Hlavní obsah

7 tváří Michelle Obama: Bývalá první dáma dnes slaví 55!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právnička, máma, bývalá první dáma, nejobdivovanější žena Ameriky. To je jen zlomek toho, čím vším je Michelle Obama. Noblesní a úctyhodná žena dnes slaví 55. narozeniny. Čím vším si v životě prošla?

Článek

Letošní leden je pro Michelle Obama měsícem výročí. Kromě toho, že dnes slaví 55. narozeniny, tak 20. ledna to bude deset let, co její muž, Barack Obama (57), převzal funkci prezidenta Spojených států amerických. Po dvě volební období byla Michelle nejen jeho ozdobou, ale také samostatně fungující jednotkou. Ona přitom příliš netoužila stát se první dámou USA a ani veřejnost z ní nebyla tak nadšená jako dnes.

Ačkoliv už dva roky prví dámou není, o důchodu se hovořit nedá. Na konci loňského roku napsala knihu „Můj příběh“ (v originále „Becoming“, u nás vyjde v dubnu) a v současné době s ní objíždí Spojené státy a pořádá besedy. Michelle Obama ale není jen bývalá první dáma. Podívejte se na další její životní roviny.

Jako dítě

Kdyby někdo v roce 1964, kdy se Michelle Robinson narodila, řekl, že se jednou stane první dámou Spojených států amerických, asi by hodně rychle putoval do blázince. V té době totiž v Americe ještě pořád vládla rasová segregace a Afroameričané teprve pozvolna získávali svá práva. O to zajímavější je, že Michelle je potomkem otroků žijících v Jižní Karolíně. Ona sama se však narodila v Chicagu, kde plánovala žít celý život.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Obama je potomkem otroků Foto: Profimedia.cz

Jako právnička

Už od dětství prokazovala značnou inteligenci a v šesté třídě byla přeřazena mezi talentované děti. Pak pokračovala na výběrovou střední školu a její rodiče si vzali půjčku, aby mohli nadanou dceru poslat na vysokou. Absolvovala nejprve na univerzitě Princeton sociologii, posléze ještě práva na Harvardu.

Už při studiích brojila za práva utlačovaných a účastnila se různých demonstrací. Po škole nastoupila do advokátní kanceláře Sidley Austin. Právě zde se v roce 1988 seznámila s Barackem Obamou, kterého jí přidělili jako asistenta. Ten neváhal a pozval ji na rande. Zprvu odmítla. Mladý stážista se ale nevzdával a zkoušel to znovu.

Foto: Profimedia.cz

Baracka Obamu přidělili Michelle jako stážistu na zaučení. Mladík se do své šéfové zakoukal a pozval ji na rande Foto: Profimedia.cz

Jako manželka

Nakonec se tedy Michelle nechala na rande přemluvit. A nelitovala. Začali spolu chodit a v roce 1991 ji požádal o ruku. Je krásné pozorovat hrátky osudu – tehdejší budoucí první dáma byla nejprve šéfkou budoucího prezidenta, než se o dvacet let později on stal nejmocnějším mužem světa. Je dost možné, že Michelle mu už byla šéfkou napořád. Brali se 3. října 1992. Těžko říct, zda by řekla ano, kdyby věděla, kam jejich společné cesty povedou. Právě kvůli jeho politické kariéře čelili jednu chvíli manželským potížím. Barack nebyl často doma, což vztah dost ovlivnilo. Oba ale chtěli manželství zachránit, a tak začali navštěvovat manželskou poradnu, kde jim opravdu pomohli najít k sobě zase cestu.

Foto: Profimedia.cz

Obamovi letos oslaví 27. výročí svatby Foto: Profimedia.cz

Jako matka

Michelle vždy toužila po rodině a dětech, ale příroda jí zkřížila plány. Poprvé dítě nedonosila a potratila. Ve své knize vzpomíná i na toto období. Cítila se ztracená a osamělá, nevěděla pořádně, co se děje. Byť konec devadesátých let považujeme za moderní dobu, podle matky dvou dětí se příliš nemluvilo o tom, že samovolné potraty se běžně dějí. Je zvláštní, že zatímco o ochraně proti nechtěnému početí se hovoří často, téma spontánních potratů je na okraji zájmu. Nakonec podstoupila umělé oplodnění a v roce 1998 se jim narodila první dcera Malia. Na svět přišla symbolicky 4. července na Den nezávislosti. O tři roky později se jim narodila druhá dcera, taktéž pomocí IVF. Sasha přišla na svět 10. července 2001.

