Hlavní obsah

7 triků, jak ošálit žaludek a konečně začít hubnout! Znáte je?

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Odborníci tvrdí, že hubnutí nemusí být psychicky ani fyzicky vyčerpávající dřinaFoto: Liderina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete hubnout bez radikální změny jídelníčku? Jíst menší porce, a přitom nestrádat? Využijte psychiku ve svůj prospěch! Přinášíme vám výzkumem podložené triky, které opravdu fungují.

Článek

Odborník na výživu profesor Brian Wansink provedl celou řadu výzkumů, které mu pomohly odhalit, co má vliv na to, kolik jídla sníte.

Své závěry prezentoval v knize Nezřízené labužnictví, jejíž hlavní rada zní: „Lepší je se dvakrát zamyslet než jednou nacpat“. Co tedy dělat, aby šla kila dolů bez striktního omezování? Stačí přemýšlet!

Samozřejmě existuje i rychlejší cesta v podobě přísné diety. Profesor Wansink ale upozorňuje, že takový postup není dlouhodobě udržitelný. A raději pracuje s pojmem nevědomé stravování. „Můj výzkum odhalil, že každý člověk udělá ohledně jídla více než dvě stě rozhodnutí denně,“ uvádí.

Viníci přejídání

Příčinou přejídání tedy podle něj nebývá hlad, ale faktory, jejichž existenci si téměř neuvědomujeme. No řekněte sami, řekli byste, že váš apetit ovlivňuje něco tak prostého, jako je velikost talíře, obaly potravin, barva nádobí nebo přátelé a rodina?

Myslíte si, že jste dostatečně chytří na to, abyste se tím nenechali zmanipulovat? Wansink dokazuje, že tomu tak není. Většinu z dvou set rozhodnutí ohledně jídla, které denně uděláte, si totiž nedokážete vysvětlit a mnohdy ani nemáte čas se nad tím zamýšlet.

Nechme stranou výčet výzkumů, na kterých profesor své závěry ilustruje, a představme si jednoduchá pravidla, jejichž dodržováním zhubnete i bez drastického omezování.

Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Zobání u televize je nebezpečný nepřítel každého, kdo chce hubnout nebo si alespoň držet figuru. Myslete na to, co jíte!Foto: Goran Bogicevic, Shutterstock.com

Jezte o sto až dvě stě kalorií méně

Wansink tvrdí, že když snížíte svůj příjem o sto až dvě stě kalorií denně, vaše tělo to nezaregistruje. Nedostaví se pocity deprese ani marnosti jako u nízkokalorických diet. Stačí změnit jeden svůj každodenní zvyk – tedy například nejíst po obědě dezert nebo vynechat sladké nápoje. Tímto způsobem sice nepůjdou kila dolů závratnou rychlostí, ale výsledek je zaručen. Dejte si každý den o limonádu se 140 kaloriemi méně a za rok můžete být lehčí i o sedm kilo.

Na velikosti záleží

Výzkumy prokázaly, že pokud si budete brát jídlo z velkého balení, pravděpodobně sníte až o třicet procent více. Nakupujete-li ve velkém z důvodu příznivější ceny, přebalte potraviny do menších uzavíratelných sáčků.

Podobný princip platí i u velikosti nádobí. Z dezertního talířku pravděpodobně sníte méně jídla, protože porce bude vypadat mnohem větší, než na talíři běžné velikosti. Tím, že ošálíte oči, můžete ošálit i žaludek.

Foto: Rido, Shutterstock.com

Jezte pomalu a z menších talířů. Když nebudete spěchat, poznáte lépe moment, kdy už budete nasyceniFoto: Rido, Shutterstock.com

Sejde z očí, sejde z mysli

Při hubnutí nemusíte nutně vyhodit všechna lákadla, postačí, když je schováte. Miska se sladkostmi na pracovním stole vás neustále nutí činit rozhodnutí, zda si dáte, nebo ne. Schovejte nádobu někam do horní police a nahraďte ji třeba mísou s ovocem. V tomto případě hraje ve váš prospěch i lenost. Čím větší vzdálenost budete muset pro sušenku překonat, tím lépe si rozmyslíte, jestli za to ta námaha stojí.

Nebuďte ovce

K přejídání nahrávají také sešlosti s přáteli či rodinou. „Ostatní lidé vás ovlivňují tím, že udávají při jídle tempo. Máte tendenci napodobovat rychlost, kterou jedí, i množství,“ vysvětluje profesor. Chcete-li se tomuto vlivu vyhnout, začínejte jíst jako poslední a přídavky odmítejte tím, že si na talíři necháte zbytek jídla.

Pravidlo poloviny talíře

Je pro vás nepředstavitelné vzdát se oblíbených hranolků a dalších nezdravých pochutin? Vyřešte to kompromisem. Zaplňte jimi jen polovinu talíře a na druhou půlku si naložte zeleninu.

Soustřeďte se

Díváte se u jídla na televizi, posloucháte rádio nebo si čtete noviny? Pak pravděpodobně sníte i o patnáct procent víc, než kdybyste se plně soustředili na pokrm, který máte před sebou.

Dodržujete některou z těchto rad?

Reklama

Související témata:

Načítám