internet, sociální média, televize. Prostě jen vy dva, nic, co by mohlo narušit vaši vzájemnou intimitu.

Ideální je to dělat třeba na dovolené nebo si dopřát takový víkend. Ale jednu věc byste si měli dopřávat každý den. Třeba společné jídlo nebo čas, kdy potřebujete něco probrat. Ani tyhle chvíle by neměl narušovat zvonící mobil či zapnutá televize.

A jedna poslední rada na závěr. „Nikdy svůj protějšek nepokládejte za samozřejmost,“ dodává Abigail Brenner. Berte ho spíš jako dar, štěstí, které vás v životě potkalo, a je potřeba si ho vážit a starat se o něj. A platí to samozřejmě oboustranně.

Napadá vás ještě něco, co pomáhá?

Reklama

Související témata:

Načítám