Hlavní obsah

Doba toxická: 6 jedů, se kterými denně bojujete a ani o tom nevíte!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Jste bledí, unavení, trápí vás šupinatá pokožka, ekzém, alergie, migrény, potíže s trávením i častá podrážděnost? Důvodů může být více, je však možné, že za všemi těmito potížemi stojí jediný původce – toxiny.

Článek

Toxinům se v moderním městském prostředí vyhnete bohužel jen stěží. Smog, výfukové zplodiny, „chemie“ v kosmetice, čisticích prostředcích i nejrůznější konzervanty v potravinách... To vše se usazuje v organismu. I když je jejich množství „v normě“ (jinak by byly samozřejmě zakázané), jestliže se jejich vlivu vystavujete dlouhodobě a hojně, dříve či později se to projeví.

Přestaňte se otravovat

Lidské tělo se samozřejmě detoxikuje neustále. Samo se snaží zbavit nežádoucích látek, které odcházejí především skrze ledviny, játra, pokožku a trávicí systém. Čím většímu objemu škodlivin se však vystavujete, tím více tyto orgány zatěžujete. Od věci proto není pravidelný detox či podpůrné preparáty, třeba bylinné. Mnohem více si však prospějete, budete-li se snažit snížit samotný objem toxinů, které tělo vstřebává. A nemusíte se kvůli lepšímu zdravotnímu stavu hned stěhovat na samotu k lesu: zkuste upravit životní styl a ukliďte si v lednici, koupelně i v šatníku.

Jed první: Cigarety

O škodlivosti kouření netřeba polemizovat, vadí samozřejmě i to pasivní, například když často pobýváte v zakouřeném prostředí nebo s kuřákem žijete. Kouření škodí cévám, srdci i plicím a může souviset hned s několika nádorovými onemocněními. Navíc je patrné i na vzhledu: pro kuřáky je typická mdlá a šedá pleť, vlasy a nehty bez života a viditelně rychlejší stárnutí.

Ke skoncování s tímto zlozvykem by vás mohly přimět i časté bolesti hlavy a migrény. „Kouření může provokovat různé typy bolestí hlavy, ale nejčastěji se uplatňuje při provokaci migrenózních záchvatů, jejichž frekvence se při abstinenci může výrazně snížit. Migrénou trpí daleko častěji ženy a uplatňují se při ní hormonální a dědičné vlivy,“ vysvětluje MUDr. Miroslav Kalina, primář Neurologického oddělení a přednosta Komplexního cerebrovaskulárního centra Nemocnice Na Homolce v Praze.

Foto: Ekaterina Pokrovsky, Shutterstock.com

Kouřením otravujete sebe i okolíFoto: Ekaterina Pokrovsky, Shutterstock.com

Jed druhý: Konzervanty v potravinách

Jedním z největších zdrojů toxinů je strava. Pokuste se eliminovat konzervované potraviny, instantní pokrmy, dochucovadla a limonády. Zařaďte naopak co nejvíce nezpracované čerstvé potravy, především ovoce a zeleniny. Správnému trávení a odvádění toxinů ze střev pomáhá vláknina, silný antioxidant podporující imunitu je zase zelené barvivo chlorofyl. Najdete ho ve všem zeleném: brokolici, špenátu, kopřivách, řeřiše, zkuste i chlorellu nebo čaj matcha.

Často v jídle hřešíte? Zařaďte jednou za čas odlehčený detoxikační den nebo přímo půst. „Vyčistí se střeva a tím se začnou lépe přijímat vitaminy a všechny potřebné látky. Při půstu je velmi vhodné zvýšit příjem tekutin, především čisté neperlivé vody, aby docházelo k rychlejšímu vyplavování škodlivin,“ radí Lenka Čejková, všeobecná zdravotní sestra a odbornice z Carun Pharmacy.

Pro úplné začátečníky se doporučují půsty na ovocných a zeleninových šťávách. Můžete vyzkoušet i očistnou, jedno- až třídenní citronovou kúru: denně vypijte zhruba šest sklenic citronové vody s javorovým sirupem a kajenským pepřem (na 300 ml vlažné vody počítejte půlku citronu, dvě lžíce sirupu a špetku pepře).

„Postupnou a pravidelnou detoxikací dosáhnete zlepšení zdravotního stavu, a dokonce i odvrácení stárnutí. Obnoví se a zvýší činnost orgánů, které se na čištění podílejí, tedy jater a ledvin, a ozdraví se i činnost mozku, který díky správné výživě dostává více kyslíku. Dochází také ke zlepšení nálady a sexuální výkonnosti a výsledkem je i odolnější psychika,“ shrnuje Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Vsaďte na zelenou a dopřávejte si stravu s chlorofylemFoto: puhhha, Shutterstock.com

Jed třetí: Karcinogeny při vaření

Pozor si ale dejte nejen na to, co jíte, ale i jak suroviny upravujete. Při některých procesech, například při uzení, smažení či grilování, mohou vznikat karcinogenní látky. Obzvlášť velké riziko hrozí v případě, že je jídlo smažené na oleji, který se snadno přepaluje či se smaží při příliš vysokých teplotách. Za vysokých teplot (nad 120 °C) totiž vzniká přeměnou škrobu akrylamid, karcinogenní látka poškozující nervové tkáně i reprodukční schopnosti. Smažená jídla jsou navíc kaloričtější, hůře stravitelná a zbytečně jimi zvyšujete objem tuků v přijímané potravě. Ideálním olejem ke smažení je řepkový.

Jed čtvrtý: Drogerie a kosmetika

Číst etikety se vyplatí nejen na potravinách, ale i na kosmetice a drogistickém zboží. Bohužel i s pečujícími krémy a voňavými šampony do těla dostáváte nezanedbatelné množství chemických látek. Silikony, parabeny či sulfáty pomáhají přípravkům k lepšímu pěnění či delší životnosti, ale tělu nic prospěšného nepřinesou. Naštěstí máte volbu – existuje nabídka celé řady čistě přírodních preparátů, navíc si většinu potřebných přípravků můžete snadno vyrobit i doma.

Jed pátý: Ovzduší

Ovzduší, které dýcháte, těžko zlepšíte vy sami. Můžete se samozřejmě zamyslet nad tím, jak často jezdíte autem nebo čím topíte. Především ale nezapomínejte doma pravidelně větrat a uklízet. Prachové částečky s sebou totiž nesou zdraví ohrožující jedy, a pokud ulpívají v kobercích, na závěsech či v žaluziích, máte v interiéru doslova líheň pro nejrůznější alergie, astma a další zdravotní obtíže.

Jed šestý: Laciná bižuterie

Snad každá žena se ráda zdobí, ale při výběru šperků vsaďte raději na kvalitu než kvantitu. Zlato, stříbro či chirurgická ocel vám neuškodí, zatímco laciná bižuterie je plná nevhodného a někdy až karcinogenního olova, niklu a kadmia. Ošemetné mohou být zejména „výhodné“ nákupy z asijských e-shopů, kde nakoupíte zboží, které by u nás s velkou pravděpodobností nesplnilo zdravotní limity.

Co pro své zdraví děláte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám