Hlavní obsah

8 tipů pro záchranu vašich očí!

Foto: shutterstock.com

Únavu očí nepodceňujteFoto: shutterstock.com

Reklama

Zrak je jedním z našich nejdůležitějších smyslů. Oči jsou nenahraditelné, potřebujeme je pro všechny naše denní aktivity, po celý život. Všichni víme, že zrak je třeba chránit. Ale jak? Přečtením a dodržováním našich 8 rad!

Článek

Denně své oči zatěžujete a nadměrně namáháte. Trávíte celé dny před monitorem počítače nebo před televizní obrazovkou, řídíte dlouhé hodiny bez přestávky apod. Na zrak navíc negativně působí vnější vlivy jako špatné osvětlení, UV záření, stres, znečištěné ovzduší, kouření i pobyt v zakouřených místnostech. Na zhoršení zraku mohou mít vliv i nemoci nebo úrazy. Je nesporné, že i s přibývajícím věkem kvalita zraku klesá. Proto pečujte o své oči!

1) Předcházejte úrazům očí

Při namáhavém sportu i práci používejte ochranné brýle. Mezi rizikové práce patří zejména řezání, broušení, sváření, práce s chemikáliemi. Nikdy nepodceňujte jejich ochranu!

2) Chraňte oči před UV zářením

Sluneční brýle jsou nutností nejen v létě, ale v jakémkoli ročním období. Obzvlášť citlivé jsou na horské sluníčko, kdy se záření odráží od bílého sněhu. Pořiďte si takové, které budete rády v takových případech nosit!

3) Chraňte zrak před okolními vlivy

Vlivů, které oči ohrožují nebo zeslabují, je kromě slunečního záření mnoho. Co pro svůj zrak můžete v tomhle ohledu udělat? Např. omezte na minimum pobyt v zakouřených a prašných místnostech a všude tam, kde se vyskytují ve vyšší míře chemikálie.

4) Dbejte na dobré osvětlení

Ať už jste v práci nebo doma, ať už se věnujete jakékoliv činnosti – čtení, psaní, vaření, ručním pracím apod., vždy pracujte při správném a dostatečném osvětlení. Za nejlepší se považuje přirozené denní světlo.

Foto: Vitar

Podpořte své oči přírodními látkamiFoto: Vitar

5) Mrkat, mrkat, mrkat

Při práci na počítači, čtení nebo sledování televize se tak soustředíte, že si ani neuvědomíte, že nemrkáte. Přitom mrkání je pro oči důležité, protože je zvlhčuje a odstraňuje z nich nečistoty. Dělejte proto při těchto činnostech pravidelné přestávky, kdy necháte oči odpočinout a „promrkat“. K procvičení očí slouží i oční gymnastika.

6) Pravidelně navštěvujte očního lékaře

Pokud nosíte brýle, jistě na kontroly ke svému lékaři chodíte. Ale, i když jste zatím žádné problémy se zrakem neměly, nejpozději po čtyřicátém roku začněte s preventivními prohlídkami. Jestli se ve vaší rodině vyskytují nemoci očí, tak i dříve. Případná onemocnění se tak odhalí v raném stadiu, čímž se zvyšuje pravděpodobnost jejich vyléčení.

7) Dopřejte očím zdravou výživu

Aby oči dobře sloužily, potřebují správnou výživu. Proto jsou důležité karotenoidy - beta-karoten, lutein a zeaxantin. Kromě nich i vitamin A, C, E a B komplex. Karotenoidy mají antioxidační účinky, a působí tak jako filtr před škodlivými vlivy záření, chrání sítnici a čočku před volnými radikály a tím před jejich poškozením. Lutein a zeaxantin se nacházejí přímo v oku, v čočce i na sítnici. Je tedy nutné udržovat jejich dostatečné množství. Na oči pozitivně působí také borůvky nebo borůvkový extrakt. Obsahují flavonoidy, které mají posilující vliv na cévy oka.

Co tedy jíst? Žluté a zelené ovoce a zeleninu – např. meruňky, mrkev, brokolici, špenát, řepu, chřest, květák, papriku, dýni apod., ale také játra nebo jedlé mořské řasy. Nikdy nezapomínejte na správný pitný režim. Nekuřte nebo alespoň kouření omezte.

8) Podpořte stravu doplňky

Hlavně v zimě a na jaře nemusí být kvalitní zelenina dostupná nebo je drahá. Možná vám taky zrovna květák nebo řepa nechutná. Nebo kouříte a tím prohlubujete deficit potřebných živin ve svém těle. Důvodů, proč máte nedostatek látek potřebných pro zdraví vašich očí, může být celá řada. Proto jsou zde doplňky stravy, které vám mohou pomoci je tělu dodat. Vaše oči ocení např. Revital Reviophtal premium. Tento přípravek obsahuje právě karotenoidy, lutein a zeaxantin, a to v přírodní formě – v extraktu z měsíčku lékařského, podpořené extraktem z borůvky a z hroznového semínka.

Zrak potřebujeme k životu stejně jako sůl, a proto péči o něj nepodceňujte!

Reklama

Související témata:

Načítám