Hlavní obsah

7 rad, jak snadno vyčistit troubu

Foto: Siemens

Čím větší zašpinění, tím víc práceFoto: Siemens

Reklama

Je to práce, kterou nenávidí snad každá hospodyně, a tak se ji snaží odkládat na neurčito. Ano, mnohé už tuší, že půjde o čištění vnitřku trouby. Zde je proto několik užitečných tipů, jak si tuto práci maximálně zjednodušit.

Článek

Nejlépe je na tom mikrovlnná trouba, jež se čistí snadněji, přece jen není tak velká jako klasická pečicí a nepřipravujeme v ní tučné pokrmy. Přitom pokud přinutíme rodinu, aby používala speciální ochranné poklopy, mytí vnitřního prostoru si můžeme skoro odpustit. Pokud se nám to nepovede, dáme vám pár tipů, jak si poradit s mytím trub zevnitř.

1. Otočný talíř většinou můžeme vyndat, a pokud je menší, klidně ho dáme do myčky. Stěny trouby potom vytřeme hadříkem, nejlépe namočeným do slabého roztoku z pracího prášku a vody. Osvědčila se také jedlá soda nebo ocet.

2. Pokud máme na stěnách hodně špíny a navíc zaschlé, můžeme zkusit dát dovnitř na noc misku s vodou, do které nakrájíme na plátky citron. Ten dokáže uvolnit nečistoty, které ráno jednoduše setřeme. Pozor! Nikdy bychom na mytí mikrovlnky neměly používat drátěnky, písky a podobně. Narušený povrch by potom mohl zdeformovat pohyb mikrovln.

3. K ekologickému čištění jak mikrovlnných, tak klasických trub lze použít ekopřípravky, kde mastnotu odstraňuje například citrusový olej.

4. Další babské rady doporučují nasypat do zašpiněné trouby sůl a nechat ji žárem zhnědnout, čímž se prý odstraní mastnota. Zbylou sůl potom samozřejmě vymeteme či vysajeme a vnitřek trouby ještě setřeme vlhkým hadrem.

Foto: Electrolux

Geniální vynález - samočisticí povrchyFoto: Electrolux

5. Ty odvážnější mohou zkusit čpavek. Doporučuje se ho nalít do misky nebo vyššího pekáče a nechat přes noc působit v zavřené troubě. Opět tak dosáhneme toho, že se mastnota a napáleniny uvolní a stačí je setřít hadrem.

6. U hodně znečištěných povrchů potom použijeme speciální prostředky na čištění trub. Pokud to výrobce výslovně nezakazuje, je lepší čistit stěny, pokud jsou ještě teplé, špína půjde odstranit lépe. Přípravek necháme určitou dobu působit - uvádí se zpravidla minimálně hodina - a pak důkladně vymyjeme mokrým hadrem či houbičkou.

Opatrní bychom měly být u zadní stěny kolem ventilátoru. Pokud do něj totiž přípravek nastříkáme, po spuštění nám ho trouba vyfoukne zase zpět. A když už budeme mít uvnitř připravené a maso nebo buchty, rozhodně to nebude příjemné.

7. Chytří trouby nemyjí! Pokud plánujeme nákup nové trouby, je dobré se podívat po takové, která je opatřena některými ze samočisticích povrchů. Mají označení například pyrolýza, katalýza, pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně. Místo drhnutí potom stačí zpravidla zmáčknout jen tlačítko.

A na závěr jedna uklidňující rada pro ty, které také myjí troubu dvakrát do roka - na Vánoce a v létě. Nyní jsme právě v mezidobí, a proto není třeba si touto prací kazit náladu, na to máme ještě čas!

Pokud máte další osvědčený tipy, jak si tuto práci ulehčit, můžete se o ně s námi podělit v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám