Hlavní obsah

Jak na alergii, astma a roztoče

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pylové alergie patří k nejčastějšímFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senná rýma, astma, alergie na prach, roztoče nebo včelí píchnutí... To vše jsou projevy, které by nás rozhodně neměly nechávat chladnými. Alergie je totiž dědičná. Pokud navíc alergií trpí jeden z rodičů, existuje až 30% pravděpodobnost, že bude alergií postiženo také dítě.

Článek

Časopis Uzlíček

Trpí-li alergickými projevy oba rodiče, je „šance" že bude dítě alergik dokonce až 60%. Úpravou našeho životního stylu, drobnými změnami našich zvyků a domácího prostředí se přitom dá proti alergiím velmi účinně bojovat.

Za alergické projevy může zvýšené množství histaminu

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na látky z okolního prostředí. Látky, které u citlivého jedince vyvolávají přehnanou reakci (spouštěče alergické reakce), nazýváme alergeny. Zdravému jedinci tyto látky neškodí. Při alergické reakci organismus vyplavuje zvýšené množství histaminu, který je zodpovědný za alergické projevy. U kojenců a malých dětí se alergie projevuje hlavně na kůži, a to jako atopický ekzém.

Přehled nejvýraznějších alergenů

  1. Inhalační: pyly, roztoči, zvířecí alergeny, plísně
  2. Potravinové: vejce, kravské mléko, pšeničná mouka, rajčata, ryby, některé druhy ovoce (citrusy, jahody)
  3. Hmyzí bodnutí: včela, vosa, sršeň
  4. Alergie na léky: některá antibiotika (penicilin), lokální anestetika, ale také látky, které se do léčiv přidávají jako pomocné látky (masťové základy, pojiva tablet)
Foto: samphoto.cz/jiunlimited

V těhotenství se alergie a astma může zhoršitFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak se alergie projevuje?

Alergickou reakci může vyvolat i velmi malé množství alergenu. Vždy, když se organismus setká s alergenem, rozpozná ho a začne s vytvářením protilátek. Výsledkem je pak poškozování organismu:

  • zažívací systém: bolesti břicha, zvracení, průjem
  • dýchací cesty: alergická rýma, záchvaty kašle, alergické astma
  • kůže: svědění, kopřivka, otoky, ekzém
  • celkové příznaky: bolesti hlavy, poruchy soustředění, poruchy spánku, zvýšená teplota

Alergii a astma mohou v těhotenství zhoršovat některé nemoci

V těhotenství může trpět alergickou rýmou až 20 % žen. Další nepříjemností může být nealergická rýma, která je způsobena zvýšenou hladinou progesteronu, který má za následek zduření všech sliznic v těle. Typy rýmy je třeba odlišit a hlavně správně léčit. Nadměrné používání volně prodejných nosních kapek může zapříčinit medikamentozní rýmu.

Obzvlášť v těhotenství bychom neměli podceňovat žádné infekční onemocnění. Z nedoléčené infekce se totiž může stát nepříjemná komplikace. O vhodné léčbě se vždy poraďte se svým lékařem. V dnešní době již existuje řada léků, které jsou vhodné k léčbě alergií i v těhotenství.

Dalším nepříjemným důsledkem zvýšené hladiny progesteronu je gastroezofageální reflux. Může jím trpět až 50 % těhotných žen. Progesteron způsobuje uvolnění svěrače mezi jícnem a žaludkem, v důsledku čehož dochází k vracení obsahu nebo jen kyselin ze žaludku do jícnu. Toto podráždění vede ke kašli a může zhoršovat projevy astmatu.

Reklama

Související témata:

Načítám