Hlavní obsah

Aby bylo miminko zdravé a krásné

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vaše dítě je určitě to nejkrásnějšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý milující rodič vidí své děťátko jako to nejkrásnější. Zcela pochopitelně. Ale rodičovská láska je také o péči. Kdy je ale naše péče vyvážená, nejlepší?

Článek

Například co se týče nabídky kosmetických přípravků pro novorozence, mohou jen s trochou nadsázky soutěžit i s top modelkami a hollywoodskými hvězdami: mastičky, olejíčky, vitaminové doplňky, předhánění se firem, která poskytne to nejlepší. Před námi pak stojí rozhodnutí, zda dáváme přednost věhlasným firmám, nebo třeba osvědčeným přírodním receptům našich maminek a babiček. Samozřejmě v této souvislosti ani cenové rozdíly nejsou zanedbatelné.

Kosmetiku ano, ale s rozumem

V kojeneckém věku je kůže extrémně citlivá a méně odolná vůči veškerým nepříznivým vlivům. Povrch pokožky ještě není chráněn takzvaným ochranným kožním filmem. To souvisí i s teprve se vyvíjející imunologickou obranyschopností. Takže důsledná péče je zcela namístě. Zároveň ale při výběru dětské kosmetiky sledujte hlavně ochranné schopnosti používaného výrobku. Látky obsažené v jednotlivých přípravcích musejí zachovávat přirozenou vlhkost a vláčnost kůže, umožňovat její dýchání a navíc působit protizánětlivě. Dětská kosmetika nemá obsahovat žádné alergizující složky, vhodnější jsou výrobky s nižším obsahem parfému a konzervačních látek, což platí zejména o dětských mýdlech.

„Jsem spokojená s obyčejnou dětskou mastí s rybím tukem, kterou dostanu v každé lékárně. Neobsahuje žádné škodlivé nebo dráždivé látky, je i levnější než nějaké nóbl přípravky," líčí Petra, matka dvouměsíčního Vládíka. Ne že by na něco „lepšího" neměla. Ale po poradě s lékařkou a zjišťováním složení různých jiných mastiček se rozhodla pro tuto variantu. Zřejmě správně, protože Vládík s pokožkou žádné problémy nemá.

Její přístup potvrzuje dětská lékařka Aneta Bohdanová. „Voňavé mýdlo, pěna do koupele, střídání speciálních šamponů, hlavně těch parfemovaných nebo třeba i používání prostředků s bylinnými výtažky - to vše třeba kupujete v dobré víře, ale nepřehánějte to. Výsledkem mohou být naopak následné kožní problémy a omezení přirozené schopnosti dětského organismu si vytvořit účinné protilátky," radí novopočeným maminkám.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

I dobrou kosmetiku používejte s mírouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zkuste slunečnicový olej

Rizikové partie miminka jsou logicky v místě plenek, dále všude tam, kde hrozí opruzení, prostě kde vznikají záhyby kůže - pod krčkem, v podpaží. „V lékárně můžete zakoupit čistý slunečnicový olej, kterým po koupání potíráte záhyby kůže. Je to zcela přirozený postup, kterým nemůžete nic zkazit," doporučuje Aneta Bohdanová.

Koupání každý den? Minulost!

„Nechci být tchyní, která do všeho mluví. Ale šokovalo mě, že dcera se vyhýbá každodennímu koupání mého malého vnoučka. Pro nás to byl kdysi každodenní rituál. Jak mi dcera vysvětlila, dnes je příliš časté koupání považováno za škodlivé," podivuje se nad změnou trendů v péči o novorozeňata Alice. Odborníci ovšem dávají za pravdu spíše její dceři. „Častým koupáním, zejména s použitím různých kosmetických prostředků, se přirozený ochranný kožní film narušuje. Miminko je pak náchylnější k různým kožním obtížím a zhoršuje se jeho imunitní obranyschopnost," potvrzuje lékařka Aneta Bohdanová.

V každém případě se vyvarujte zbytečně parfemovaných produktů - později jim třeba přijdete na chuť a jejich renomovaní producenti jistě znají i jejich klady. Ale u novorozenců je to spíše na škodu. Také mějte na paměti, že vývoj citlivé pokožky miminka je závislý nejen na používaných kosmetických přípravcích, ale také na životosprávě, pobytu na čerstvém vzduchu a dalších faktorech. O tom ale třeba až někdy příště.

Zatím se budeme těšit na vaše případné názory na kosmetiku pro novorozence - co používáte, co se vám osvědčilo nebo naopak neosvědčilo. Pomůžete tak maminkám, které zrovna teď hledají pro svého potomka to nejlepší. Pište nám na adresu info@prozeny.cz

Reklama

Související témata:

Načítám