Foto: Profimedia.cz

Při prvním těhotenství Michelle potratila. Musela pak podstoupit dvě umělá oplodnění (fotografie je z roku 2009)Foto: Profimedia.cz

Jako první dáma

Po celou dobu si také budovala kariéru. Jenže když se její muž v roce 2007 rozhodl kandidovat na prezidenta, musela se jí víceméně vzdát. Z plného úvazku vice prezidentky pro komunikaci a veřejnost v univerzitní nemocnici v Chicagu jí zbyl jen částečný. Kromě dětí a domácnosti se najednou na jejím denním plánu objevila také podpora manžela.

Zprvu z kandidatury vůbec nadšená nebyla. Bála se, jaký vliv to bude mít na jejich dcery, a navíc nechtěla opouštět své rodné Chicago. Na veřejnosti o svém muži mluvila dobře, přitom ale trochu otevřeněji, než by někteří čekali. Jako o prostém smrtelníkovi, zatímco část veřejnosti si ho už pomalu stavěla na piedestal. Neopomenula říct, že jejich budoucí spasitel Ameriky po domácnosti trousí ponožky, chrápe a po ránu nevoní zrovna po fialkách. Nakonec ale, dost možná po dlouhých promluvách volebních poradců, Michelle obrátila a s rolí možné budoucí první dámy se smířila. Pak už byla svému muži očekávanou oporou.

Foto: Profimedia.cz

Pro Michelle nebylo vždy jednoduché, být svému muži oporou a sama být v pozadíFoto: Profimedia.cz

Jako vlivná žena

I když z role první dámy nebyla zprvu nadšená, brzy si našla své využití. Podporovala hnutí bojující za odstranění platových rozdílů mezi ženami a muži. Mohla těžit ze svých zkušeností, a tak její iniciativou byla také snaha o zjednodušení podmínek pro ženy, které chtějí kombinovat práci a rodinu. S tím souviselo i téma vzdělání pro dívky na celém světě. Založila tak iniciativu „Let girls learn“, která měla obrovský dopad. Zároveň ze své pozice vždy podporovala zdravý životní styl a často se na fotografiích objevovala jako nadšená cvičitelka, ale také třeba zahradnice. Tím vším chtěla bojovat proti obezitě mladých lidí, kterých je ve Spojených státech čím dál víc. Nejen kvůli těmto iniciativám, ale i lidskému přístupu, někdy velice přímočarému, se stala ikonou. V roce 2015 jí dokonce časopis Forbes přidělil 10. místo mezi nejmocnějšími ženami světa.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší první dáma podporovala hlavně vzdělání pro dívky na celém světě Foto: Profimedia.cz

Jako módní ikona

Pro lidi se ale stala vzorem nejen pro své smýšlení a činnosti, ale také kvůli módě. Podobně jako Jackie Kennedy se stala módní ikonou. Vždy se obléká elegantně, ale zároveň její outfity mají šmrnc a lehký nádech odvahy. Ta se skrývá v barevných kombinacích, neotřelých střizích a porušování tabu. Při své návštěvě Prahy v roce 2009 vzbudila senzaci, když se na oficiální akci objevila bez punčocháčů, ty totiž vyžaduje protokol. Což nebylo poprvé, a rozhodně ani naposledy. V médiích se hromadně diskutovalo, jestli je to známka buranství, nebo originality. Bývalá první dáma pak v jedné televizní show řekla, že silonky prostě nemá ráda, protože jsou s nimi jen starosti. Mezi její oblíbené návrháře patří Michael Kors, Ralph Lauren nebo Jason Wu. Nebojí se také kombinovat dražší značky s levnějšími.

Foto: Profimedia.cz

Při oblékání se rozhodně nebojí barev a někdy i divočejších vzorů Foto: Profimedia.cz

Je vám Michelle Obama sympatická? 

Načítám