Hlavní obsah

Uštvaná matka: A co ještě, ještě pod stromeček?

Foto: Petr Makovička

Dárky opravdu nenosí JežíšekFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud ještě nemáte vánoční dárek pro svá dítka, myslím, že je ten pravý čas nad tím zapřemýšlet. Já už mám od června zdánlivě „pokoj“, a tak se už jen kochám množstvím nabízených dětských hraček a nevycházím z údivu. Rodič, chtivý obdarovat svá nejmilejší stvoření, to vážně nemá lehké.

Článek

Poštovní schránky se plní letáky, na e-mail nám chodí reklamní lákadla, supermarkety se předhánějí ve slevách. A co teď? Já do supermarketu na hračky nechodím. Nejsem sebevrah. Reklamní e-maily mažu okamžitě. Ale letáky, ty miluju. Prohlížím si je a kochám se. I děti se kochají. S tužkou v ruce kroužkují hračky a zboží, které by chtěly nakoupit. Občas zakroužkují i nějaký alkohol a já se cítím pyšná, že myslí i na mě.

Nedávno jsem během „kochání“ na internetu narazila na jednu velice zvláštní hračku, která mě víceméně inspirovala k dnešnímu článku. Nevím, co si vývojáři hraček slibovali od půlmetrové plyšové brokolice, ale nejsem si úplně jistá úspěchem. Které dítě by proboha chtělo plyšovou brokolici? Už jen zážitek z jejího jídla v biologické podobě je pro mnohé děti dost odstrašující. Na ty moje dva démony funguje jako krucifix.

Tato hračka by měla být zařazená do sortimentu zdraví prospěšných výrobků pro děti, ve zvláštní podskupině „hračky pro vegetariány“. Tím nechci zesměšňovat vegetariány, ale jsem chladnokrevný masožrout, dala bych tedy za vděk raději plyšovému prasátku. Samozřejmě neuvedu, který obchodní řetězec disponuje ve své nabídce půlmetrovou plyšovou brokolicí, ale zahlédla jsem na oněch webových stránkách i její sestřenici. Mrkev. Pokud tedy chcete naštvat svého králíka, darujte mu půlmetrovou plyšovou mrkev.

Když nad tím zapřemýšlím, osobně bych zakázala návrhářům některých dětských hraček požívání omamných a psychotropních látek před nástupem do zaměstnání. Pak se totiž nezjeví další plyšové blbosti, například „plyšoví mikrobi“. Opět se musím nechápavě ptát: „Kdo by chtěl plyšového mikroba prasečí chřipky“? A kdyby jen chřipky. Můžete si vybrat. Pohlavní choroby, nakažlivé, stafylokoky, exotické, epidemie a podobně.

Opravdu nevycházím z údivu, co vše se dá vyrobit a nabízet lidem. Já ráda daruji knihy. Je to moje oblíbené zboží a miluju vůni jejich nových stran. Je to poměrně univerzální dárek s mnohostranným využitím. Můžete s ní podložit viklající se stůl, vylisovat uvnitř čtyřlístek nebo s ní můžete zlikvidovat osminohou havěť jako já (malá rada: čím větší kniha, tím vyšší úspěšnost mordu).

Dětem naděluji také něco ke čtení, přestože zatím jen prohlížíme obrázky, a jednu či dvě menší hračky. Jsem zastáncem menšího počtu dárků. Uvědomme si, že děti mají dvoje prarodiče, nějaké ty strýčky a tetičky a z velkého množství darů budou takřka zmatené a dezorientované. Polovina dárků pak bude ležet v rohu pokoje netknutá.

Letos nám Ježíšek přinese pod stromek Velkou encyklopedii lodí, nalepovací knihu dinosaurů a terénní jeep pro chlapečka. Děvčátko si rozbalí muchlovací polštář, kuchyňský robot a koníka.

Přeji vám všem šťastnou ruku při výběru a podělte se se svými úlovky i se mnou. Ráda si přečtu, oč si napsala vaše zlatíčka.

Načítám