Hlavní obsah

Akromegalie: Je důvod se bát?!

Foto: Thinkstock

Jaká překvapení na nás příroda nachystala?Foto: Thinkstock

Reklama

Kdo má akromegalii – onemocnění způsobené nadměrnou tvorbou růstového hormonu, trpí! Nemoc nastupuje nenápadně, ale její symptomy nejde přehlédnout. Příliš velké ruce, nohy, výrazné nadočnicové oblouky a protáhlé mohutné tváře... Postihuje stejně muže jako ženy a prevence proti ní neexistuje!

Článek

Že vám to někoho připomíná? Ano, tvůrce filmu o Shrekovi se inspiroval podobou profesionálního zápasníka Maurice Tilleta z první poloviny minulého století, který touto nemocí trpěl.

O co vlastně jde? Růstový hormon produkovaný podvěskem mozkovým slouží k růstu kostí, je však důležitý pro dostatečnou tvorbu bílkovin v těle, tvorbu kostní i svalové hmoty, funkci srdečního svalu a dalších orgánů a tkání, rovněž ovlivňuje metabolismus cukrů a tuků. Ale pokud je ho příliš, nastávají komplikace!

Odhalte první příznaky včas!

41letou pacientku delší dobu bolela hlava, otékala jí víčka, její přítel měl pocit, že se jí zvětšily rty a nos. Běžná dostupná vyšetření i dutin na nic nepřišla, až po poznámce lékaře, že se paní „nějak změnila", rengen a neurologické testy odhalily adenom hypofýzy. Po operaci měla ještě recidivu, nyní je již „jen" na lécích.

Typickým příznakem akromegalie je zvětšení uší, nosu, rtů, dolní čelisti, rozšiřující se prsty dostávají tvar kolíků, zvětší se zejména pata, často i štítná žláza, zvyšuje se krevní tlak, klesá citlivost k inzulinu, a tak může propuknou cukrovka (diabetes mellitus). Zvětšení čelistí vede k rozestoupení zubů a jejich větší kazivosti, zvětší se jazyk a v důsledku zvětšení hrtanu hrubne hlas (zejména ženám). U žen akromegalie vyvolává navíc také nepravidelnost menstruačního cyklu, někdy i laktaci u ženy negravidní, tělo výrazněji zadržuje vodu, což vede k otokům. „U pacientů s akromegalií můžeme pozorovat zvýšenou činnost kožních a potních žláz. Protože dochází k tvarovým změnám koncových částí kostí, jsou více namáhány klouby. Častěji a dříve se tak rozvíjejí jejich degenerativní změny (artróza),“ upozorňuje  prof. MUDr. Michal Kršek, CSc. z 3. interní kliniky endokrinologie a metabolismu LF UK. Nemocní s akromegalií trpí častěji bolestmi zad, kloubů a hlavy, trápí je častěji močové kameny a nezhoubné kožní nádory, mají mírně zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

MUDr. Michal Kršek dodává: „Nástup nemoci je pozvolný, a upřesnění diagnózy není snadné. Léčení představuje běh na dlouhou trať. Pokud by pacient léčen nebyl, čeká jej invalidita či předčasná smrt nejčastěji v souvislosti s poruchou kardiovaskulárního systému.“

Poté, co se u pacienta na základě klinických a laboratorních vyšetření akromegalie potvrdí, hledá se její příčina. Nejčastěji jde o nádor (adenom) podvěsku mozkového, který je zodpovědný za nadměrnou sekreci růstového hormonu. Odstraňuje ho neurochirurg. Někdy je nutná ještě radiační léčba Leksellovým gama nožem. Medikamentózní léčba, která se rozvinula zejména během posledních 35 let, nabízí několik typů léků.

O pacienty s touto nemocí se pečuje v centrech zaměřených na problémy s endokrinologií.

Foto: stumbleupon.com

Maurice Tillet onemocněl ve dvaceti letechFoto: stumbleupon.com

Akromegalii neměl jenom Shrek

Ke známým nemocným patří Rondo Hatton – hrdina béčkových hollywoodských hororů, ale také slavný ruský skladatel Sergej Vasiljevič Rachmaninov. 213 cm vysoký Carel Struycken ztvárnil záporného hrdinu Teraka v Bitvě o planetu Andor, zahrál si v televizních seriálech Star Trek a Twin Peaks, v Čarodějkách z Eastwicku a roli komorníka Lurche v sérii filmů o výstřední rodině Adamsových. Legendou se stal obrovský, 2,18 m vysoký zloduch, a silák Richard Kiel. Hrál v různých televizních seriálech, mihl se v jednom díle Profesionálů, ovšem nezapomenutelný je jako bondovský záporák Jaws (česky Zub). Ve filmu Rivalové byl po autonehodě zabírán jenom od pasu nahoru.

Akromegalií netrpí jen herci: André René Roussimoff nazývaný Osmý div světa, proslul jako zápasník, Jon Danzig, původně úspěšný žurnalista na BBC s nástupem nemoci propadl psychickým problémům a úzkostem. Naštěstí se dostal včas k endokrinologovi a po odebrání nádoru se mohl vrátit ke své práci.

Akromegalie postihuje lidi v každém věku a kdekoliv na zeměkouli. Nejvíce nemocných má Čína, nejméně Lichtenštejnsko, Česká republika patří rovněž k zemím s nízkým výskytem této diagnózy.

Reklama

Související témata:

Načítám