Hlavní obsah

9 kroků k dokonalému tělu! Bojujete sama se sebou?

Foto: Eugene Mynzul, Shutterstock.com

Foto: Eugene Mynzul, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by nechtěl mít dokonalou postavu?! Být štíhlý, vysportovaný, pevný. Jenže to bez pohybu prostě nejde. Jak se dokopat k pravidelnému cvičení a nevzdat to po pár dnech? Máme návod.

Článek

Katie Williams (24) (na fotce níže) má tělo, po kterém touží snad každá žena. Jenže i tahle australská expertka na zdravý životní styl a především na fitness má každou svoji křivku tvrdě vydřenou – a právě pohyb je podle ní zásadní věc, bez níž to prostě nejde. Ale Katie také ví, jak těžké je do života začlenit cvičení, zvlášť když nejste žádní milovníci sportu. A má pro vás devět rad, díky nimž nebude pohyb dřina, kterou po pár dnech vzdáte, ale stane se normální součástí vašeho života.

1. Musí to být zábava

Nejhorší, co můžete udělat, je vrhnout se do něčeho, co je proti vaší přirozenosti, nebo to dokonce nesnášíte. Jakmile se z cvičení stane nepříjemná povinnost, je jen otázka času, kdy se na to vykašlete.

„Pravidelný pohyb je základ, ale vydržet u něj může být vlastně ta nejtěžší bitva,“ říká Katie. Je však přesvědčená, že každý má šanci najít aktivitu, která ho bude bavit. Nesnášíte posilovny? Tak do nich nechoďte! Máte pocit, že běh je ta nejnudnější věc na světě? Zkuste kolo. Hledejte a testujte, co by bavilo zrovna vás. Určitě něco najdete!

Foto: Profimedia.cz

Katie Williams má dokonalé vysportované tělo. Zkuste její rady, které již pomohly mnoha lidem, i vyFoto: Profimedia.cz

2. Řiďte se biologickými hodinami

Každý jsme nějaký. Někdo je ranní ptáče, jiný noční sova. A i tomu se musíte přizpůsobit. Jít cvičit v devět večer, když normálně chodíte v půl deváté spát, je čirý nesmysl. Máte-li problém vstát ráno v osm, je v podstatě sebevražda nařídit si budík na sedmou s tím, že si před prací zaběháte. „Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete sportovat v době, kdy jste čilí, plní energie,“ radí Katie.

3. Nehledejte výmluvy

Nesnažte se obelhat sami sebe! Co jste si slíbili, to splňte. „Řekli jste si, že budete cvičit, tak o tom nepřemýšlejte. Neřešte, zda na to máte náladu, prostě to udělejte,“ říká Katie. Vždycky se totiž najde důvod, proč se na to zrovna dneska vybodnout. Když však tyhle důvody nebudete aktivně hledat, samy nepřijdou. „Neotáčejte se k sobě a svým cílům zády. S vůlí je to jako se svaly – s každým tréninkem sílí,“ radí Katie.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Chcete-li u pohybu vydržet, musí vás bavit. Hledejte a najdeteFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

4. Chce to plán

I cvičení potřebuje pravidla, jakýsi jízdní řád. Důležitá je pravidelnost, proto si pohyb plánujte. Vytvářejte si jasné a co nejkonkrétnější cvičební plány vždy na týden dopředu. Takže žádné: tenhle týden si půjdu tak dvakrát, možná třikrát nějak zacvičit. Hezky jasně: v pondělí mám od čtyř jógu, ve středu v osm ráno hodinu v posilovně, v pátek v osm večer sraz s kamarádem na squash. Čím jasnější představu budete o cvičení mít, tím méně o něm budete přemýšlet a více energie vám zbyde na samotný pohyb.

5. Stanovte si cíle

Napište si na papír, čeho chcete dosáhnout. Co je psáno, to je dáno! A tenhle papír vytáhněte pokaždé, když se vám nebude chtít cvičit. Připomene vám, kam směřujete a proč to všechno děláte.

6. Najděte si parťáka

Ve dvou se to lépe táhne. Najděte si parťáka – kamarádku, manžela, kohokoli. Má to dvojí účinek. Zaprvé pomáhá přirozená soutěživost. Říct parťákovi do očí, že cvičit nejdete, aniž byste k tomu měli zásadní důvod, je těžší, než se zdá. Zadruhé je parťák super motivace – může vás nakopnout, když budou docházet síly, a když uvidíte jeho výsledky, budete je chtít mít také.

Foto: Vlada Maraj, Shutterstock.com

S parťákem je pravidelné sportování snazší – podpoříte se a trochu si i zasoutěžíteFoto: Vlada Maraj, Shutterstock.com

7. Oslavujte

Možná jste si dali velký cíl (zhubnout 20 kg), ale vyplatí se stanovit si i jakési mezicíle, kterých lze dosáhnout v dohledné době – třeba těch dvacet kilo rozdělit po pěti. Dosažení každé postupné mety pak oslavte – samozřejmě s rozumem a v rámci zdravého životního stylu.

8. Poslouchejte své tělo

Občas se přemoct je nutné, ale ne za každou cenu. Vaše tělo může být opravdu unavené nebo prostě zrovna nemá den na tvrdý trénink v posilovně. Poslechněte ho a přizpůsobte se. Neznamená to, že se místo posilování rozvalíte na gauči, ale můžete zvolit mírnější formu pohybu – třeba svižnější procházku, jógu...

9. Odpočívejte a regenerujte

Cítíte se fyzicky či emočně vyčerpaní? Měli jste náročný den, něco vás vykolejilo? Odsuňte cvičení na zítra. „Poslouchat své tělo je základem úspěchu. Každý potřebuje odpočívat a regenerovat tělo i mysl. Navíc, když budete odpočatí a v plné síle, bude mít cvičení o dost lepší výsledky,“ tvrdí Katie.

Ale pozor, poslouchat své tělo znamená vnímat, kdy je opravdu unavené a necítí se dobře, ne tenhle „hlas“ zneužívat k výmluvám. To, že se nechce vám, neznamená, že se nechce vašemu tělu!

Jak to máte s cvičením vy? Milujete ho, nebo je to pro vás spíš zlo?

Reklama

Související témata:

Načítám