Hlavní obsah

Přestaňte si škodit! 8 zlozvyků, kvůli kterým vypadáte starší, než ve skutečnosti jste

Foto: transurfer, Shutterstock.com

Foto: transurfer, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být věčně mladá a dobře vypadat je snem každé ženy. Bohužel se každý den nevědomky dopouštíte chyb, které vaše snahy marní. Podívejte se na (zlo)zvyky, které ovlivňují vzhled vaší pleti tak, že vypadáte starší, než ve skutečnosti jste.

Článek

Stárne každý. Tento proces nelze zastavit, nicméně můžete ho zpomalit či nevhodným životním stylem naopak urychlit. Jakými zlozvyky si každý den ničíte svůj vzhled právě vy?

1. Kouříte

„Nikotin způsobuje stažlivost cév, což zhoršuje odbourávání škodlivin i výživu pokožky,“ vysvětluje MUDr. Jana Hátleová z dermatologické ambulance na Praze 6. Zodpovídá i za prohlubováním vrásek a charakteristickou našedlou barvu pleti kuřáků. Ideální je samozřejmě přestat kouřit. Dále vsaďte na zdravou stravu a na doplňky antioxidantů A, C, E, včetně lokální aplikace hydratačních a výživných krémů s obsahem vitaminů, eventuálně omlazujících kúr.

Foto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

Kouříte? Pak vězte, že za šedavý nádech pleti nese zodpovědnost nikotinFoto: Daniel_Dash, Shutterstock.com

2. Nejíte dost ovoce a zeleniny

Stárnutí buněk je zapříčiněno působením volných radikálů, které dokážou neutralizovat antioxidanty. Čerstvé ovoce a zelenina jsou jejich významným zdrojem. „Vzhledem k dostatku téměř jakéhokoliv ovoce a zeleniny v současné době i v zimních měsících bych se řídila hlavně chuťovými preferencemi,“ radí MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka ProFit institutu, která se tomuto tématu věnuje ve svých workshopech. „Neopomíjela bych listovou zeleninu. Dále tradiční citrusy jako zdroj vitaminu C, jablka. Výhodnější než seschlá zelenina ze sklepa je kvalitně zmrazená zelenina, kdy jsou více zachovány nutričně hodnotné látky,“ rozvádí odbornice.

3. Jíte moc cukru

Nadměrný příjem cukrů ve stravě a nevhodná technologická úprava potravin obsahující cukry za vysokých teplot (smažení, pečení, grilování) podporuje tvorbu pozdních produktů glykace, tzv. AGE (advanced glycation end products).

„Jedná se o škodliviny, jejichž zvýšená hladina je spojována s onemocněním ledvin, chronickou obstrukční chorobou a v poslední době je opakovaně dávána do souvislosti se stárnutím kůže,“ říká Marie Skalská. Vyšší hodnoty AGE v organismu posilují zánětlivé reakce a zhoršují kvalitu kolagenu. „To vede k tvorbě vrásek, snížení odolnosti kůže a zhoršení hojení ran,“ vysvětluje lékařka.

Co s tím? Zaměřte se na stravu s nižším obsahem cukrů, zejména jednoduchých, a potraviny upravujte při nižších teplotách.

4. Jíte chemikálie

Ke stárnutí přispívá konzumace chemikálií obsažených v potravinách, jako jsou konzervanty, umělá barviva a dochucovadla. Samozřejmě, že v dnešní době se tomu nelze vyhnout zcela. Snažte se ale zařazovat potraviny minimálně zprocesované, co nejméně upravované, tedy základní. „V USA tomu říkají ,přímé potraviny',“ vysvětluje Marie Skalská. Jedná se zejména o maso, brambory, zeleninu, ovoce, rýži. Zkrátka žádné polotovary.

5. Málo spíte

Během kvalitního nočního spánku, který by měl trvat alespoň 7 hodin, buňky pleti regenerují. „Tento proces probíhá zhruba od půlnoci do 4 hodin do rána,“ informuje Jana Hátleová. Hlavní roli hrají hormony kortizol, melatonin a růstový hormon. Ty jsou vyplavovány ve zvýšené či snížené míře v závislosti na kvalitě spánku. Při kvalitním spánku je hladina kortizolu snížena, což má vliv na pružnost pleti. Zvýšená hladina růstového hormonu zase regeneruje buňky kolagenu a odpovídá tedy za pevnost pokožky. Zvýšená hladina melatoninu, považovaného v současnosti i za antioxidant, brání tvorbě tmavých linek a kruhů pod očima. 

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Alespoň sedmihodinový spánek s pravidelnou dobou usínání a vstávání přináší svěží a zářivou pleťFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

6. Přeháníte to s alkoholem

Alkohol pleť dehydratuje, což má za následek suchost a olupování. Bývá i příčinou narůžovělého nádechu s postupným praskáním drobných cév, protože je roztahuje. Na svědomí má dále zvýšenou tvorbu hematomů a tmavých skvrn (za to může zvýšená absorpce vitaminu C).

Podobně jako v případě kouření platí, že nejlepší je konzumaci alkoholu co nejvíce omezit. Jaká dávka je ale bezpečná pro ženy? „Vzhledem k nádorovému bujení není bezpečná žádná dávka alkoholu. Již minimální množství alkoholu narušuje buněčný cyklus. Třeba 10 g alkoholu denně zvyšuje riziko nádoru prsu,“ říká Marie Skalská. Cukrovkářky by měly denní dávku snížit na 22 g/den, pro srdeční onemocnění 20 g/den. Dále lékaři doporučují za každou sklenkou alkoholu požít sklenku neperlivé vody.

7. Nezohledňujete vliv chloru

Chlor dráždí a vysušuje pokožku, tím pádem způsobuje i její stárnutí. Co ale s tím? Je jasné, že pokud se chcete mýt, nemůžete se jeho vlivu vyhnout zcela. Mějte ale na paměti, že pleť vysušuje časté mytí, zejména teplou vodou. Přemrštěnou reakcí pokožky na časté mytí je třeba maštění vlasů. Preferovat bystě měla sprchování. Pokud si nedokážete odepřít koupel, nechte vodu odstát. Zásadotvorné mýdlo vysušuje méně než mycí gely.

8. Nepoužíváte opalovací krém

Ačkoliv je zima, kdy si opalování moc neužijete, nemůžeme ho nezmínit. Opalování je v mnoha případech prospěšné. Pomáhá v tvorbě vitaminu D, při léčbě lupénky i ekzémů. Na druhé straně přináší i řadu méně pozitivních účinků. Mezi ně patří, kromě kožních nádorů a alergických reakcí, i stárnutí pleti. „Za tato negativa zodpovídají zejména dvě známé složky UV záření – UVB a UVA,“ říká MUDr. Jana Hátleová. Nutné je proto používání ochranných opalovacích krémů (SPF 15 celoročně, SPF 30+ s UVA složkou faktoru při pobytu u moře). Rovněž se vyplácí omezit pobyt na přímém slunci mezi 11–14. hodinou a nezapomínat na pokrývku hlavy.

Snažíte se odbourat své zlozvyky? Který je pro vás nejtvrdším oříškem?

Reklama

Načítám