Hlavní obsah

6 šokujících věcí, které jsou v Japonsku normální

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jiný kraj, jiný mrav. A také zvyky, způsoby a tradice. Některé jsou ale natolik rozdílné, že nad nimi doslova zůstává rozum stát. Vybrali jsme pro vás šest nejšílenějších věcí, které jsou pro Asiaty úplně normální!

Článek

Zajímá vás, jak se žije v Japonsku? Potom se připravte na pořádný kulturní šok. Soutěže v pohřbívání, makety jídla nebo vyhřívaný záchod jsou pro Japonce běžná záležitost. Je to země netušených možností. Posuďte sami!

Buňkové hotely

Jednou ze zajímavostí jsou kapslové nebo také buňkové hotely. Ty mají ovšem velmi daleko od těch evropských, na které jsme zvyklí my. Buňkové hotely nemají klasické pokoje složené z ložnice, koupelny a toalety, nýbrž z jednotlivých buněk na spaní, které jsou obvykle vystavěny v řadě a na sobě. Je to nejen kvůli úspoře místa, kterého je v Japonsku nedostatek, ale také láká nízkou cenou. Oblíbené jsou tyto typy ubytování především u pracovně vytížených lidí, kteří chtějí přespat blízko svých pracovišť a ušetřit tím čas za dojíždění.

Foto: Mr. James Kelley, Shutterstock.com

V Japonsku jsou ve velkém využívány buňky na spaní místo klasických hotelových pokojůFoto: Mr. James Kelley, Shutterstock.com

Soutěž v pohřbívání

Další zvláštností, která by pro spoustu lidí mohla být nevhodná, ba přímo děsivá, jsou každoroční soutěže v pohřbívání. Jde jednak o exhibici, ale především o výhru – Japonci totiž soutěže velmi prožívají. Soutěží se v různých pohřbívacích technikách, jako je převlečení nebožtíka, polohování, účes, správný výběr materiálu, na němž zemřelý leží, a podobně. Pohřbívání je v Japonsku důležitým rituálem. Až natolik, že se rozhodli soutěžit, kdo ho zvládá lépe.

Foto: Profimedia.cz

Pohřbívání a obřady kolem něj jsou pro Japonce běžná soutěžní disciplínaFoto: Profimedia.cz

Kostýmy nade vše

Co byste si pomysleli, kdybyste potkali skupinu lidí oblečených v kostýmech super hrdinů cvičících taj-či v parku? Někdo by na ně možná poslal psychiatra, jiný by si řekl, že to přehnali s něčím ostřejším… V Japonsku jsou ale podobné kostýmy poměrně běžnou záležitostí. Zejména pak v Tokiu narazíte na lidi ve skutečně extravagantním oblečení nebo přímo v kostýmech. Nikdo se tam na ně s údivem nedívá. Kromě super hrdinů se také mladí Japonci často a rádi „převtělují“ do svých oblíbených postav z komiksů, které jsou v Asii něco jako Bible. Někteří odborníci odhadují, že se za rok v Japonsku spotřebuje více papíru na tisk komiksů, než na výrobu toaletního papíru!

Foto: Profimedia.cz

Japonci milují různé kostýmy a uniformyFoto: Profimedia.cz

Makety jídla

Další bizár, na který v Japonsku určitě narazíte, jsou umělohmotné atrapy jídel vystavené ve výlohách restaurací místo klasické nabídky v podobě jídelního lístku. Za okny uvidíte falešné sushi, nudle, krevety i zeleninu. Repliky jídel jsou extrémně věrohodné, a navíc jsou ve skutečné velikosti, takže před objednávkou přesně víte, do čeho jdete. Jediné, co vám atrapy nezaručí, je chuť.

Foto: Profimedia.cz

Dali byste si? Na tomhle dobře namalovaném kusu plastu byste si asi příliš nepochutnaliFoto: Profimedia.cz

Vyhřáté záchody

I v opravdu levných japonských barech najdete luxusní záchody. Toalety jsou tam běžně vyhřívané, teplotu prkénka si navíc můžete regulovat. Také si na záchodě můžete pustit hudbu nebo pouhý zvuk splachování, který zakryje případné nevhodné zvuky. Kromě toho si můžete umýt zadek nejrůznějšími druhy vodního proudu, nebo si ho navonět vybranou vůní.

Foto: Profimedia.cz

Vyhřívané toaletní prkénko je v Japonsku naprostým standardemFoto: Profimedia.cz

Love hotely

Nenechte se zmást názvem – Love hotely nemají s vykřičenými domy nic společného. Tedy skoro… Jsou sice určené k tomu, aby si v nich lidé trochu povyrazili, ale ne s milenkami a milenci, nýbrž s vlastními partnerkami a manželkami. Jsou to poměrně levné hotely, kam si chodí Japonci na pár hodin užít, když mají zrovna chuť nebo si chtějí trochu okořenit sexuální život. Pokoje jsou různé: od hypermoderních přes gotické až po růžový pokojíček ve stylu Hello Kitty. Na své si prostě přijde každý. Navíc si můžete na recepci zapůjčit všelijaké kostýmy a pomůcky.

Foto: wizdata1, Shutterstock.com

Love hotely nejsou vykřičené domy. Japonci je využívají se svými partneryFoto: wizdata1, Shutterstock.com

Co se vám jako první vybaví, když se řekne Japonsko?

Reklama

Související témata:

Načítám