Hlavní obsah

Léto ve městě: Nejhezčí šaty, šortky i kalhoty, ve kterých vám horko nebude

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

V ideálním světě bychom horké letní dny trávily zásadně někde u vody. Pokud ale i vás drží povinnosti ve městě, přiberte si na pomoc alespoň spolehlivé módní kamarády. Partu, co nejen dobře vypadá, ale zároveň vám pomůže přečkat dny v rozpálených ulicích. Víte, kdo do ní patří?

Článek

Pokud se venkovní teploty blíží k tropické třicítce, nebo ji dokonce překračují, vyplatí se změnit módní strategii. Při vytahování jednotlivých kousků z šatníku myslete primárně na to, z jakého materiálu jsou vyrobeny, aby vám v nich bylo co možná nejpříjemněji.

Ptáte se, jaké to jsou? Ve zkratce – ty přírodní. Mezi nejpopulárnější materiály patří bavlna, která dobře absorbuje vlhkost a je prodyšná. Podobně příjemný je lehoučký len, který navíc rychle schne a na omak je chladivý. Ano, rád se mačká, tato vlastnost je pro něj ale natolik charakteristická, že se mu nějaký ten záhyb odpouští.

Maximálně příjemné je i hedvábí, které na těle stěží cítíte. Lesklá látka je lehká, prodyšná, ale bohužel také finančně nákladná. Dobré vlastnosti má ale i její náhražka – viskóza, která se dobře nosí, umí chladit a podobně je na tom i lyocell. Jeho vlákna jsou pevná, savá a opět umí navodit chladivý pocit.

Je polyester tabu?

Jak je to se zatracovaným polyesterem? Mezi jeho vlastnosti překvapivě patří lehkost a schopnost rychle schnout, v nesprávném podání ale bude naopak nepříjemně neprodyšný. Pokud se bez oblečení z umělého vlákna neobejdete, prověřte si ho nejprve v kabince. Pakliže si zkoušíte šaty a polévá vás horko, sotva jste je dopnuly, nechte je v obchodě. Lehoučké a rozevláté košile se oproti tomu snést dají. Přesto nejde o materiál, který bychom vám na léto doporučovali.

Teoretický základ bychom měli, teď se přesuneme k zábavnější části – praxi. Inspiraci pro horké letní dny si pro vás připravila stylistka Barbora Havlíková.

Lněné šaty s lehkou košilí

Ve lněných šatech ustojíte i ta největší vedra, a pokud si vyberete variantu na ramínka, klidně přes ně ráno přehoďte lehoučkou košili. Bát se nemusíte ani kombinace sněhově bílé a ivory (slonovinové). K dokonalosti už pak chybí jen krůček – ten za vás udělají doplňky, které jsou synonymem letní módy. Co třeba slaměný klobouk nebo proutěná kabelka?

Foto: Eva Malúšová

Lněné šaty Flam, 2800 Kč. Košile Zara, 549 Kč. Klobouk Tonak, 2400 Kč. Proutěná kabelka Anamé, 3490 Kč. Náušnice Lindex, 199 Kč. Boty Jenny Fairy, prodává CCC, 899 KčFoto: Eva Malúšová

Oranžový kalhotový kostým

Jste kalhotové? Džíny nechte rekreovat a vsaďte na vzdušné materiály. Oranžové kalhoty jsou z lyocellu a doplnit je můžete stejně laděným sakem (protože komplety jsou maximálně trendy). Pokud se necítíte na krátký top, který si vyzkoušela modelka, bez obav sáhněte po tílku nebo lehoučkém topu bez rukávů.

Foto: Eva Malúšová

Sako z lyocellu Reserved, 1399 Kč. Kalhoty z lyocellu Reserved, 799 Kč. Top Anamé, 2690 Kč. Klobouk Tonak, 1800 Kč. Kabelka Jenny Fairy, prodává CCC, 849 Kč. Boty Jenny Fairy, prodává CCC, 849 KčFoto: Eva Malúšová

Stylové bermudy

Mezi populární letní kousky patří také šortky, které se letos nosí i ve střízlivější variantě sahající nad kolena. Perfektně se k nim hodí lehké halenky a košile, vyzkoušet ale můžete i trendy variantu s oblekovou vestou, oblečenou na nahé tělo. Pak už jen stačí přidat pár doplňků – a je to!

Foto: Eva Malúšová

Lněná vesta Chappe, 2950 Kč. Lněné bermudy Chappe, 2900 Kč. Sluneční brýle Gino Rossi, prodává CCC, 999 Kč. Kožená kabelka Gino Rossi, prodává CCC, 2799 Kč. Kožené boty Badura, prodává CCC, 2199 KčFoto: Eva Malúšová

Košilové šaty s uzlem

A jsme u bavlny. Pokud hledáte šaty, které budete moct nosit zas a znovu, pořiďte si klasickou košilovou variantu. Nebo tu trochu méně tradiční, která se vepředu váže na uzel. Jde o jeden z nejlichotivějších střihů šatů.

Foto: Eva Malúšová

Bavlněné šaty s příměsí viskózy Anamé, 5990 Kč. Sluneční brýle Lindex, 299 Kč. Semišová kabelka Lasocki, prodává CCC, 2399 Kč. Náušnice H&M, 199 Kč. Prsteny Lindex, 249 Kč za set. Boty DeeZee, prodává CCC, 899 KčFoto: Eva Malúšová

Hedvábné maxišaty

Chcete-li se doopravdy rozmazlit, investujte do čistého hedvábí. Maxišaty se špagetovými ramínky se dají nakombinovat na den i večer. Pokud přes ně přehodíte lehkou rozepnutou košili, budou působit ležérněji. Pakliže se vám tento look líbí, ale hedvábí je mimo vaše možnosti, zkuste viskózový satén, který je na první pohled podobný.

Foto: Eva Malúšová

Šaty z čistého hedvábí Anamé, 9990 Kč. Lněná košile Chappe, 2990 Kč. Řetízky na krku H&M, 299 Kč. Sluneční brýle CCC, 299 Kč. Boty DeeZee, prodává 699 Kč. Kožená kabelka Gino Rossi, prodává CCC, 2599 KčFoto: Eva Malúšová

Náš tým

  • Foto - Eva Malúšová
  • Modelka - Jolana Zemanová (Crush Models)
  • Styling - Barbora Havlíková
  • Vizáž - Linda Chudomelová

Reklama

Načítám