Hlavní obsah

Saténové šaty, které budou slušet všem postavám: Víme, kde koupit ty nejhezčí

Foto: Sun Shock, Shutterstock.com

Foto: Sun Shock, Shutterstock.com

Reklama

Ano, spousta z nich evokuje noční košilku a ani se to nesnaží skrývat. Lehké saténové šaty jsou hitem letošního léta, ale než si je zavěsíte do šatníku, měly byste znát jejich úskalí. Lesklý materiál je totiž poměrně komplikovaný.

Článek

Nejprve si ujasněme terminologii – satén je obecný název pro tkaniny s vysokým leskem na lícní straně a může být jak z přírodního hedvábí, tak i z polyesteru nebo viskózy. Pokud tak chcete zjistit, z čeho jsou konkrétní saténové šaty zhotovené, musíte se podívat na cedulku. Faktem, že jde o čisté hedvábí, se každý výrobce rád pochlubí, v řetězcích na něj ale jen tak nenarazíte. Hedvábí je velmi nákladné, a pokud stojíte o šaty zhotovené právě z něj, připravte si minimálně pět až deset tisíc korun.

Trend saténových šatů si samozřejmě můžete užít i bez velkých investic. Hedvábí si užijte třeba na šátku nebo košili a šaty, které obléknete párkrát za léto, si klidně pořiďte ze syntetiky. Nejčastěji budete v obchodech narážet na polyester, pokud vám ale bude na omak příjemný, zbytečně se ho nebojte. Pozor si dejte jen na pevnější látky, pokud se nadměrně potíte, vybírejte spíše šaty na ramínka nebo se koukněte po viskóze, která má lepší absorpční schopnosti.

Úskalí šatů se špagetovými ramínky

Nejmódnějším střihem léta jsou šaty s tenkými špagetovými ramínky, kterým se říká slip dress. Šaty, které odkazují na noční košilky, nejsou v módě nováčkem. Velkým hitem byly v devadesátých letech a v pravidelných intervalech se do obchodů vrací. Tyto šaty přitom vůbec nic neutají, takže pokud máte potřebu cokoli kamuflovat, přenechte je jiným.

Vzhledem k úzkým ramínkům se pod ně nehodí klasická podprsenka a opatrné buďte i při výběru kalhotek. Nejlepší jsou bezešvá tanga. Chcete-li si vypomoci stahovacími kalhotkami, opět volte ty bezešvé a vyzkoušejte je pod šaty obléct ještě před tím, než z nového kousku odstřihnete cedulku. Prádlo by nemělo být pod látkou ani trochu vidět.

Slip dress nejsou jedinou variantou

Pokud se necítíte na postavu odhalující slip dress, ale u saténu byste rády zůstaly, porozhlédněte se po jiných střizích. Natrefit můžete na šaty s rukávy, které mají mnohem milosrdnější provedení – ať už mluvíme o zavinovacím střihu nebo uzlu v pase, který látku okolo příjemně nařasí. Mějte také na paměti, že nezáleží jen na střihu, ale i barvě a síle saténu. Nejméně toho skryjí barevné varianty v hladkém provedení, naopak nejvíce přátelská je samozřejmě černá.

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 799 Kč; Lindex, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Mango, 1599 Kč; YAS, prodává Modivo, 1424 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 1299 Kč; Bardot, prodává Answear, 3099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Marks & Spencer, 1099 Kč; Next, 975 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M, 999 Kč; Next, 1560 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Massimo Dutti, 2795 Kč; Simple, prodává Modivo, 1538 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: H&M Mama, 899 Kč; River Island, prodává Next, 1730 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Simple, prodává Modivo, 2281 Kč; NA-KD, 1980 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 999 Kč; Max Mara Leisure, prodává Answear, 4099 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zara, 999 Kč; Next, 1405 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Reserved, 899 Kč; Mango, 1299 KčFoto: Archiv firem

S čím saténové šaty nosit?

Pokud jsme vás ještě neodradili, přidáme pár stylingových tipů. Satén se spojuje s luxusem a má působit honosně. S doplňky proto nakládejte maximálně opatrně a omezte je na minimum. Výraznější náušnice šaty zvládnou, obecně ale dávejte přednost drobnějším šperkům.

Pakliže se v šatech chystáte do společnosti, přidejte k nim sandálky, které vzhledem k jemnému materiálu fungují lépe než lodičky, a nezapomeňte na psaníčko.

Cítíte se v šatech příliš ehm, nahé? Přehoďte přes ně sako. Ke kratším délkám a modelům na ramínka se skvěle hodí to v oversized stylu. A aby vám šaty nevisely po většinu léta na ramínku, zkuste přes ně obléknout stylovou mikinu a vklouznout do tenisek nebo plochých sandálků. V ležérní kombinaci můžete chodit od pondělí do pátku.

Reklama

Související témata:

Načítám