Hlavní obsah

Po chřipce vyhoďte kartáček aneb 4 překvapivé důvody, proč jste stále nemocní

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Reklama

Snažíte se jíst zdravě, mít dostatek pohybu, doplňovat vitaminy, a přesto se o vás každou chvíli pokouší nemoc? Za chabou imunitou možná stojí nevhodné hygienické návyky. Věděli jste, že vaše zdraví významně ovlivňuje i špatná údržba zubního kartáčku nebo přeplněná lednice?

Článek

Máte dojem, že děláte všechno, abyste tuhle dlouhou zimu plnou viróz a kašle překonali ve zdraví? Možná se pořádně pletete. Do kategorie „správné hygieny“ zdaleka nespadá jen mytí ovoce a rukou. Mikroorganismy se množí rychle a to i na místech, která jsou vnímána jako nejčistší – například v ložnici nebo koupelně. Myslete na pár následujících pravidel a podpořte imunitu i dlouhodobé zdraví celé rodiny ještě lépe.

Mikroorganismy v zubním kartáčku

Jedním z míst, kde se bakterie usazují nejvíce, je zubní kartáček. Jeho štětiny jsou pro různé bacily, plísně a houby doslova živnou půdou. Abyste tomu předešli, kartáček po každém použití pořádně propláchněte pod tekoucí vodou a umístěte do svislé polohy, aby dobře vyschl. Naprosto nevhodné je uzavřít ho do „ochranného krytu“. Ten se hodí na cestování, kdy chrání štětiny od bakterií z toaletní taštičky. Po cestě však kartáček vždy vyjměte a nechte na vzduchu.

Po čtvrtroce běžného používání se štětiny třepí a nedostanou se na všechna hůře dostupná místa, proto kartáček bez váhání vyhoďte. Nedokonalá ústní hygiena totiž může podle studie Buffalské univerzity způsobit vážné zdravotní problémy, jako jsou záněty dásní, riziko předčasného porodu a rakovina prsu.

S kartáčkem se rozlučte i po každé prodělané chřipce nebo zánětu v oblasti krku a ústní dutiny. Nikdy z něj totiž nevymyjete veškeré původce nákazy – ve štětinkách se množí a snadno způsobí opětovnou infekci.

Foto: bookzaa, Shutterstock.com

Kryty jsou někdy spíš na škodu! Ve vlhkém uzavřeném prostředí se ve štětinách množí bakterie Foto: bookzaa, Shutterstock.com

Dva roky starý polštář? Vyhodit

Datum trvanlivosti nemají jen potraviny! Zvláštní pozor byste si měli dát na ty věci, které používáte každý den: například polštář má dobu expirace dva až tři roky. Poté nejen ztrácí tvar, ale navíc je perfektním útočištěm nejrůznějších mikroorganismů a nečistot. Hromadí se v něm pot, plísně, prach, zbytky kůže, roztoči... A sem si každý den pokládáte hlavu a dýcháte tuto směs celou noc. Není tedy divu, že se mohou projevit nejrůznější alergie, ekzémy, a dokonce zhoršit astma.

Polštáře se dají samozřejmě vyprat nebo vyčistit speciálními prostředky, čímž se nečistot zbavíte. Do pračky je dejte nejlépe jednou za půl roku. Syntetické polštáře perte alespoň na 60 stupňů a každé dva až tři roky pořiďte nové. Ty péřové perte na speciální program, aby zůstaly nadýchané. Jednou za dva nebo tři roky byste měli nechat výrobky kompletně zrenovovat v čistírně peří. Tam je nejen vyčistí ve speciálním stroji, ale také provzdušní a pak zašijí do nového sypku.

Praním se sice roztočů zbavíte, ale nespoléhejte na to příliš dlouho. Při častém praní ztrácejí polštáře tvar i pevnost a neposkytují potřebnou oporu. Nejenže se dobře nevyspíte, ale ještě můžete mít problémy s páteří. Vsaďte proto raději na nový.

Foto: Nataliya Sdobnikova, Shutterstock.com

Polštář byste měli vyměnit za nový nejdéle jednou za tři rokyFoto: Nataliya Sdobnikova, Shutterstock.com

Ledničku myjte

Lednička je další věc, kterou používáte denně – navíc na potraviny. Podle odborníků je vůbec největší koncentrace bakterií v tzv. zeleninových zásuvkách, kde bývá nejtepleji. Ukládá se sem neumyté ovoce nebo zelenina, která je hnojená, je na ní zemina a drželo ji v rukou spoustu lidí…

V zeleninových boxech jsou nezřídka také velmi nebezpečné bakterie E. coli, listerie nebo salmonela – nachází se tam až 750násobek bezpečné hladiny těchto bakterií. Infekci E. coli provází těžký průjem, zvracení a velké bolesti břicha a některé její kmeny způsobují selhání ledvin, a dokonce i smrt. U ovoce a zeleniny tomu lze předejít důkladným omytím před konzumací, ale třeba načatý jogurt, salám v neuzavíratelném obalu nebo otevřený sýr jsou perfektní půdou pro množení mikroorganismů – a zcela tomu nezabrání ani nízké teploty.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pro čištění ledničky nepoužívejte chemikálie. Jsou drahé a mohou poškozovat zdraví. Namísto toho lednici vymyjte vodou s citronem nebo octem Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Co s tím? Ledničku – a to kompletně všechny poličky i boxy – je třeba pravidelně a pečlivě vymývat. Ideálně jednou za měsíc vodou s octem. Pomůže také každých pár dnů kontrolovat veškerý obsah lednice a vše prošlé nebo jen s náznakem hniloby okamžitě vyhodit.

Příliš dobrot – hodně mikroorganismů

Naplněná lednice může být sice velmi lákavá, ale z hlediska zdraví to není ideální stav. Platí totiž jednoduché pravidlo: čím víc surovin, tím větší počet bakterií – a tím pádem větší pravděpodobnost jejich množení. Všechny potraviny se snažte uchovávat v dobře uzavíratelných obalech, abyste mikroorganismům nedali šanci. A co dělat, když se v ledničce objeví plíseň? Raději vyhoďte vše, co nebylo neprodyšně uzavřené.

Jak s bakteriemi bojujete doma vy?

Reklama

Načítám