Hlavní obsah

Sex pro pokročilé: Jak vrátit do vztahu vášeň? Máme pro vás návod!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky! Zhruba tak dlouho podle odborníků trvá, než partneři spadnou do milostné rutiny. A ta má na vztah až vražedný vliv: sexuální jiskra vyhasíná, láska již není tak silná. Jak ohýnek vášně udržet i po letech?

Článek

Nelze tomu zcela zamezit, nespoutaná vášeň a zdrcující touha prostě patří k začátkům vztahu a později se musíte obejít bez nich. Přesto se vyplatí vyvinout nemalé úsilí a milostnou jiskru nenechat zcela uhasnout. Jen tak spolu můžete být šťastní i po mnoha letech soužití.

Jak ale na to? Britská sexpertka Tracey Cox má pro vás pět praktických tipů.

1. Sněte

Sexuální fantazie a sny o tom, jak se milujete s někým jiným než s partnerem, nejsou na škodu. Není to nevěra! „Naopak je to velmi bezpečný způsob, jak si alespoň zdánlivě užít ten nový a vášnivý sex, aniž byste museli někomu zlomit srdce,“ říká Tracey Cox.

Jednoduše řečeno, je rozhodně lepší zpříjemnit si domácí milování trochou sexuálních fantazií než si hledat milence či milenku. 

2. Pravidelné „vycházky“

Každých šest týdnů byste si měli udělat víkend jen pro vás dva. Bez dětí, bez práce, každodenních starostí a stresu. Nemusí jít hned o luxusní pobyt v drahém hotelu, stačí třeba vyrazit na chalupu. Jde o to, změnit prostředí a nemuset se starat o nic jiného než o sebe.

Jen si představte, co to s vaším libidem udělá, když nebudete muset na nic myslet a budete mít naprosté soukromí a klid. „Jestli je pro vás víkend přesto nedosažitelný, zkuste strávit mimo domov alespoň jednu noc,“ radí Tracey Cox.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Zahoďte všední starosti a buďte spolu sami – v soukromí a bez povinnostíFoto: goodluz, Shutterstock.com

3. Bavte se

Zábava, legrace a smích je to, co mnoho párů spojilo, co zažehlo tu jiskru. Proto je důležité tenhle hnací motor udržet při životě i v průběhu let. „Jakmile se lidé rozhodnou, že to spolu myslí vážně, začne být vážný i jejich život. Vezmou si hypotéku, pořídí si děti a vztah přestane být zábavný, ale je především funkční,“ vysvětluje Tracey Cox.

Najednou se přestanete soustředit na sebe a své povyražení, ale na práci, peníze a další vyloženě praktické věci. Zkuste si každý měsíc dopřát dvě zábavné akce: vyrazte do divadla, vyzkoušejte novou restauraci, jděte si zatančit, pusťte si film... Dělejte prostě něco, co vás jenom baví a jinou funkci to nemá.

4. Chce to adrenalin

Jednou z výhod dlouhodobého vztahu je pocit jistoty a bezpečí, který vám poskytuje. Jenže to má i stinnou stránku, protože tyhle pocity jsou sice příjemné, ale snižují touhu a vzrušení. „Chtíč je primitivní a divoký. Musíte riskovat, zažívat určité nebezpečí, pociťovat strach a nervozitu, abyste svůj protějšek vnímali jako objekt sexuální touhy,“ říká Tracey Cox.

Na začátku vztahu je zdrojů adrenalinu dostatek. Máte strach, jestli vám zavolá, jste nervózní, když volá. Bojíte se, zda to vyjde. Později, po letech, si tyhle zdroje musíte uměle vyrobit. Dělejte společně i samostatně něco, co vás rozechvívá, vyvolává ve vás nervozitu, mírný strach. Pro někoho to může být jízda na horské dráze, pro jiného skok padákem – je to jen na vás.

Foto: CandyBox Images, Shutterstock.com

Vneste do svého usedlého života trochu adrenalinu a uvidíte, jak to podpoří vaše libidoFoto: CandyBox Images, Shutterstock.com

5. Udělejte si na sex čas

Zapomeňte na ohranou výmluvu, že nemáte čas nebo jste příliš unavení. Tím sexuální jiskru rozhodně nevzkřísíte. Jestli chcete lepší sexuální život, musíte si čas na sex udělat. Jinak to nejde! „Stačí párkrát do týdne třeba deset minut a jednou za dva týdny půlhodinka,“ říká Tracey Cox.

A nemusíte ten čas využít hned na divokou sexuální jízdu, stačí jakýkoli fyzický kontakt, který vám je příjemný. Mazlete se, líbejte se, usínejte v pevném objetí.

Myslete na svůj sexuální život jako na bankovní účet. Pokud budete jen vybírat a nebudete dělat žádné vklady, brzy zbankrotujete. Když vyrazíte na sexy víkend bez dětí, je to, jako by vám na účet přišly tučné prémie. Jenže i ty brzy dojdou, přestanete-li pracovat a na účet vám nebude chodit pravidelný (byť ne nijak závratně vysoký) plat.

Jak vám to klape v posteli po letech soužití?

Reklama

Načítám