Hlavní obsah

9 nečekaných tipů, jak použít cukr v domácnosti

Foto: thinkstock

Cukr se dá použít i jinak než na vaření...Foto: thinkstock

Reklama

Po cukru se tloustne, hovoří se o něm jako o zabijákovi 21. století. My vám ale přinášíme tipy, kdy vám cukr neublíží. Zkuste ho použít na spálený jazyk nebo na vyčištění kávomlýnku.

Článek

Trend dnešní doby velí nahrazovat rafinovaný cukr jinou, zdravější alternativou. Že se ale vyplatí mít aspoň jedno kilo ve spíži, o tom by vás mohly přesvědčit tipy na jeho přírodní využití jak v domácnosti, tak i na zahradě. Podle slov ekologa Vlastimila Váchy „každý návrat člověka k přírodě je ten správný. Leckteré metody našich babiček jsou dnes stále aktuálnější, nikoli staromódní.“ K čemu je tedy cukr dobrý?

1. Řezané květiny udrží déle čerstvé

Do vázy nalejte asi jeden litr vlažné vody, přidejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, zamíchejte a vložte květiny. Cukr živí stonky, zatímco ocet zastaví tvorbu bakterií.

Foto: thinkstock

Díky cukru mohou vaše květiny vydržet déle čerstvéFoto: thinkstock

2. Vyčistí mlýnek na kávu i koření

Nasypte 1/4 šálku cukru (krystal nebo krupice) do kávomlýnku nebo mlýnku na koření a nechte jej běžet několik minut. Zapomeňte na rozebírání na díly, veškerý nahromaděný maz díky cukru zmizí. Jen pamatujte na to, že po čištění musíte cukr z mlýnku vysypat.

3. Udrží chléb a koláče čerstvé

Do vzduchotěsné nádoby na pečivo nebo do chlebníku přidejte několik kostek cukru.

4. Odstraní hodně odolnou špínu

Smíchejte 1 lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete ji po celých rukou. Výsledkem budete překvapeni – ruce budou čisté a regenerované.

5. Zklidní spálený jazyk

Byli jste nedočkaví a vypili rychle horkou kávu? Položte si na jazyk kostku cukru a cucejte. Po chvíli se vám uleví.

6. Zbaví zahradu háďátek

Jestliže vytáhnete ze záhonu zeleninu s hrbolatými kořeny, máte co do činění se škodlivým zahradním červem. Posypte rostliny a půdu kolem nich hrstí cukru, čímž ničemu neublížíte, jen hlístici vytvoříte nepřátelské prostředí.

Foto: thinkstock

Hrst cukru si dokáže poradit s nepříjemnými škůdciFoto: thinkstock

7. Lapač much a vos

Smíchejte dva díly cukru s jedním dílem vody a uvařte sirup. Dejte ho vychladit, potom ho nalejte do keramické misky, kterou umístěte venku na zahradní stůl nebo na okenní parapet. Lepící směs se bude chovat podobně jako mucholapka. „Každý přírodní lapač je ekologický, šetří životní prostředí, působí bez chemikálií a hubí obtížný hmyz humánním způsobem," říká Lenka Pánková z klubu ochránců přírody.

8. Zaplaší lezoucí hmyz

Ačkoli cukr škůdci přímo milují, spolu s práškem do pečiva se z něj stává jejich nejhorší nepřítel. Na jeden sáček kypřicího prášku počítejte se dvěma lžícemi cukru, smíchejte v misce a posypte tím všechna místa, kde máte podezření, že škodlivý hmyz leze. Opakujte podle potřeby. Další tipy pro domácí dezinsekci naleznete v článku Mravenci? Rybenky? Zbavte se jich levně!.

9. Odstraní skvrny od trávy

Z cukru a teplé vody vymíchejte hustou kašičku a tu naneste přímo na skvrnu. Nechte jednu až dvě hodiny působit, a pak oděv běžným způsobem vyperte. Další tipy nejen na přírodní čištění naleznete ve článku Skvrny od potu: 10 tipů, jak se jich zbavit a Jak na lepší úklid? Taste zbraně našich babiček!.

Tak co, obětujete pár kostek cukru na vyzkoušení těchto tipů?

Reklama

Načítám