Hlavní obsah

8 rad, jak nenaletět při povánočních výprodejích! Nevěřte trikům obchodníků

Foto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Nepropadejte nezřízenému nadšení, když vidíte cokoli, o čem vám prodejce tvrdí, že je v mimořádné slevěFoto: Nestor Rizhniak, Shutterstock.com

Reklama

Již tradičně dostáváte pod stromeček peníze, které plánujete utratit v povánočních výprodejích? Aby byly skutečně výhodné, ověřte si ještě před nákupem, že se vám opravdu vyplatí.

Článek

Vánoce jsou pro většinu obchodníků nejsilnějším obdobím v roce. Proto se před nimi předzásobí dostatečně zbožím. Toho, které neprodají v předvánočním nákupním šílenství, se musí rychle zbavit, a uvolnit tak místo novým kolekcím. Proto se hned po svátcích menší obchodníci i velké řetězce snaží zákazníky nalákat na výrazné výprodeje.

Na ně rok od roku čeká stále více Čechů, kteří mezi dárky uvítají raději hotovost než „nevýhodně“ pořízené věcné dary. Pokud patříte mezi ně, připravili jsme pro vás pár rad, které byste měli znát.

1. Plánujte

Lednice dosluhuje, do bot vám teče a před dovolenou musíte pořídit nový kufr? Přemýšlejte o konkrétních kouscích, které doopravdy potřebujete. Elektronika, domácí spotřebiče, móda či sportovní zboží padají s novým rokem na ceny výrazně nižší a můžete ušetřit tisíce.

2. Předvyberte

Zejména u elektroniky se vám vyplatí zmapovat si možnosti dopředu. Lednici či pračku nekupujete často, od nákupu té poslední technologie pokročily a je dobré vědět, jaké funkce moderní přístroje nabízí. Projděte si on-line nabídky, pročítejte recenze, diskuze zákazníků i spotřebitelské testy. Díky tomu budete mít jasno, v jaké cenové relaci se vybraný produkt může pohybovat, jakou funkci musí mít a na co se při výběru zaměřit.

Foto: Alissa Kumarova, Shutterstock.com

Předně se zamyslete nad tím, co opravdu potřebujeteFoto: Alissa Kumarova, Shutterstock.com

3. Neotálejte

Slevy trvají do druhé poloviny ledna a v průběhu se ceny mohou ještě snižovat, skutečné trháky ale bývají pryč hned. Zjistěte si, kdy začínají slevy ve vámi vybraném obchodě, některé řetězce a e-shopy se slevami začínají bezprostředně po Vánocích.

4. Předzásobte se

Má váš syn hned v lednu narozeniny nebo plánujete hodnotnější dárek pro partnera k Valentýnu? Myslete na to a pořiďte vhodný dárek již nyní. Oblečení či hračky koupíte za zlomek původní ceny.

5. Nesledujte slevu, ale cenu

Většina obchodníků láká ve výprodejích na slevy ve výši 70, 80 dokonce 90 %. „Tak vysoké slevy se ale nejčastěji týkají drobných položek. Zajímejte se nejen o výši slevy, ale také o celkovou úsporu. Patnáctiprocentní sleva na novou lednici je ve výsledku mnohem hodnotnější než sleva 70 % na ponožky,“ radí ombudsmanka internetového vyhledávače slev Skrz Michaela Minksová.

Foto: Bobex-73, Shutterstock.com

Cena může být i po slevě nadmíru vysoká. A právě peníze, které nakonec zaplatíte, by vás měly především zajímatFoto: Bobex-73, Shutterstock.com

6. Zjistěte si skutečnou cenu

Vždy si ověřte, za jakou cenu se výrobek prodává u jiných prodejců. Ne všichni obchodníci jsou totiž poctiví.

7. Máte-li pochyby, nekupujte

Vedle ceny zvažte i kvalitu služeb a důvěryhodnost prodejce. Myslete na to, že daný výrobek můžete v budoucnu potřebovat reklamovat. Raději se vyhněte obchodům se špatnými referencemi zákazníků.

Obzvlášť obezřetní buďte, pokud hodláte při on-line nákupech platit kartou. „Je dobré vybrat si důvěryhodný obchod, ideálně takový, který nabízí metodu 3D Secure. Funguje tak, že po zadání čísla a platnosti karty, před závěrečným potvrzením samotné transakce, vám na mobilní telefon přijde SMS heslo, které zadáte pro dokončení nákupů,“ radí Petr Vosála, výkonný manažer ČSOB a Era Poštovní spořitelny.

8. Pozor na další podmínky

Narazíte na super nabídku, přecházíte k fázi placení, a místo radosti z výhodného nákupu se nestačíte divit? Sleva platí pouze při splnění dalších podmínek! Musíte nakoupit ještě za 2000 korun, pořídit zboží ve třech kusech či být členem zákaznického klubu s poplatkem za členství? Pročítejte si předem podmínky slevových akcí!

Nakupujete ve slevách? Co si hodláte pořídit letos?

Reklama

Načítám